La cobertura de la ronda de Dalt, abans que ampliar la del Litoral

03/02/2018 - 10:24

Urbanisme. Ada Colau respon per carta a l’anunci unilateral del Ministeri de Foment de doblar els carrils de la ronda del Litoral entre el Morrot i la Zona Franca.

La cobertura de la ronda de Dalt urgeix perquè permetrà connectar barris fracturats, reduir la greu contaminació atmosfèrica i acústica que genera i recuperar espai públic per a l'ús dels veïns i les veïnes. L'alcaldessa, Ada Colau, ha demanat per carta al ministre de Foment, Íñigo de la Serna, que atengui aquesta actuació prioritària per a la ciutat en lloc de doblar els carrils de la ronda del Litoral, com es va anunciar unilateralment fa unes setmanes. El primer tram de cobertura s'enllestirà el 2019.

La coordinació institucional, el diàleg i el consens entre administracions que han permès acords importants, com la reordenació d’usos del port de Barcelona, consensuada recentment, s’ha de reforçar compaginant les actuacions, i el Govern central ha de tenir en compte l’agenda de la ciutat per donar resposta conjuntament a reptes compartits.

Així ho ha demanat l’alcaldessa en una carta que ha enviat al ministre de Foment, Íñigo de la Serna, en què n’ha sol·licitat la col·laboració perquè destini la inversió anunciada per ampliar la ronda del Litoral a la cobertura de la ronda de Dalt, una actuació prioritària per a la ciutat perquè afectarà el benestar i la salut de molts veïns i veïnes.

Primer tram cobert: 2019

Els treballs per cobrir el primer tram de la ronda de Dalt, 180 metres que van des del Mercat de la Vall d’Hebron fins al pont de l’avinguda del Jordà, es reprendran al març i duraran deu mesos.

L’actuació, que continuarà els treballs de la primera fase, inclou la construcció dels murs de recolzament laterals de l’estructura de cobertura i la mateixa llosa que cobrirà el tram de la ronda, les sortides d’emergència, la sala tècnica i les instal·lacions del túnel. Els treballs tindran un pressupost de 10.644.281,56 euros.

Els usos de la nova zona de passejada i d’activitats que es recuperarà per als veïns i les veïnes es definiran en un procés participatiu iniciat el desembre del 2017 i que acabarà a l’abril. Les propostes i consideracions veïnals es recolliran en l’avantprojecte, en què es concretarà la urbanització de l’espai.