El Dia Sense Cotxes tanca la setmana de la mobilitat

Avui, 22 de setembre és el Dia Mundial Sense Cotxes i el darrer dia de la Setmana Europea de la Mobilitat, dues fites per sensibilitzar la ciutadania sobre els beneficis d'una ciutat menys contaminada i sobre altres usos a què es pot destinar l’espai que habitualment ocupa el vehicle privat motoritzat.

..
22/09/2023 - 12:45 h

Al llarg d’aquests dies s’han fet més de dies 130 activitats organitzades per diverses entitats i associacions, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, així com el Parking Day i la Jornada de portes obertes als equipaments i servies de mobilitat de la ciutat.

Un Parking Day passat per aigua

El tret de sortida de la setmana el va donar el Parking Day, que es va celebrar el passat divendres dia 15 per reivindicar un model de ciutat centrat en les persones i en el medi ambient. Malgrat que l’activitat es va haver de suspendre a la tarda per les fortes pluges, hi van participar més de 75 entitats que van ocupar pràcticament 130 places d’aparcament de la ciutat amb activitats diverses sobre la mobilitat sostenible, el canvi climàtic, la jardineria, l’urbanisme o l’ecofeminisme. L’esdeveniment d’aquest any, coordinat per Espai Ambiental Cooperativa i ISGLOBAL amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració del EIT Urban Mobility, tenia com a eix temàtic els refugis climàtics amb l’objectiu principal conscienciar a la ciutadania sobre les temperatures extremes i els efectes del canvi climàtic.

Més de vuit centes persones visiten els equipaments de transport

El cap de setmana del 16 i 17 de setembre va ser el torn de les portes obertes als equipaments i serveis de transport i mobilitat de la ciutat. La segona edició de la Jornada, organitzada per l’Ajuntament, va tornar a comptar amb molta participació i interès per part de la ciutadania. Més de 800 persones van poder descobrir com funcionen els transports de la ciutat, com, per exemple: el centre de control de trànsit de l’Ajuntament, les cotxeres del TRAM o el metro, el centre de formació de maquinistes de Renfe, o els tallers de FGC. També van poder veure com avancen les obres de connexió de les xarxes tramviàries o com es controla la contaminació de la ciutat a través una estació de qualitat de l’aire.

Reivindiquem una ciutat menys contaminada i desplaçaments sostenibles

A banda, durant aquests dies, les entitats, escoles i institucions de la ciutat han promogut més d’un centenar d’activitats per reivindicar una ciutat més neta, la necessitat de reduir l’ús del vehicle privat motoritzat i promoure els mitjans de desplaçament més sostenibles (a peu, en bici i amb transport públic). S’han programat gimcanes infantils, tallers de reciclatge i creació, tallers per provar les bicicletes elèctriques, la cursa de transport públic o marxes a peu per la ciutat, entre moltes altres propostes. I moltes d’aquestes activitats, culminen avui amb el Dia Mundial Sense Cotxes com a data de clausura de la Setmana.

Com cada any, Barcelona va mostrar el seu compromís amb la Setmana Europea de la Mobilitat il·luminant, el passat dimecres dia 20 de setembre a la nit, la façana de l’Ajuntament de color verd.