La mobilitat a Barcelona en el marc de mesures preventives per frenar el contagi de la Covid-19, el desconfinament progressiu per fases, l'etapa de represa i la nova normalitat.

Mesures entorn la mobilitat

Arran dels brots detectats, i segons les resolucions SLT/1960/2020, del 31 de juliol, i SLT/2071/2020, del 14 d'agost, es recomana que la població de Barcelona i la seva àrea metropolitana romangui en el seu domicili i que es limiti la circulació per les vies d’ús públic, respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva establertes per les autoritats competents.

En aquest sentit, es recomana limitar la mobilitat en els casos següents:

 • Per motius laborals, sanitaris, d'assistència o cura de persones que ho requereixin. Les persones titulars dels centres de treball han de facilitar a les persones treballadores la flexibilitat horària necessària per evitar que aquestes hagin de fer servir el transport públic en hora punta.
 • Desplaçament a entitats financeres, compra d'aliments, begudes o altres matèries primeres, altres compres amb cita prèvia, activitats de lleure o esport a l’aire lliure amb grups de convivència habitual, horts d’autoconsum i gestions no ajornables.
 • Renovacions de permisos i documentació oficial, així com altres tràmits administratius inajornables. Per exàmens o proves oficials inajornables.
 • Altres situacions de causa de força major o necessitat.

I es prohibeixen:

 • Les trobades o reunions de més de 10 persones tant en l'àmbit privat com en l'àmbit públic, excepte les activitats laborals o el transport públic.

Distància de seguretat

En espais tancats però també a l'aire lliure, la distància física interpersonal de seguretat s'estableix a 1,5 m en general. A més, un espai de seguretat equivalent a 2,5 m2 per persona, excepte que pel tipus d'activitat hagi vigents valors més restrictius.

Mascareta

És obligatori l'ús de mascareta a la via pública, als espais a l'aire lliure o en qualsevol espai tancat que sigui d'ús públic o obert a el públic. Es pot utilitzar qualsevol tipus de mascareta, preferentment higièniques i quirúrgiques, que tapin nas i boca. Estigueu atents a les indicacions de les autoritats sanitàries sobre com s'han d'utilitzar.

També és obligatori el seu ús en el transport públic.

Més informació

Mesures especials a Barcelona

 

És obligatori l’ús de mascareta en tot moment als espais de pública concurrència, independentment que s'hi pugui mantenir la distància de seguretat interpersonal (d’acord amb la normativa de Salut: Resolució SLT/1648/2020, de 8 de juliol)
 
Quan?
A partir del 9 de juliol, inclòs. Sempre i en tot moment, tot i que es mantinguin les distàncies de seguretat.

Qui?
A partir dels 6 anys inclosos.
És recomanable de 3 a 5 anys.

On?
En qualsevol espai a l’aire lliure o tancat d’ús públic o obert al públic.
S'inclouen els espais naturals com boscos, platges o similars.

Excepcions

 • Malaltia o dificultat respiratòria que es pugui agreujar amb l’ús utilització de la mascareta
 • Situació de manca d'autonomia per a treure's la mascareta
 • Alteracions de conducta que facin inviable l’ús
 • Exercici físic esportiu a l’aire lliure
 • Espais delimitats d’ús exclusiu per un únic grup de contacte habitual (com ara domicilis particulars, aules, cases de colònies, ...)

Es manté l'obligació de dur-la en tots els mitjans de transport de viatgers per carretera, per ferrocarril i per cable de competència de la Generalitat. Si tots els ocupants d’un vehicle de turisme són persones que mantenen una relació i un contacte propers de forma molt habitual, no serà necessari.No estan obligades al seu ús les persones que presentin algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que es pugui veure agreujada per la utilització de la mascareta.

Si és incompatible la mascareta amb l'esport, s’ha d’incrementar la distància de seguretat amb les altres persones. En aquest sentit, recordem que en els passejos cal mantenir una distància de 2 metres amb la resta de persones que no ens acompanyin, i en l'esport, la distància cal ampliar-la a 10 metres per córrer, anar en patins, patinets o bicicleta, i 20 metres si es va en bicicleta a alta intensitat.

