La mobilitat a Barcelona en el marc de mesures preventives per frenar el contagi de la Covid-19, el desconfinament progressiu per fases, l'etapa de represa i la nova normalitat.

Mesures entorn la mobilitat

Com a mesures per reduir el risc de rebrots, es recomana limitar els desplaçaments fora del domicili i la circulació per la via pública, respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva.

A partir del 9 de maig de 2021 podeu consultar la informació sobre les mesures vinculades a la mobilitat al següent enllaç.

Ús del transport públic

El transport públic manté l’oferta al 100% encara que es produeixi una disminució de la demanda. Només es poden produir reduccions en horari nocturn. L’oferta d’hora punta s’ha de mantenir entre les 6.00 i les 9.00 hores dels dies laborables. El transport ferroviari de l'àrea metropolitana ofereix servei de 5 a 24 hores de dilluns a diumenge.

L’ús de mascareta és obligatori.

Ocupació de taxis fins a 9 places de capacitat, limitada a un màxim de 6 persones, inclent-hi el conductor/a, i sense poder ocupar la plaça del copilot. Per tant, en vehicles de 5 places, incloent-hi el conductor, l’ocupació màxima és de 4 persones amb el conductor/a inclòs, i per a vehicles de 7 places fins a 9, màxim 6 persones incloent-hi el conductor/a.

Més informació

És obligatori l’ús de mascareta en tot moment als espais de pública concurrència, independentment que s'hi pugui mantenir la distància de seguretat interpersonal (d’acord amb la normativa de Salut: Resolució SLT/1648/2020, de 8 de juliol)
 
Quan?
A partir del 9 de juliol, inclòs. Sempre i en tot moment, tot i que es mantinguin les distàncies de seguretat.

Qui?
A partir dels 6 anys inclosos.
És recomanable de 3 a 5 anys.

On?
En qualsevol espai a l’aire lliure o tancat d’ús públic o obert al públic.
S'inclouen els espais naturals com boscos, platges o similars.

Excepcions

 • Malaltia o dificultat respiratòria que es pugui agreujar amb l’ús utilització de la mascareta
 • Situació de manca d'autonomia per a treure's la mascareta
 • Alteracions de conducta que facin inviable l’ús
 • Exercici físic esportiu a l’aire lliure
 • Espais delimitats d’ús exclusiu per un únic grup de contacte habitual (com ara domicilis particulars, aules, cases de colònies, ...)

Es manté l'obligació de dur-la en tots els mitjans de transport de viatgers per carretera, per ferrocarril i per cable de competència de la Generalitat. Si tots els ocupants d’un vehicle de turisme són persones que mantenen una relació i un contacte propers de forma molt habitual, no serà necessari. No estan obligades al seu ús les persones que presentin algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que es pugui veure agreujada per la utilització de la mascareta.

Si és incompatible la mascareta amb l'esport, s’ha d’incrementar la distància de seguretat amb les altres persones. En aquest sentit, recordem que en els passejos cal mantenir una distància de 2 metres amb la resta de persones que no ens acompanyin, i en l'esport, la distància cal ampliar-la a 10 metres per córrer, anar en patins, patinets o bicicleta, i 20 metres si es va en bicicleta a alta intensitat.

El servei Bicing va tornar a funcionar el 23 d'abril del 2020 després d’una suspensió temporal a petició de les autoritats sanitàries i d’acord amb les mesures preventives de les diverses administracions sanitàries.

Arran de la situació de brots detectats, si has de fer un desplaçament per la ciutat que sigui imprescindible, la bicicleta és un transport que permet el distanciament físic necessari amb altres persones com a mesura preventiva per continuar fent front a la Covid-19. No obstant això, cal tenir en compte que el Bicing és un servei compartit i per aquest motiu és molt important seguir les següents recomanacions:

 • No utilitzis el Bicing si fa menys de 14 dies que t'han diagnosticat la malaltia, si encara pateixes algun símptoma o si has mantingut contacte amb alguna persona diagnosticada.
 • Porta mascareta,
 • Renta't bé les mans amb aigua i sabó o gel hidroalcohòlic de seguida que puguis, abans i després de cada trajecte.
 • Utilitza l'app smou per retirar i ancorar bicicletes des del mòbil. És més còmode, segur i sostenible. Recorda que has de vincular-hi el teu compte Bicing per fer ús del servei.
 • Mantingues un mínim de 2 metres de distància amb els altres ciclistes.
 • Evita tocar-te la cara durant el trajecte.
 • Si has d'esternudar o tossir, tapa't la boca amb l'avantbraç.
 • Procura evitar l'ús de carrils bidireccionals i les zones de vianants.

