Del 16 al 22 de setembre se celebra una nova edició d'aquesta setmana internacional, que enguany du com a lema “Per una mobilitat sense emissions”.

Barcelona s’hi suma un any més, d’acord amb la seva aposta per una ciutat saludable, sostenible i segura. Perquè una Barcelona lliure de fums i de soroll necessita una mobilitat baixa en emissions.

Perquè és possible desplaçar-se i mantenir l’aire net per contribuir a preservar la salut de tots els habitants de Barcelona. Per als nostres infants i la gent gran. Per a tots nosaltres. Protegir-nos és una feina de tothom. 

Fem de Barcelona una ciutat més habitable. Perquè la salut de les persones és ara més important que mai. 

Sempre que puguis, opta per desplaçar-te amb mitjans sostenibles.

Preservem la salut de les persones

Per una mobilitat compromesa amb la salut de tothom, arriba el moment de la mobilitat sense fums. Des de l'1 de gener de 2020 la Zona de Baixes Emissions, l'àrea de protecció de salut que prohibeix l'entrada als vehicles més contaminants, està en marxa, i el 15 de setembre s'inicien les sancions en cas d'infracció dels vehicles als quals no correspon distintiu ambiental de la DGT.

Aquesta àrea de 95km2 inclou el terme municipal de Barcelona (excepte la Zona Franca industrial i els barris de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes), els municipis de Sant Adrià de Besòs i l'Hospitalet de Llobregat i una part dels municipis d'Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat.

Per tornar a la teva activitat diària amb més seguretat

Ara més que mai, amb la tornada a la feina i l’inici de curs, sempre que puguis, camina, pedaleja i ves en transport públic. Per la teva salut i la dels altres. Et desplaçaràs sense emetre contaminants. I si tothom fa el mateix, et mouràs respirant aire net.

Més espais per a vianants, xarxa ciclista en creixement i metro, trens i autobusos amb protocols d'higiene i desinfecció que es converteixen en espais segurs. Així, conjuntament amb la mobilitat a peu i en bicicleta, el transport públic ha de continuar sent un mitjà de desplaçament de referència a Barcelona. Per això, es treballa constantment per millorar-ne l’eficiència i adaptar-se a la nova situació, amb totes les eines disponibles.

Una ciutat 30, una ciutat més segura

Si no tens més remei i t'és imprescindibledesplaçar-te en transport privat, opta per energies netes o per compartir el vehicle. I recorda que volem una ciutat lenta, una ciutat 30km/h que vetlli per la seguretat de les persones, sigui quin sigui el seu mitjà de desplaçament. Perquè com menys velocitat, menys accidents i menys gravetat en les lesions.

Actualment, a més de la meitat dels carrers de la ciutat (68%) els vehicles han de circular a un màxim de 30km/hora. En els propers anys se sumaran 212 quilòmetres, de manera que s'incrementarà fins al 75% el percentatge de vies de la ciutat amb aquest límit de velocitat.

Entons escolars protegits

Barcelona està treballant perquè el retorn a les escoles sigui com més segur millor. Per aquest motiu, amb el programa "Protegim les escoles", durant aquest 2020 s'intervé en 22 escoles i centres eductius per millorar-ne els entorns i garantir-ne la màxima seguretat. Amb el desplegament d’aquest projecte, s'avança cap a la pacificació de l’espai urbà que envolta aquests equipaments i es fomenta que s’hi respiri un aire de més qualitat i que hi hagi més espais de trobada i menys accidentalitat i soroll

Així se'n pacifiquen els entorns i s'ofereixen espais públics (com parcs, carrers i places) per facilitar-hi l'activitat lectiva. Les mesures beneficiaran 8.468 alumnes i suposaran 4.352 m2 guanyats a l’asfalt, 5 carrers prioritzats per a vianants, 4 carrils de circulació menys i 37 nous espais de joc espontani.

Activitats de la Setmana Europea de la Mobilitat a Barcelona 2020

I recorda, durant tota la setmana, diverses entitats i organitzacions de la ciutat treballen per oferir-te un ventall d'activitats a fi de mostrar-te que una altra manera de desplaçar-nos és possible.

Informa't de les activitats