Canvi històric del model de preus del transport públic amb l’objectiu de reduir la contaminació i fer front a l’emergència climàtica.

L’Autoritat del Transport Metropolità, formada per l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ha acordat abaixar els preus dels bitllets d’ús freqüent aquest 2020 per potenciar l’ús intensiu del transport públic i fer que desplaçar-se diàriament en metro, autobús, tren i tramvia surti més bé de preu.

Per aquest motiu, s’ha apostat per recompensar als usuaris/es habituals del transport públic amb una rebaixa significativa (un 25% menys) del preu de les tarifes “planes”. Aquest és el cas de la nova T-usual, l'actual T-mes, o la T-jove, que viuen aquest 2020 un important rebaixa.

Una rebaixa del cost de les tarifes públiques per a les persones usuàries del transport públic, aquells que fan un mínim de 9 viatges a la setmana, ajuda també incrementar la xifra de nous usuaris i usuàries del transport públic, aquelles persones que amb la implantació de la Zona de Baixes Emissions permanent ja no pot accedir amb el seu cotxe contaminant i han de moure's en transport públic.

Així, les noves tarifes:

 • Afavoreixen als usuaris/es habituals de transport públic, amb una baixada dels títols unipersonals del 25%. Amb un nou títol de referència pensat per a les persones usuàries habituals de tren, metro, autobús o tramvia: la T-usual, que passa a ser la targeta d’ús habitual de referència, amb viatges il·limitats durant 30 dies i un cost de 40 euros, inferior als bitllets del 2019 que s’utilitzaven de manera majoritària (T-mes i T-50/30). Al seu torn, la T-jove manté las mateixes condicions però gaudeix d'una rebaixa important: passa dels 105 euros al 2019 als 80 al 2020 a la Zona 1.
 • Incrementen l’aportació dels usuaris/es esporàdics i/o visitants de les fórmules multiviatges (T-10) amb un 10%. La nova T-casual, que substitueix a la T-10, passa a ser unipersonal.
 • Neix la T-familiar que perme fer 8 viatges en 30 dies consecutius des de la seva primera validació. Té un preu de 10 euros per a  zona tarifària 1 i entrarà en vigor l’1 de març. Una targeta de caràcter multipersonal que no requereix cap acreditació.

Per lluitar contra la contaminació de l’aire i els problemes derivats de la congestió viària, en un entorn tant dens de vehicles i fums com el de Barcelona i la seva àrea metropolitana, el transvasament cap a l’ús dels modes de desplaçament més sostenibles, com el transport públic, és prioritari dins les polítiques públiques de mobilitat i protecció de la salut.

Mostra’n menys

Tot el què cal saber sobre els nous títols i tarifes.

Les noves tarifes i títols  per al 2020 són:

La T-usual, que substitueix els anteriors títols T-mes i T-50/30, serveix per realitzar viatges il.limitats durant 30 dies a un preu de 40 euros. És personal i intransferible. També substitueix la T-trimestre amb un estalvi important: tres noves T-usual són més econòmiques que l'antiga T-trimestre.

La T-casual, que substitueix a la T-10, serveix per realitzar 10 viatges a un preu d'11,35 euros. És unipersonal i no caduca fins a canvi de tarifes.

La T-familiar permet realitzar 8 viatges en 30 dies consecutius des de la seva primera validació. És una targeta de caràcter multipersonal que no requereix cap tipus d'acreditació. Amb un preu de 10 euros per a  zona tarifària 1, entrarà en vigor l’1 de març.

Si viatges 9 o més cops a la setmana (i només 6 o més en cas de les zones 2-6), o fins a 36 cops al mes, la millor tarifa és la T-usual, ja que ets una persona usuària habitual del transport públic.

Si viatges 8 o menys cops a la setmana, la teva tarifa és la T-casual.

Si viatges ocasionalment amb la família o els amics, tens la T-familiar, amb 8 viatges integrats i una validesa de 30 dies.

L'actual T10, multipersonal, es podrà utilitzar fins al 29 de febrer de 2020.

Tots els altres títols adquirits el 2019 poden utilitzar-se fins a la seva data de caducitat i/o renovació de tarifes.

La T-familiar no es podrà adquirir fins a l'1 de març de 2020.

També desapareixen. Però si a partir d'ara viatges més de 36 cops al mes et surt a compte la T-usual, que és més barata que les antigues T-50/30 i T-70/30 (43 i 60,90 euros, respectivament). La T-70/30 és substituïda per la T-grup.