Recorda que el Punt d’Atenció Ciutadana del carrer Calàbria 66 només realitzarà tràmits de forma presencial amb Cita Prèvia, de dilluns a dissabte de 9 a 14 hores. Per reservar dia i hora, has de contactar el telèfon 93 887 50 34 i escollir l’opció de “Cita Prèvia”.

Des del 25 de maig de 2020 es torna a sancionar per aparcar sense pagar a les àrees d'estacionament regulat. Amb el pas de fases, i increment de la mobilitat, s'ha tornat a instaurar el compliment de la normativa d’estacionament. Alhora, han entrat en vigor les noves tarifes ambientals d’AREA, que tenen en compte les etiquetes ambientals a l’hora de determinar el preu de l’estacionament a la via pública.

Les noves tarifes ambientals incorporen els criteris definits per la Direcció General de Trànsit (DGT) per valorar el nivell de contaminació dels vehicles que estacionin tant a l’Àrea Blava com a l’Àrea Verda d’ús forà:

 • Els vehicles de 0 emissions podran estacionar de manera gratuïta a l’Àrea Blava pel temps màxim estipulat. Pel que fa als residents, tots aquells que tinguessin atorgada la bonificació de 0,20 euros per bona conducció abans del 31 de desembre de 2019 continuaran gaudint-ne durant tot el 2020.
 • L’Àrea Blava es regularà també en la franja del migdia, de 14.00 a 16.00 hores. A més, es penalitzarà la mala utilització del servei, i es revisarà l’import de cancel·lació de denúncia, que passa de 7 a 9 euros.
 • S’actualitzen les tarifes de l’AREA Zona Bus, destinada a la parada i l’estacionament d’autocars a la via pública. L’augment s’aplica tant en places blaves A com en places blaves B, i en tots dos casos els autocars que tinguin etiqueta Eco obtindran una bonificació del 100%.
 • S’incrementa la tarifa a la plataforma logística del Park Güell (18 euros per 90 minuts) i als aparcaments BSM de l’Estació d’Autobusos Barcelona Nord, moll d’Espanya i Garcia Fària, amb diferències entre la tarifa diürna i la nocturna.

Malgrat la vigència de la ZBE des que va entrar en vigor l’1 de gener, amb l'emergència sanitària es va modificar l’entrada en vigor del període sancionador de la zona de baixes emissions (ZBE) Rondes Barcelona, prevista inicialment per l'1 d’abril.

Tanmateix, al llindar de finalitzar l'estat d'alarma, l’AMB, els cinc ajuntaments que integren la ZBE Rondes BCN i la Generalitat reactiven el desplegament per evitar tornar als alts nivells de contaminació d’abans de la crisi sanitària i intentar prevenir les malalties associades a la mala qualitat de l’aire

Així, el règim sancionador de la ZBE Rondes BCN, previst per a l’1 d’abril i ajornat a causa de la Covid-19, ha entrat en vigor el 15 de setembre d’aquest any 2020.

Per als autònoms amb rendes baixes, s’amplia el llindar econòmic a partir del qual es poden acollir a la moratòria si tenen cotxe o moto. Aquesta exempció durarà fins a l’abril de 2021, atenent les conseqüències socioeconòmiques derivades de la crisi de la Covid-19

Per a les furgonetes, camions i autocars als quals no els correspon etiqueta ambiental, s’amplia la moratòria: les furgonetes tindran 3 mesos més, fins a l’abril del 2021; els camions 6 mesos més, fins al juliol de 2021, i els autobusos i autocars 12 mesos més, fins a l’1 de gener de 2022.

Més informació

El transport per carretera recupera també el 100% en la gran majoria de casos, amb adaptacions concretes al nivell de demanda en alguns casos:

– Les línies de busos de TMB funcionen ja al 100%.

– El servei de Bus Metropolità de l’AMB torna a ser l’habitual, amb excepcions puntuals d’algunes línies, que s’adapten a la demanda en cada cas. El servei de Nitbus manté el 100% ja assolit aquest cap de setmana, amb excepció de la N10, N18 i N26.

