Sarrià – Sant Gervasi, construint un espai públic que dona prioritat al vianant

08/02/2019 - 09:07

Urbanisme. En els darrers quatre anys s’han dut a terme diverses actuacions a l’espai públic per convertir els carrers en espais més amables i segurs per als vianants.

En els darrers quatre anys s’han dut a terme diverses actuacions a l’espai públic per convertir els carrers en espais més amables i segurs per als vianants. De les gairebé 300 actuacions que s’han realitzat a la via pública, l’enllumenat, el mobiliari urbà, etc., algunes han estat especialment destacades.

Una de les grans actuacions s’està duent a terme a l’avinguda del Príncep d’Astúries, on s’estan fent les obres de reurbanització entre la plaça de Lesseps i la Via Augusta, per eixamplar-ne les voreres i reduir de cinc a tres els carrils de circulació per als vehicles. La transformació inclou més zones d’estada, arbrat i mobiliari urbà nous, i més passos de vianants, com a resposta a les peticions expressades pel veïnat a fi d’aconseguir una avinguda més segura, transitable i accessible. A més, s’hi afavorirà l’eficiència energètica i la reducció de soroll amb els nous fanals i materials de pavimentació.

Les obres de remodelació del carrer de Castanyer han millorat l’accessibilitat de la zona per donar prioritat al vianant i fer més agradable l’espai fins al centre cívic Vil·la Florida i la biblioteca Joan Maragall. L’actuació ha servit per resoldre tots els encreuaments elevant la calçada al mateix nivell de les noves voreres, i així es facilita el pas dels vianants en tots els punts del carrer. A més, s’ha renovat l’enllumenat posant nous fanals amb tecnologia LED així com el mobiliari urbà de l’espai. Quant a la vorera sud, es manté una amplada uniforme i prou àmplia al llarg de tot el carrer, i pel que fa a la vorera costat nord, que varia d’amplada segons la distància de les façanes, s’hi ha plantat nou arbrat, de l’espècie hibisc de Síria.

Al carrer de Vilana també s’ha dut a terme una actuació de reforma integral, per condicionar-lo com a porta d’entrada del jardí del Doctor Roig i Raventós. El projecte ha consistit en la millora del carrer en plataforma única, que ha servit per renovar-ne el paviment i l’enllumenat, instal·lar-hi un nou col·lector de clavegueram, plantar-hi arbrat i vegetació, i col·locar-hi nou mobiliari urbà.

En l’àmbit del recentment estrenat centre cívic Vil·la Urània també s’ha executat la reforma dels carrers de Saragossa, entre la Via Augusta i el carrer Guillem Tell, i del carrer de Sant Eusebi, entre la Via Augusta i l’avinguda del Príncep d’Astúries. L’objectiu és crear un entorn pacificat al voltant d’aquest equipament a fi que tota la zona esdevingui atractiu punt de trobada veïnal. Els treballs han suposat l’ampliació de les voreres, la plantació d’arbrat i la renovació de l’enllumenat i del mobiliari urbà

En aquesta mateixa línia, s’ha renovat el carrer del Cardenal Sentmenat, entre els carrers dels Vergós i de Mañé i Flaquer, atès que es tractava d’una via amb una urbanització precària i provisional. L’actuació ha millorat l’accessibilitat de la zona i potenciat l’àrea de vianants del barri vell de Sarrià, i ha incorporat un nou carril bici en sentit descendent.

Cal destacar, així mateix, les reurbanitzacions del carrer de les Alberes, a Vallvidrera, i del camí d’accés al nucli de Mas Guimbau. Amb la primera s’han eixamplat les voreres, s’ha renovat l’enllumenat amb tecnologia LED i el sistema de recollida d’aigües d’aquest carrer, i s’ha instal·lat nou mobiliari urbà. Amb la segona, s’ha creat un entorn de plataforma única amb millores del drenatge i de la zona de vianants al pas sota la C-16. També s’hi ha instal·lat enllumenat amb tecnologia LED i s’hi han construït murs per retenir petits despreniments i facilitar el manteniment.

Finalment, està en marxa l’esperada pacificació del tram superior del carrer Major de Sarrià, fins al carrer de l’Institut Químic de Sarrià. Aquest projecte crearà una franja central al mateix nivell de les voreres, que formarà un conjunt únic amb prioritat al vianant, és a dir, als desplaçaments a peu i al passeig. En aquest espai els vehicles i les bicicletes hi podran circular, però sempre a velocitat reduïda. S’elimina, així mateix, l’aparcament en superfície, i les zones de càrrega i descàrrega es restringiran a àmbits molt determinats, fet que permetrà habilitar espais per als vianants molt més amplis i agradables. Les actuacions preveuen endreçar els serveis i renovar el mobiliari urbà, com les papereres, fonts, bancs, etc. I es plantaran més arbres que els que hi ha actualment, concretament cirers del Japó, per reforçar el verd del carrer.