Les ciutats europees intercanvien experiències i respostes a la crisi del COVID-19

24/03/2020 - 11:26

La xarxa de ciutats europees Eurocities ha posat en marxa un espai d'intercanvi d'experiències i respostes contra el COVID-19, "Live updates COVID-19. European cities respond to the coronavirus crisis".

La xarxa de ciutats europees Eurocities ha posat en marxa un espai d’intercanvi d’experiències i respostes contra el COVID-19, Live updates COVID-19. European cities respond to the coronavirus crisis”. La iniciativa es va adoptar a la reunió del Comitè executiu d’Eurocities a nivell polític, que es va celebrar de forma telemàtica el passat 17 de març. Per part de Barcelona hi va participar la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de l’Ajuntament, Laia Bonet, que va destacar que “davant d’aquest repte compartit, treballar conjuntament té més sentit que mai”.

L’espai d’intercanvi, que es va posar en marxa l’endemà de la reunió del Comitè executiu, ha estat un èxit: s’hi estan penjant nombroses iniciatives. Destaquen les respostes de Barcelona que plantegen mesures en benefici del sector cultural i d’enfortiment de la teleassistència sanitària.


Reunió específica de ciutats europees sobre el COVID-19

Durant la reunió del Comitè executiu d’Eurocities, la tinenta d’alcaldia Laia Bonet va proposar la realització d’una trobada online dels representants polítics de les dotze ciutats que formen part del Comitè executiu ─entre d’elles Barcelona─ per discutir específicament sobre la crisi sanitària del COVID-19 i per compartir experiències de les ciutats per fer-hi front. La reunió se celebrarà el dia 26 de març.

D’altra banda, cal destacar que durant la reunió del Comitè executiu de 17 de març també es va informar la cancel·lació de totes les reunions previstes fins al mes de juny. Caldrà veure quines trobades queden definitivament cancel·lades i quines podran celebrar-se en format online.


Document síntesi en anglès amb les mesures de Barcelona

Amb l’objectiu de facilitar l’intercanvi de les experiències i mesures que estan duent a terme les ciutats davant la crisi sanitària, la Tercera Tinència d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona ha preparat un document síntesi en anglès amb totes les mesures que el consistori està adoptant en diverses matèries, com ara la reducció de l’impacte en les persones en situació de vulnerabilitat, en l’àmbit laboral, en l’economia o al sector cultural, entre d’altres.


Iniciativa Cities for Global Health

La xarxes Metropolis i AL-LAs (Alianza eurolatinoamericana de cooperación entre ciudades) han creat, amb el suport de la xarxa CGLU, la iniciativa Cities for Global Health, mitjançant la qual els governs locals i regionals de totes les àrees geogràfiques poden compartir iniciatives dissenyades específicament com a reacció al COVID-19 i també iniciatives per fer front a altres emergències sanitàries.