– Les línies d’autobús de la Direcció General de Transports i Mobilitat funcionen amb una oferta mitjana del 80%, que s’adapta però a les demandes de mobilitat de cada servei.

– Les línies urbanes de bus dependents de l’AMTU mantindran una oferta variable segons el municipi, amb nivells generals d’entre el 80 i el 100%.

Des del 4 de maig és obligatori l'ús de mascareta per viatjar.

Recordem que el transport públic és reduït les nits de divendres i dissabte. La xarxa d’autobusos nocturns dels caps de setmana oferirà el 50% dels serveis que són habituals, tant a la xarxa metropolitana NITBUS gestionada per l’AMB com a la xarxa interurbana gestionada per la Generalitat de Catalunya. Aquesta limitació de l’oferta a les nits els divendres, dissabtes i vigílies de festius es preveu que es mantingui fins que el restabliment de les activitats d’oci nocturn justifiqui un canvi.

Més informació

El NitBus manté el servei. Els horaris es poden consultar aquí. 

Les persones que no han fet servir el seu títol des del 14 de març poden ampliar-ne automàticament la caducitat simplement validant el títol de nou (des de l'1 de juliol).

Per altra banda, les persones que sí hagin utilitzat el títol durant el confinament hauran de fer una sol·licitud telemàtica mitjançant un formulari que, un cop valorada, obtindran un títol específic compensatori. 

Fins al 4 d'octubre les compensacions automàtiques, realitzades a través de les màquines validadores dels diversos operadors, representen 145.000. Paral·lelament, s'han aprovat més de 35.000 sol·licituds de compensació de títols utilitzats puntualment durant l’estat d’alarma, formulades a través del formulari del web de l’ATM.

Més informació

A partir del 24 de maig del 2021 podeu consultar les noves mesures en aquest enllaç.

Es recomana limitar les sortides del domicili en la mesura que sigui possible i els desplaçaments basats en les bombolles de convivència.

La “bombolla de convivència” fa referència al grup de persones que conviuen sota el mateix sostre, i també cuidadores.

Les reunions i/o trobades familiars i de caràcter social, tant en l'àmbit públic com en el privat, es permeten sempre que no se superi el nombre màxim de deu persones, llevat que es tracti de convivents.

No obstant, les reunions i/o trobades familiars i de caràcter social que tinguin lloc en espais tancats, inclosos els domicilis, es recomana que es restringeixin tant com sigui possible i es limitin a visites a persones amb dependència o en situació de vulnerabilitat i que siguin sempre de la mateixa bombolla de convivència.

La “bombolla ampliada” fa referència al grup de persones de la bombolla de convivència més un altre grup o grups acotats de persones, sempre les mateixes, i amb les quals es pot relacionar la bombolla de convivència amb diferents finalitats (relacions familiars, laborals, escolars, recreatives). El grup ha de ser tan estable com sigui possible.

No es consideren incloses en aquesta prohibició, sempre que compleixin les indicacions de seguretat aprovades pel PROCICAT:

 • Les activitats laborals
 • Les activitats docents de caràcter reglat (incloses les universitàries)
 • Les activitats de culte, els actes religiosos i les cerimònies civils, inclosos els casaments, els serveis religiosos i les cerimònies fúnebres
 • Els mitjans de transport públic
 • Les activitats d’intervenció socioeducativa (serveis d’intervenció socioeducativa i centres oberts)
 • Les activitats extraescolars permeses
 • Les activitats culturals permeses
 • Les activitats esportives federades, en què es pot entrenar en els grups estables habituals i participar en les competicions permeses.

Es prohibeix consumir aliments i begudes a les trobades o reunions als espais públics, excepte en els àpats a l’aire lliure a les sortides escolars, a les activitats d’intervenció socioeducativa i a les activitats del lleure educatiu permeses.

Més informació.

Si t’has de moure, recomanem que ho facis a peu, amb vehicle sostenible (bicicleta, patinet, vehicle elèctric) o en transport públic.

El transport públic a Barcelona i la seva àrea metropolitana funciona al 100% i extrema els protocols d’higiene i neteja dels vehicles. És important que quan et moguis en transport públic intentis mantenir la distància de seguretat amb les altres persones i els consells d'higiene com rentar-te les mans. És obligatori l'ús de la mascareta.

Les persones titulars dels centres de treball han de facilitar a les persones treballadores la flexibilitat horària necessària per evitar que aquestes hagin de fer servir el transport públic en hora punta.

