El Baròmetre municipal mostra el pessimisme de la ciutadania per la covid-19

24/12/2020 - 15:30

Ajuntament. Set de cada deu persones entrevistades afirmen que pateixen per la salut de les persones estimades.

El Baròmetre semestral corresponent al mes de desembre del 2020 dibuixa un escenari de pessimisme generalitzat a la ciutat. Unes xifres que es contextualitzen en el marc de crisi social i sanitària per la covid-19. L’enquesta, realitzada a 799 veïns i veïnes de Barcelona entre el 25 de novembre i el 3 de desembre, posa el focus en la percepció del coronavirus, la vacunació i la salut.

La gran majoria dels barcelonins i barcelonines es mostren pessimistes pel que fa a la crisi sanitària provocada per la covid-19. Set de cada deu entrevistats, el 69,7%, pateixen per la salut de les persones estimades, el 55,3% afirmen que la situació els provoca estrès en tots els aspectes de la vida i a prop del 50% els genera neguit la situació econòmica.

La salut s’ha ressentit per al 44,4% de les persones entrevistades, un percentatge que s’incrementa en el cas de les dones (53,3%) i que és més baix en els homes (34%).

La covid-19: conspiracions, mesures i vacunes

Quatre de cada deu persones entrevistades manifesten que el virus de la covid-19 és una creació d’un laboratori i el 16,5% opinen que és una conspiració de les elits mundials per retallar llibertats individuals. Pel que fa a la imposició de noves restriccions, el 57,3% dels veïns i veïnes creuen que no cal prendre mesures més dràstiques, i és la població més jove la que es mostra més reticent a noves restriccions.

En el moment en què la vacuna estigui disponible i validada per les autoritats sanitàries, gairebé set de cada deu persones entrevistades es mostren disposades a posar-se-la. D’aquestes, el 37,5 % estan convençudes de posar-se-la i el 29,3% afirmen que probablement sí que es posarien la vacuna. Les dones són més reticents a la vacuna i, per edats, la població més jove, d’entre 18 i 24 anys, i la més gran, de més de 64, s’hi mostren més disposades.

Empitjora la percepció de la ciutat, de Catalunya i de l’Estat

A causa de l’excepcionalitat de la situació viscuda el darrer any, el 65,9% dels entrevistats creuen que la ciutat ha empitjorat, una dinàmica que es repeteix per a Catalunya i l’Estat. No obstant això, la població entrevistada confia en la recuperació, i el 61% opina que Barcelona millorarà en el proper any.

Com en l’anterior Baròmetre semestral, la inseguretat es manté com a primera preocupació de la ciutadania (12,4%), però es ratifica la tendència a la baixa de fa sis mesos, amb cinc punts menys. Entre els altres problemes que preocupen la ciutadania hi trobem la circulació o el trànsit (9,4%), l’atur i les condicions de treball (9%), la covid-19 (8,3%), l’habitatge (7,4%) o els problemes econòmics.

L’impacte de la pandèmia afecta també la percepció de l’economia. Enguany, entre el 80 i el 85% de les persones entrevistades creuen que la situació econòmica de Barcelona, Catalunya i Espanya és dolenta o molt dolenta. La ciutadania albira certa esperança en el futur, i el 54,4% creu que l’economia de la ciutat millorarà el proper any.

Valoració de la gestió i dels líders municipals

Totes les institucions empitjoren en les valoracions. Pel que fa a la gestió municipal, el 46,1% de les persones entrevistades la valoren com a dolenta o molt dolenta enfront del 39,2%, que la troba bona o molt bona. Les opinions negatives de la gestió autonòmica arriben al 53,1% i les de l’Estat al 59,8%.

Si avui se celebressin eleccions municipals, les guanyaria Barcelona en Comú, seguit molt de prop per Esquerra Republicana de Catalunya. El 12,2% dels veïns i veïnes entrevistats votarien el partit d’Ada Colau i el 12% optarien pel d’Ernest Maragall. El PSC seria el tercer partit, amb una intenció directa de vot del 8,3%. Els seguirien la CUP (3,6%), J×Cat (3,5%), Cs (2,2%) i el PP (1,4%). A més, destaca un augment de les persones que no saben què votarien (el 29,6%) o que no volen contestar (15,2%).

Les valoracions dels líders polítics també es veuen afectades pel context de crisi, i totes empitjoren. Ernest Maragall és l’únic líder polític que aprova, amb un 5,2 de nota mitjana. El segueixen Jaume Collboni, amb un 4,7; Elsa Artadi, amb un 4,4, i l’alcaldessa, Ada Colau, que rep una puntuació de 4,3. A Mari Luz Guilarte li atorguen un 3,5; Josep Bou obté un 3 i Manuel Valls té un 2,7.

En trobaràs més informació en aquest enllaç.