Impuls per millorar l’accessibilitat als autobusos de la ciutat

19/09/2022 - 21:44

TMB i COCEMFE han signat una proposta perquè el reglament europeu permeti millorar l’accessibilitat als autobusos.

TMB i COCEMFE han signat una proposta perquè el reglament europeu apliqui estàndards que permetin millorar l’accessibilitat als autobusos.

La iniciativa sorgeix arran d’un treball d’auditoria de la flota de Bus de TMB i del diàleg constant amb entitats com la Confederación Española de Personas con Discapacidad Física y Orgánica  (COCEMFE).

En el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat, ambdues entitats han signat avui una addenda al seu conveni que inclou la sol·licitud conjunta a la Comissió Econòmica per a Europa de les Nacions Unides de la modificació del Reglament núm. 107. L’objectiu és que el nou reglament millori l’accessibilitat aplicant criteris avançats d’usabilitat a rampes, espais reservats i elements de subjecció i seguretat.

Una xarxa de bus adaptada en la seva totalitat

Des de l’any 2007 la xarxa de bus està adaptada en la seva totalitat per a persones amb mobilitat reduïda (PMR)  amb tots els autobusos de la flota amb seients reservats a l’interior dels vehicles i rampa d’accés al vehicle. I des del 2020, les persones amb mobilitat reduïda disposen de noves millores d’accessibilitat com ara portes més amples i el desplegament d’una rampa que s’ajusta a l’obertura de les portes, per facilitar la maniobrabilitat dels usuaris en cadira de rodes.

Una xarxa de transport cada dia més accessible

Els autobusos de TMB també són accessibles per les persones invidents o amb discapacitat visual ja que disposen, per exemple d’avisadors de parada visuals a l’exterior dels vehicles, amb el dispositiu d’infoaccessibilitat per a invidents. I a les validadores de l’interior dels vehicles, hi ha una senyalització que, mitjançant el contrast de colors també en braille, els permet llegir el número de calca (número identificador del vehicle) del bus en què viatgen.

Pel que fa a les estacions de la xarxa de metro, totes les que es construeixen o es rehabiliten des de l’any 1992 garanteixen l’accessibilitat i actualment s del 92% de la xarxa de metro és accessible. 

Aquesta addenda signada avui parteix d’un conveni entre TMB i COCEMFE de l’any 2021 on per promoure l’accessibilitat universal en el transport públic i augmentar la igualtat de drets i oportunitats de les persones amb discapacitat i mobilitat reduïda.