Alhora, l'Ajuntament de Barcelona du a terme diverses mesures per afavorir la mobilitat sostenible i segura en un nou espai públic.

Si t’has de moure, és molt recomanable fer-ho en bicicleta, atès que et mous individualment i no contamines.

De fet, és un dels modes prioritaris i s'ha treballat per fer corredors pedalables i altres accions per promoure'n el seu ús.

D'acord amb les mesures preventives per fer front al contagi de la Covid-19 i limitar la mobilitat de la ciutadania, va quedar anul·lat el canvi de costat d'estacionament de vehicles, mensual o trimestral, que hi ha establert en diverses zones de la ciutat.

És a dir, el canvi de costat de l'estacionament previst per l'1 d'abril, l'1 de maig o l'1 de juny es van anul·lar.

A partir de l'1 de juliol es torna a posar en marxa.

La xarxa de metro de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ofereix el servei al 100%.

Tanmateix, el transport públic segueix reduït les nits de divendres i dissabte. Seguint les recomanacions sanitàries per fer front els brots a l’àrea metropolitana, el servei ferroviari de metro, FGC i TRAM finalitza a mitjanit tots els divendres, dissabtes i vigílies de festiu.

Des del 4 de maig és obligatori l'ús de mascareta per viatjar en transport públic.

Més informació

En aquests moments, el servei de metro, FGC, TRAM i Rodalies de Catalunya ja funciona al 100%.

Tanmateix, el transport públic és reduït les nits de divendres i dissabte i vigílies de festiu. Seguint les recomanacions sanitàries per fer front els brots a l’àrea metropolitana, el servei ferroviari de metro, FGC i TRAM finalitza a mitjanit tots els divendres, dissabtes i vigílies de festiu.

Així mateix, la xarxa d’autobusos nocturns dels caps de setmana oferirà el 50% dels serveis que són habituals, tant a la xarxa metropolitana NITBUS gestionada per l’AMB com a la xarxa interurbana gestionada per la Generalitat de Catalunya. Aquesta limitació de l’oferta a les nits els divendres, dissabtes i vigílies de festius es preveu que es mantingui durant el mes d’agost i fins que el restabliment de les activitats d’oci nocturn justifiqui un canvi.

Recordem també que les autoritats sanitàries van establir que tots els seients dels vehicles ja es poden ocupar, de manera que la capacitat de la xarxa s’incrementa així notablement. Tanmateix, l’ús de la mascareta segueix essent obligatori per viatjar en transport públic.

Més informació

Tots els operadors de transport públic han incrementat els protocols de neteja i desinfecció en tots els trens, combois i vehicles com a mesura preventiva per evitar el contagi de la COVID-19.

El metro i bus de TMB continuen reforçant les tasques de neteja i desinfecció, tant de vehicles com d’espais, amb especial cura en totes les àrees de contacte: barres, mecanismes d’obertura de portes, línies de peatge, màquines expenedores…

Per afavorir la renovació de l’aire, a la xarxa de metro s’està optimitzant el sistema de ventilació forçada dels túnels i les estacions, combinat amb l’efecte pistó del pas dels trens. Trens i autobusos es ventilen a través de l’obertura constant de les portes i mitjançant els conductes de refrigeració, en què s’apliquen tractaments viricides.

Sobre les mesures d’higiene freqüent de mans, s’estan instal·lant dispensadors gratuïts de gel hidroalcohòlic a les principals estacions de metro. Actualment n’hi ha als vestíbuls de la Sagrega, Sagrada Família i Collblanc.

Continuaran vigents les altres mesures com la suspensió de la venda de bitllets als autobusos, els bescanvis i l’atenció presencial en general i la implantació de separacions físiques als vehicles entre passatge i conductors o motoristes.

Per poder augmentar el nivell de desinfecció, TMB ha començat a provar els rajos de llum ultraviolada UVC per desinfectar els trens i les instal·lacions, un potent germicida per reforçar la lluita contra la propagació de la covid-19. 

Més informació

L'Ajuntament de Barcelona treballa en un seguit de mesures vinculades a l'espai públic per facilitar una mobilitat sostenible i segura durant els propers mesos. Més espais de vianants, xarxa d'itineraris segurs, parcs oberts, corredors pedalables i millores a la xarxa de bus.

Més informació