Les ciutats, motors contra el canvi climàtic

13/11/2017 - 13:35

Medi. Bonn és l’escenari de la 23a edició de la Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Nacions Unides, en què Barcelona referma el compromís pel que fa a la lluita contra el canvi climàtic que es concreta en l’anomenat Pla Clima.

La ciutat alemanya de Bonn és l'escenari la propera setmana de la 23a edició de la Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Nacions Unides (COP23), en què les ciutats, entre les quals hi ha Barcelona, reivindicaran el paper protagonista que han de tenir en la lluita contra el canvi climàtic.

A les grans urbs es genera el 70% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, i els diferents governs municipals han actuat com a motors de la implantació de processos d’adaptació, en molts casos altament innovadors. Juntament amb altres ciutats, Barcelona participarà en l’impuls de la iniciativa Deadline20, que dona compliment als objectius de l’Acord de París (COP21).

Els participants al COP21 van acordar, entre altres propostes, reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle un 40% al 2030 en relació amb el 2005, i augmentar en 1,6 quilòmetres quadrats la superfície de verd urbà. La importància de la cimera de Bonn és el context polític actual, en què els Estats Units han anunciat la seva intenció de desmarcar-se’n.

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha assegurat: “És absolutament urgent per al futur i per a la sostenibilitat de les ciutats que realment hi hagi una aposta compartida per tothom de la lluita contra el canvi climàtic, que no exclogui ningú i de la qual tothom se senti responsable.”

Sanz assistirà a la trobada acompanyada del comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, per refermar el compromís de Barcelona pel que fa a la lluita contra el canvi climàtic i compartir amb les altres ciutats participants l’anomenat Pla Clima, un pla estratègic de ciutat que actualment està en procés de participació pública i que es presentarà a principis del 2018.

Alguns dels eixos principals d’aquest pla són mitigar els hàbits de consum energètic insostenible dins un context de recuperació econòmica, l’adaptació als efectes del canvi climàtic que ja s’estan produint, situar les persones més vulnerables en el centre de les polítiques climàtiques i la cocreació amb la ciutadania de projectes mediambientals.

Més informació