Per als teus desplaçaments de mitja o llarga distància amb origen o destinació la ciutat de Barcelona disposes d’una amplia xarxa ferroviària, ofert pel servei de Renfe i per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

Cada dia, un 44,2% dels desplaçaments procedents de fora de Barcelona utilitzen el vehicle privat i són la principal font de contaminació atmosfèrica. Optant pel transport en ferrocarril redueixes les emissions de contaminants a l’aire i t’estalvies embussos i problemes d’aparcament del teu vehicle. Alhora, mentre viatges pots aprofitar per llegir, conversar o contemplar el paisatge, gaudint tranquil·lament del trajecte.

Les estacions de ferrocarril i rodalies estan interconnectades amb la xarxa de transports públics de Barcelona (metro, tramvia, autobús) per facilitar-te els desplaçaments vagis on vagis, amb sistema tarifari integrat.

L'operador estatal ferroviari té a Barcelona un dels centres neuràlgics per a desplaçar-se per arreu de l'estat, serveis regionals, mitja distància i alta velocitat, així com connexions ferroviàries amb diverses ciutats d'Europa.

Les línies de Rodalies, que donen servei a la regió metropolitana, tenen el seu origen/destinació i zona central a Barcelona, i la ciutat concentra bona part de les validacions que es realitzen cada any, uns 105 milions. El servei de Rodalies de Barcelona inclou actualment 8 línies: R1, R2, R2nord, R2sud, R3, R4, R7, R8.

A Barcelona, les línies dels trens dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, la història dels quals es remunta al segle XIX, funcionen com una part més de la xarxa de Metro, connectant la ciutat, a més, amb les comarques veïnes del Baix Llobregat, l'Anoia, el Vallès Occidental i el Bages, amb un servei d'alta freqüència integrat tarifàriament.