La mobilitat a Barcelona en el marc de mesures preventives per frenar el contagi de la Covid-19

En relació amb les mesures preventives entorn de la mobilitat per fer front al contagi de la Covid-19, aquests dies la ciutadania ens ha fet arribar alguns dubtes, que intentem resoldre a continuació:

Mesures entorn la mobilitat per fer front al contagi del Covid-19

Com a mesura de prevenció i per minimitzar el risc de contagi, sempre que puguis queda’t a casa. Recorda que, tal com estableix el reial decret d’estat d’alarma i el decret d'alcaldia seguint les recomanacions de l'Agència de Salut Pública, només et pots moure per la ciutat per:

  • Adquirir aliments, medicaments i elements de primera necessitat.
  • Assistir als centres sanitaris.
  • Desplaçar-te al lloc de treball.
  • Tornar al lloc de residència.
  • Assistir les persones grans, menors i dependents.
  • Desplaçar-te a entitats financeres.
  • Passejar el teu animal de companyia.
  • Causa de força major.

Certificat autoresponsable de desplaçament en el marc de l’estat d’alarma per la crisi sanitària per la Covid-19

Recordem en tot moment que sempre que puguis et quedis a casa i no en surtis. Però en cas d’extrema necessitat, si t’has de moure, recomanem que ho facis a peu o amb vehicle privat (bicicleta, patinet, cotxe, moto) per minimitzar el contacte amb altres persones.

Tanmateix, el transport públic a Barcelona i la seva àrea metropolitana funciona i adapta la seva oferta a la demanda, alhora que extrema els protocols d’higiene i neteja dels vehicles. És important que quan et moguis en transport públic intentis mantenir la distància de seguretat (entre 1 i 2 metres de distància) amb les altres persones i els consells d'higiene com rentar-te les mans.

No. Amb motiu de la suspensió del servei es perllongarà l’abonament de totes les persones usuàries del Bicing el mateix període en què el servei resti en suspensió.

No. Dins de les mesures per intentar pal·liar els efectes econòmics de la situació excepcional per frenar l’expansió del coronavirus, a la ciutat s’estableix no sancionar per l’ús de la zona blava i la zona verda mentre estigui en vigor la situació d’estat d’alarma, de manera que es despenalitzen els incompliments horaris.

En aquest sentit, si tens un vehicle més de 7 dies estacionat a la mateixa plaça i no pots moure’l, atesa la situació d’excepcionalitat no recaurà cap tipus de denúncia.

D'acord amb les mesures preventives per fer front al contagi de la Covid-19 i facilitar que la ciutadania només es mogui en aquells supòsits essencials, queda anul·lat el canvi de costat d'estacionament de vehicles, mensual o trimestral, que hi ha establert en diverses zones de la ciutat.

És a dir, el canvi de costat de l'estacionament previst per fer-se el dia 1 d'abril queda anul·lat, de manera que pots mantenir el teu vehicle estacionat sense canviar-lo de plaça i evitar així haver de sortir de casa.

Malgrat la vigència de la ZBE des que va entrar en vigor l’1 de gener, s’ha modificat l’entrada en vigor del període sancionador de la zona de baixes emissions (ZBE) Rondes Barcelona, prevista inicialment per al proper 1 d’abril.

D’aquesta manera, a partir de l’1 d’abril no se sancionaran, tal com estava previst, les persones conductores de vehicles contaminants que circulin per la ZBE, tenint en compte el moment d’excepcionalitat i d’acord amb totes les recomanacions de les autoritats sanitàries, amb l’objectiu compartit de limitar la propagació de la Covid-19.

La mesura s’ha pres de manera consensuada per no afectar la mobilitat de les persones en la situació excepcional actual. Recordem, tanmateix, que la mobilitat de persones, incloses les que van amb vehicles motoritzats, ha de ser la mínima imprescindible aquests dies, segons les indicacions del reial decret.

Un cop s’acabi l’estat d’alarma, les administracions implicades analitzaran la situació i determinaran una nova data d’entrada en vigor del règim sancionador de la ZBE Rondes Barcelona.

El servei de bus a la ciutat continua circulant, però també segueix les directrius establertes per les autoritats administratives de Catalunya d’adaptar l’oferta a la demanda segons com vagi evolucionant.

Tanmateix, com a mesures preventives per evitar el contagi de la Covid-19, ja no es venen bitllets d’autobús a bord i els/les conductors/es d’autobús no ofereixen atenció al client. Com a mesura addicional, l’accés al vehicle es fa per la porta del darrere.

Recordem que és important quedar-se a casa i moure’s el mínim indispensable i només per determinats supòsits.

Sí que funciona, però el servei és limitat. El NitBus ofereix servei amb sortides cada 40 minuts i s’adapta així a les mesures preventives per frenar el contagi de la Covid-19 que estableixen les autoritats administratives de Catalunya.

Els horaris es poden consultar aquí. 

S’estableixen, entre d’altres, les mesures de seguretat següents: s’eliminen la venda de bitllets a bord, el dret a bescanvi o l’atenció a la persona usuària per part del conductor.

Estan tancades, també, les oficines presencials d’atenció al client que no tenen separació física.

Tots els operadors de transport públic han incrementat els protocols de neteja i desinfecció a tots els trens, combois i vehicles com a mesura preventiva per evitar el contagi de la Covid-19.

També s’han tancat tots els punts presencials de venda de bitllets i d’atenció al client que no tinguin habilitada una separació física. Es demana que la comunicació sigui per telèfon o per via telemàtica i que la compra es faci per mitjà dels punts de venda automàtics, de les aplicacions o per internet.

