Arran de la pandèmia generada per la covid-19, i per oferir més espai per als vianants durant les fases de desescalada, des del mes de maig del 2020 es va restringir la circulació de vehicles motoritzats en alguns trams dels laterals de l’avinguda Diagonal i de la gran via de les Corts Catalanes. Ara, després de l’experiència viscuda durant aquests mesos, s'ha decidit oferir una solució permanent que consistirà en la consolidació de la pacificació del trànsit en aquests laterals.

Nova senyalització

Aquest mes de febrer del 2021 s'implanta una nova senyalització als laterals de la gran via de les Corts Catalanes i de l’avinguda Diagonal que obliga a girar a la dreta (excepte les bicicletes i els taxis) en alguns carrers de la xarxa bàsica que creuen aquestes vies. L'objectiu és que els vehicles circulin preferiblement per la xarxa bàsica de mobilitat, que permet una connectivitat més gran, i esdevingui residual als laterals i als eixos verds de la ciutat actuals i futurs per tal de reduir el trànsit de pas.

Aquesta obligació de gir, però, només es produirà quan es circuli pels laterals i no pas quan es procedeixi dels carrers perpendiculars. Així, si creuem la Gran Via o la Diagonal des d'un dels carrers que la travessen sí que es permetrà l’accés als laterals. Per tant, per aquelles persones que tenen origen i destí en aquests laterals, perquè han d'accedir al seu pàrquing privat, a carregar o descarregar mercaderies o perquè disposa d'un aparcament per a persones amb mobilitat reduïda, podran accedir-hi, encara que no sempre de la mateixa manera que solien fer-ho anteriorment.

Alhora, a excepció de la senyalització vertical i horitzontal que obligarà a girar en alguns dels carrers, la resta dels carrers continuaran sent accessibles com fins ara i mantindran els sentits i la senyalització actuals.

Com accedir als laterals?

Lateral mar

A partir d'ara, si s’accedeix al lateral mar de la gran via de les Corts Catalanes des de la plaça d'Espanya, o una mica més endavant des del carrer de Llançà, en alguns dels carrers perpendiculars s’obligarà a girar a la dreta i no es permetrà continuar en línia recta pel lateral com fins ara. Aquesta norma no s'aplicarà als taxis o les bicicletes, que sí que podran continuar-hi com fins ara.

I què s’ha de fer si es vol arribar a algun d'aquests trams del lateral just a partir d’aquests carrers en què s’obliga a girar?

Malgrat aquesta nova disposició viària, l'accessibilitat al lateral de la gran via de les Corts Catalanes per als vehicles que hi tenen origen o destí està assegurada:

 • Si es vol accedir al lateral a partir del carrer de Vilamarí i fins al carrer de Viladomat, es pot fer pel mateix carrer de Vilamarí des de la banda muntanya i pels carrers d'Entença, de Rocafort i de Calàbria. 
   
 • Si es vol accedir al lateral a partir del carrer de Viladomat i fins al carrer de Villarroel, es pot fer pel mateix carrer de Viladomat des de la banda muntanya i pels carrers del Comte Borrell i Comte d’Urgell.
   
 • Si es vol accedir al lateral a partir del carrer de Villarroel i fins al carrer de Muntaner, es pot fer pel mateix carrer de Villarroel des de la banda muntanya i pel carrer de Casanova.
   
 • Si es vol accedir al lateral a partir del carrer de Muntaner i fins al carrer de Balmes, es pot fer pel mateix carrer de Muntaner des de la banda muntanya o des del lateral de la plaça de la Universitat.
   
 • Si es vol accedir al lateral a partir del carrer de Balmes i fins a Pau Claris, es pot fer des de la banda muntanya del carrer de Balmes, o des de la rambla de Catalunya i el passeig de Gràcia.
   
 • Si es vol accedir al lateral a partir del carrer de Pau Claris i fins al carrer de Nàpols, s’hi pot accedir des de la banda muntanya del carrer de Pau Claris i des dels carrers de Roger de Llúria, del Bruc i de Girona.
   
 • Si es vol accedir al lateral a partir del carrer de Nàpols i fins el carrer de la Marina, es pot fer des de la banda muntanya del carrer de Nàpols i a través dels carrers de Sicília i Sardenya.
   
 • Si es vol accedir al lateral a partir del carrer de la Marina s’haurà de fer des del carrer de la Marina en sentit muntanya.

Lateral mar

A partir d'ara, si s’agafa el lateral mar de l’avinguda Diagonal des de la plaça de Francesc Macià, en alguns dels carrers perpendiculars s’obligarà a girar a la dreta i no es permetrà continuar en línia recta pel lateral com fins ara. Aquesta norma no s'aplicarà als taxis o les bicicletes, que sí que podran continuar-hi com fins ara.

I què s’ha de fer si es vol arribar a algun d'aquests trams del lateral just a partir d’aquests carrers en què s’obliga a girar?

Malgrat aquesta nova disposició viària, l'accessibilitat al lateral mar de l'avinguda Diagonal per als vehicles que hi tenen origen o destí està assegurada: 

 • Si es vol accedir al lateral a partir del carrer de Muntaner i fins a la rambla de Catalunya, es pot fer pel mateix carrer de Muntaner sentit mar i pels carrers de Muntaner, Aribau i Balmes.
   
 • Si es vol accedir al lateral a partir de rambla de Catalunya i fins al carrer de Pau Claris, es pot fer des de la mateixa rambla de Catalunya sentit muntanya (que s’obrirà al trànsit) i pel passeig de Gràcia.
   
 • Si es vol accedir al lateral a partir del carrer de Pau Claris i fins al carrer de Bailèn, s’hi pot accedir des del mateix carrer de Pau Claris sentit mar. Cal recordar que l'accessibilitat en aquest entorn està vinculada a les diverses fases d'obres del col·lector que s'estan duent a terme actualment (enllaç).
   
 • Si es vol accedir al lateral a partir del carrer de Bailèncal tenir en compte que l'accessibilitat està vinculada a les diverses fases d'obres del col·lector que s'estan duent a terme actualment (enllaç).
   

Lateral muntanya

A partir d'ara, si s’agafa el lateral muntanya de la Diagonal a l'altura del carrer de Sardenya, o una mica més endavant, des del carrer de Sicília o de Nàpols, en alguns dels carrers perpendiculars s’obligarà a girar a la dreta i no es permetrà continuar en línia recta pel lateral com fins ara, excepte els taxis i les bicicletes, que no estan subjectes a la nova senyalització i sí que podran continuar-hi.

Malgrat aquesta nova disposició viària, l'accessibilitat al lateral muntanya de l'avinguda Diagonal per als vehicles que hi tenen origen o destí està assegurada: 

 • Si es vol accedir al lateral a partir del carrer de Roger de Llúria i fins a la Via Augusta, es pot fer pel mateix carrer de Roger de Llúria sentit muntanya, així com pel carrer de Pau Claris i pel passeig de Gràcia.
   
 • Si es vol accedir al lateral a partir de la Via Augusta i fins al carrer d'Aribau, es pot accedir des de la Via Augusta sentit mar i pel carrer de Balmes.
   
 • Si es vol accedir al lateral a partir del carrer d'Aribau, es pot fer pel mateix carrer d'Aribau i pels carrers de Muntaner, Casanova i Calvet.