Per afavorir l'ús intensiu del transport públic.

 • Aquelles persones que ja es mouen en transport públic i habitualment feien servir les T-50/30 i la T-mes ara podran viatjar amb la T-usual i pagaran menys. Així mateix, es calcula que, aproximadament, un 30% de les persones usuàries de l'actual T-10 podrien passar a ser usuàries de la nova T-usual.  
   
 • Sumar més usuaris i usuàries al transport públic. I que les persones que fins ara es movien en cotxe enguany ho facin en tren, bus, tram o metro, donat que els hi surt més barat amb tarifes planes més econòmiques i adaptades. I qui combina el vehicle privat amb el transport públic podrà seguir fent-ho amb una T-casual, ja que la targeta no caduca: els 10 viatges poden gastar-se durant tot un any.
   
 • Finalment, els turistes i visitants a la ciutat, que representen un percentatge important, solien fer servir la T-10 i s’enduien una important subvenció pública per a la utlització d’aquest títol. Cal tenir en compte que la majoria de ciutats europees tenen tarifes específiques per a persones visitants i usuàries ocasionals, com tarifes de dia, tarifes setmanals o bitllets senzills, separades dels abonaments per als usuaris/es habituals. No existeix un títol multiviatge a preu significativament subvencionat com és l'actual T-10 que pugui fer servir tothom. En el cas de Madrid o Milà, per exemple, l’equivalent a la T-10 de Barcelona, multiviatge i integrat, ja té un preu de 18 euros

Amb aquest canvi Barcelona i la seva àrea metropolitana es posa al dia de la majoria de capitals europees que ja tenen sistemes tarifaris amb aquestes característiques. I, fins i tot, fent una millor oferta tarifària pel què fa a preus.

Resulten emblemàtics els casos de Viena amb els 51 euros d’abonament mensual, Madrid amb 54 euros, o París amb 75 euros. Barcelona redueix el preu de la tarifa mensual a 40 euros.

Sí, ara es substitueix per la T-usual. I hi surts guanyant. Una T-trimestre, amb un cost de 145, 30 euros en zona 1, representa un cost de 48,43 euros cada mes. Ara amb la T-usual, moure't il·limitadament durant un mes et surt a 40 euros en zona 1.

Sí, i passa a un preu de 9,60€ (abans 8,60) en zona 1.

Els principals títols per aquest 2020

El títol de transport personal i intransferible amb viatges il·limitats durant 30 dies.

Què m'ofereix aquest nou títol de transport?

La nova T-usual està pensada per aquella persona que habitualment fa servir el transport públic, amb una periodicitat de 9 o més viatges a la setmana en zona 1 (i només 6 o més en zona 2-6).

En aquest sentit, és una targeta pensada pels actuals usuaris i usuàries de la T-mes (54 euros a la Zona 1) i de la T-50/30 (43 euros) que des de l'1 de gener de 2020 s'han unificat en la T-usual a un cost de 40 euros amb viatges il·limitats durant 30 dies per a zona 1. La rebaixa del 25% del cost d'aquest nou títol respecte els títols anteriors és aplicable en totes les zones.

També desapareix la T-trimestre amb un estalvi important amb la nova T-usual, donat que tres T-usual tenen menor cost que una T-trimestre.

Què vol dir que és unipersonal i intransferible?

A diferència de la T-casual, que és només unipersonal (és a dir, que no la poden fer servir dues persones al mateix temps, però si en moments diferents, ja que no està vinculada a una persona), la T-usual si està vinculada a la persona mitjançant el DNI, de manera que en cap cas la pot fer servir una altra persona.

A la T-usual se li aplica descompte FM/FN (Família monoparental o família nombrosa)?

Sí. La T-usual FM/FN general valdrà 32 euros en zona 1 (abans amb la T-mes 43,20) i la T-usual FM/FN especial, 20 euros en zona 1 (abans amb la T-mes 27).  

És un títol de transport unipersonal que em permet fer un màxim de 10 viatges.

Si és unipersonal, només la puc fer servir jo?

La targeta és unipersonal, però a diferència de la T-usual o la T-jove, si és transferible: és a dir, la targeta no està lligada a un DNI de manera que pot passar d'una persona a l'altre. Però no al mateix moment, ja que en no ser ja multviatge no poden validar-la diverses persones a la vegada en un mateix trajecte.

Cal tenir en compte que un 94% de les validacions en T-10 ja són unipersonals.

Si no la faig servir, em caduca?

