Suma’t a la mobilitat sostenible!

12/09/2019 - 12:37

Mobilitat i transports. Del 16 al 22 de setembre arriba una nova edició de la Setmana Europea de la Mobilitat, que enguany torna a aprofitar la coincidència amb les Festes de la Mercè per integrar el Dia sense Cotxes al programa d’activitats.

El 22 de setembre és el Dia Internacional sense Cotxes, i ho celebrem a la via Laietana amb la proposta “La Mercè respira”. Durant tot el dia, d’11.00 a 20.00 hores, la via Laietana estarà tallada al trànsit i s’omplirà de vida, amb activitats per a tots els públics, un ‘speakers’ corner’ i molts reptes i sorpreses per mostrar com és una ciutat de vianants. Una altra de les accions destacades de la Setmana Europea de la Mobilitat és el Park(ing) Day, que se celebra el dia 20 de setembre, a més d’un centenar d’aparcaments per substituir els cotxes per usos ben diversos.

Barcelona se suma un any més, del 16 al 22 de setembre, a la Setmana Europea de la Mobilitat, amb un programa d’activitats organitzades per l’Ajuntament, entitats i associacions diverses que tenen com a objectiu millorar la qualitat de l’aire, recuperar l’espai públic i promoure la seguretat de la mobilitat a la ciutat.

La mobilitat sostenible és l’eix principal d’una reivindicació que inclou aspectes clau en la millora de la qualitat de vida a la ciutat de Barcelona, com és la pacificació de l’espai públic.

Durant la Setmana Europea de la Mobilitat es treballarà per mostrar com seria una ciutat més verda, tranquil·la, amable, segura i menys contaminada en favor de tota la ciutadania.

Vint anys celebrant la mobilitat sostenible a Catalunya

L’any 1999 es va celebrar per primer cop el Dia sense Cotxes, aleshores batejat com el Dia de l’Autoreflexió. Aquell mateix any es va constituir una comissió institucional, formada per diferents entitats públiques i privades catalanes, per tal de promoure l’ús del transport públic sostenible i respectuós amb el medi ambient entre els ajuntaments i coordinar accions conjuntes. Dos anys més tard, el 2001, atès el gran èxit de participació del Dia de l’Autoreflexió, es va decidir estendre el programa d’activitats a tota una setmana. Des del 2002, la Setmana de la Mobilitat Sostenible té abast europeu.

L’any 2018 la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura va passar a anomenar-se Setmana Europea de la Mobilitat. Enguany, per decisió de la Comissió Institucional de la Setmana, la campanya catalana s’ha sumat a la imatge europea de la SEM.

Enguany gairebé 300 ajuntaments s’han adherit a la Setmana Europea de la Mobilitat, la qual cosa és un rècord de municipis adherits. Pel que fa a les activitats promogudes per la Comissió Institucional de la Setmana, aquest 2019 es faran més de 700 activitats, 210 de les quals a la ciutat de Barcelona, que acollirà 106 activitats relacionades amb la bicicleta, 92 caminades, 3 activitats de transport públic i una desena de relacionades amb la qualitat de l’aire i el soroll.

“La Mercè respira”

L’activitat culminant de la setmana tindrà lloc el 22 de setembre, amb la celebració del Dia sense Cotxes, que per segon any consecutiu coincideix amb les Festes de la Mercè.

Així, “La Mercè respira” torna a ser una de les propostes destacades de la festa major, amb un recorregut lúdic i didàctic entorn de la mobilitat sostenible i saludable en una via Laietana completament pacificada.

El diumenge de la Mercè, el 22 de setembre, durant tot el dia i al llarg d’un quilòmetre, la via Laietana es convertirà en una ciutat de vianants, amb espais d’estada i de joc, activitats, reptes i sorpreses.

Hi haurà aparcament gratuït i vigilat per a bicicletes i “El mirador de la via Laietana”, un photocall on podreu immortalitzar una via Laietana lliure de cotxes dalt d’un pas de vianants flotant!

Park(ing) Day

Una altra de les activitats destacades de la Setmana i que va guanyant adeptes (s’ha passat de les 64 propostes del 2018 a les 80 d’enguany) és la celebració del Park(ing) Day, un esdeveniment anual que té lloc en diverses ciutats de tot el món i que consisteix a transformar de manera temporal places públiques d’aparcament en parcs, jardins i altres formes d’usos de l’espai públic per reivindicar un model de ciutat centrat en les persones i el medi ambient.

Enguany el Park(ing) Day se celebra el divendres 20 de setembre a les places d’aparcament de la ciutat, coincidint amb la Setmana de la Mobilitat i amb l’inici de la setmana d’accions i la vaga pel clima #EmergènciaClimàtica.

L’acció oferirà 80 instal·lacions en unes 140 places d’aparcament de tots els districtes de la ciutat, les quals ocupen uns 1.700 metres quadrats. Durant el dia, a les places es programaran activitats, tallers, xerrades, etc.

Podeu consultar totes les activitats emmarcades en la Setmana Europea de la Mobilitat al seu web.