Tanmateix, et recomanem que extremis les precaucions i segueixis les mesures d'higiene com mantenir la distància de seguretat amb altres persones (entre 1 i 2 metres); rentar-te les mans sovint o tapar-te les boca amb el colze quan esternudis o tussis. 

Recordem que per més dubtes, tens al teu abast els serveis d'atenció telefònica sobre la Covid-19 al 010 i 012 per dubtes i consultes i el 061 Salut Respon en cas de necessitar atenció sanitària teva o d’altres persones que es troben malament.

 

 

No, excepte en alguns casos concrets.

El reial decret que determina l’estat d’alarma per contenir el contagi de la Covid-19 estableix que les persones únicament es poden moure en els supòsits esmentats anteriorment i específica que ho han de fer individualment “excepte si s’acompanyen persones amb discapacitat o per alguna altra causa justificada”. En aquest sentit, serà l’autoritat policial qui determini la validesa de la causa justificada.

D’acord amb els criteris de les autoritats sanitàries i en plena coordinació amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona ha suspès l’activitat del servei de Bicing.

L’objectiu d’aquesta mesura preventiva és evitar el contagi de la Covid-19, ja que no es pot assegurar la higienització d’elements de contacte com són els manillars.

Aquesta mesura estarà subjecta en tot moment a les indicacions que emetin les autoritats sanitàries.

Recordem en tot moment que sempre que puguis et quedis a casa i no en surtis. Però en cas d’extrema necessitat, si t’has de moure, és molt recomanable fer-ho en bicicleta, atès que et mous individualment i no contamines. És una bona solució per a aquells casos permesos per la mobilitat restringida.

No, sempre que puguis has de pagar, ja que no és gratuïta. Si tens l’app Smou o un parquímetre a prop, cal que abonis l’estacionament. Tanmateix, si no tens mitjans per pagar l’estacionament o treure el tiquet, has de saber que mentre estigui en vigor la situació d’estat d’alarma no se’t sancionarà.

Si. Els operadors principals d’aparcaments subterranis de Barcelona (B:SM, SABA i BAMSA) ofereixen més de 1.400 places d’estacionament gratuït als professionals dels centres sanitaris que estan treballant per lluitar contra la COVID-19. L’Ajuntament de Barcelona també ha reservat prop de 80 places d’estacionament en superfície amb la mateixa finalitat.

L’objectiu és facilitar l’aparcament al personal sanitari de 16 hospitals i centres de salut, públics i privats,  de la ciutat durant aquests dies d’excepcionalitat, així com d’un hotel que està habilitat amb finalitats sanitàries.

Més informació.

Malgrat la mesura preventiva que estableix el reial decret de quedar-se a casa i limitar la mobilitat a raons indispensables, el metro de Barcelona funciona per donar servei a aquelles persones que han de moure’s per la ciutat.

L’operador del metro, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), avalua de manera continua l’evolució del comportament del passatge per adequar l’oferta a la demanda d’acord amb el personal disponible, amb l’objectiu d’aconseguir que les ràtios d’ocupació siguin inferiors a un terç de la demanda habitual, d’acord amb les indicacions de les autoritats administratives de Catalunya.

En hora punta, el servei de metro incrementa l’oferta per evitar aglomeracions i poder seguir les condicions de seguretat que estableix el protocol preventiu de salut per evitar els contagis. Així mateix, i en cas que sigui necessari utilitzar el servei de metro, es recomana a les persones usuàries que es distribueixin al llarg del tren per evitar acumulacions, ja que habitualment els cotxes centrals són els que acostumen a tenir menys ocupació. Alhora, es recomana a les persones usuàries del metro que sempre que puguin mantinguin la distància de seguretat, establerta en entre 1 i 2 metres.

TMB fa diàriament la neteja i la higienització a fons de tots els combois i elements i ha suspès el servei de venda presencial i d’atenció al client. La compra de bitllets es pot fer telemàticament o a les màquines de les estacions.

Finalment, en algunes sèries es fa l’obertura automàtica de les portes. Malauradament, no totes les sèries tenen disponible aquesta modalitat i en alguns casos l’obertura ha de fer-se manualment.

Els serveis públics de transport de viatgers per carretera i serveis ferroviaris que transcorren íntegrament pel territori de Catalunya, tant interurbans com urbans, inclosos els prestats en l’àrea metropolitana de Barcelona, apliquen una reducció de la freqüència horària de servei en dia feiner d’entre un 33% i un 67%, depenent de les necessitats de cada operador i, molt especialment, de la demanda en hora punta.

En els moments de màxima afluència, l’oferta es podrà reforçar respecte aquests percentatges, tal com ho està fent el servei de metro de Barcelona, per complir amb l’objectiu d’assolir una ocupació de només un terç de la capacitat màxima.

Més informació.

 

Si. Del 2 al 9 d'abril no s'haurà de pagar el transport públic de l'àrea metropolitana. Recordem però que la mobilitat està limitada a les activitats i serveis essencials, de manera que només l'han de fer servir aquelles persones que treballin en serveis essencials, assisteixin a centres sanitaris  o tinguin cura de persones depenents. 

L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) establirà els mecanismes de compensació dels bitllets que no s’han pogut utilitzar durant l’estat d’alarma pel brot de Covid-19 un cop s’acabi la situació d’excepcionalitat i segons les condicions que determini.

Recordem que a causa del període d'emergència per frenar la Covid-19, la majoria de tràmits presencials de la xarxa de transport públic es posposen. Per tant, si has de viatjar i el teu títol no funciona, adquireix un altre, guarda'l i reclama el bescanvi quan acabi la situació d’excepcionalitat.