La vigència de la nova T-casual és d'un any fins a canvi de tarifes. De manera que si compres una T-Casual a l'1 de gener del 2020 no et caducarà fins a finals de febrer de 2021. Un cop acabat el 2020, la pots retornar si no has fet cap validació de la mateixa.

Som varis membres d'una la família. Quins títols ens convenen més?

Si ocasionalment necessiteu moure-us en transport públic disposeu de la T-familiar, un títol multipersonal que permet viatjar als membres d'una família plegats. El títol inclou 8 viatges i té una validesa de 30 dies. Tindrà un preu de 10 euros per a una zona tarifària 1 i entrarà en vigor l’1 de març. Una targeta de caràcter multipersonal que no requereix cap acreditació.

Però recordeu, que si sou ja persones que habitualment us moveu en transport públic, podeu continuar fent servir els vostres títols personals, adaptats a les necessitats dels diversos membres de la família:

 • Pels viatgers entre 4 i 16 anys, el transport és gratuït amb la T-16, personal i intransferible, i amb una validesa de 12 anys. Per primera vegada s'elimina el pagament únic de 35 euros pel títol, que només s'aplicarà en cas de pèrdua i duplicat de targeta.
 • Pels membres menors de 25 anys es manté la T-jove, personal i intransferible, que amb les noves tarifes és més barata: per a 1 zona, la T-jove passa dels 105 euros del 2019 als 80 euros al 2020. Inclou viatges il·limitats durant tres mesos.
 • Pels membres a partir de 25 anys hi ha dues opcions segons els hàbits de mobilitat. Per aquelles persones que fan 9 o més viatges a la setmana (en zona 1), recomanem la T-usual, personal i intransferible, que baixa dels 54 euros actuals als 40 euros en zona 1. Per aquelles persones que fan 8 o menys viatges a la setmana, recomanem la T-casual, que inclou 10 viatges i que passa de 10,20 a 11,35 euros en zona 1. Deixa de ser multiviatge per ser unipersonal i, en cas que es viatgi molt ocasionalment, cal tenir en compte que no caduca, ja que té una validesa d'un any fins a canvi de tarifes.
 • A més, es mantenen les tarifes socials especials per a persones majors de 65 anys, persones en situació d'atur, etc.

Som una família nombrosa/monoparental, com ens afecta?

Tant les famílies nombroses com les monoparentals continuen tenint al seu abast una rebaixa d'un 25% com fins ara, excepte l’abonament trimestral, que desapareix en fer-ho la T-trimestre. La rebaixa és major si es rep la categoria especial.

També es manté la T-FM/FN 70/90, un títol multipersonal per a membres de famílies monoparentals i nombroses de categoria especial, de 70 viatges integrats en 90 dies consecutius des de la primera validació.

I si habitualment ens movem en grup, com ho fem?

Dins dels nous títols integrats neix la T-grup, que és multipersonal i que permet fer 70 viatges en 30 dies a un preu de 79,49 euros per a zona tarifària 1.

És un títol pensat per a l'ús ocasional, especialment pensada per a sortides de grups grans (sortides escolars, equips esportius o altres).

En ser multipersonal, es pot validar tantes vegades com les persones usuàries vulguin en un mateix trajecte, fins al màxim de 70.

Tanmateix, si ja ets una persona que habitualment fas servir el transport públic, si fas sortida en grup pots seguir fent servir de manera individual la teva T-usual, la T-jove o la T-16, donat que són títols que inclouen viatges il·limitats.

Es mantenen els títols socials integrats?

Es mantenen i en algun cas es milloren, com la T-jove, per a persones menors de 25 anys, que passa dels 105 euros a la zona 1 als 80 euros a partir de l'1 de gener de 2020.

Cal tenir en compte que es manté la T-16, per a persones d'entre 4 i 16 anys, així com títols socials integrats com la T-aturats, per a persones amb situació d'atur, o la T-FM/FN per a famílies monoparentals o nombroses. També es manté la bonificació de la T-usual per a persones en situació d’atur que reuneixin les condicions establertes, títol que es congela amb un preu de 9,95 euros.

Així mateix, si ets major de 65 anys o tens algun tipus de discapacitat tens títols bonificats com la T-Rosa o la T4. I cal tenir en compte que cada operador/a de transport ofereix abonaments mensuals i títols de bonificació.

I les famílies nombroses i monoparentals continuen tenint una rebaixa mitjana del 25% en el cost dels abonaments, malgrat que si no rep la categoria especial la rebaixa és superior.