El servei Bicing va tornar a funcionar el 23 d'abril després d’una suspensió temporal a petició de les autoritats sanitàries i d’acord amb les mesures preventives de les diverses administracions sanitàries.

Arran de la situació de brots detectats, si has de fer un desplaçament per la ciutat que sigui imprescindible, la bicicleta és un transport que permet el distanciament físic necessari amb altres persones com a mesura preventiva per continuar fent front a la Covid-19. No obstant això, cal tenir en compte que el Bicing és un servei compartit i per aquest motiu és molt important seguir les següents recomanacions:

 • No utilitzis el Bicing si fa menys de 14 dies que t'han diagnosticat la malaltia, si encara pateixes algun símptoma o si has mantingut contacte amb alguna persona diagnosticada.
 • Porta mascareta,
 • Renta't bé les mans amb aigua i sabó o gel hidroalcohòlic de seguida que puguis, abans i després de cada trajecte.
 • Utilitza l'app smou per retirar i ancorar bicicletes des del mòbil. És més còmode, segur i sostenible. Recorda que has de vincular-hi el teu compte Bicing per fer ús del servei.
 • Mantingues un mínim de 2 metres de distància amb els altres ciclistes.
 • Evita tocar-te la cara durant el trajecte.
 • Si has d'esternudar o tossir, tapa't la boca amb l'avantbraç.
 • Procura evitar l'ús de carrils bidireccionals i les zones de vianants.

Recorda que el Punt d’Atenció Ciutadana del carrer Calàbria 66 només realitzarà tràmits de forma presencial amb Cita Prèvia, de dilluns a dissabte de 9 a 14 hores. Per reservar dia i hora, has de contactar el telèfon 93 887 50 34 i escollir l’opció de “Cita Prèvia”.

Durant els darrers mesos no s’han multat les infraccions d’estacionament en zona regulada en superfície (Àrea Verda i Blava). No obstant, des del 25 de maig es torna a instaurar el control del compliment de la normativa d’estacionament, alhora que entren en vigor les noves tarifes ambientals d’AREA, aprovades el passat mes de gener, i que tenen en compte les etiquetes ambientals a l’hora de determinar el preu de l’estacionament a la via pública.

D'acord amb les mesures preventives per fer front al contagi de la Covid-19 i limitar la mobilitat de la ciutadania, va quedar anul·lat el canvi de costat d'estacionament de vehicles, mensual o trimestral, que hi ha establert en diverses zones de la ciutat.

És a dir, el canvi de costat de l'estacionament previst per l'1 d'abril, l'1 de maig o l'1 de juny es van anul·lar.

A partir de l'1 de juliol es torna a posar en marxa.

La xarxa de metro de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ofereix el servei al 100%.

Tanmateix, el transport públic és reduït les nits de divendres i dissabte. Seguint les recomanacions sanitàries per fer front els brots a l’àrea metropolitana, el servei ferroviari de metro, FGC i TRAM finalitza a mitjanit tots els divendres, dissabtes i vigílies de festiu. Així mateix, la xarxa d’autobusos nocturns dels caps de setmana oferirà el 50% dels serveis que són habituals, tant a la xarxa metropolitana NITBUS gestionada per l’AMB com a la xarxa interurbana gestionada per la Generalitat de Catalunya. Aquesta limitació de l’oferta a les nits els divendres, dissabtes i vigílies de festius es preveu que es mantingui durant el mes d’agost i fins que el restabliment de les activitats d’oci nocturn justifiqui un canvi.

 

Des del 4 de maig és obligatori l'ús de mascareta per viatjar en transport públic.

Més informació

En aquests moments, el servei de metro, FGC, TRAM i Rodalies de Catalunya (a excepció de la R7, que segueix sense circular, al restar tancada la UAB, i la R8, que funciona al 50%) ja funciona al 100%.

Tanmateix, el transport públic és reduït les nits de divendres i dissabte. Seguint les recomanacions sanitàries per fer front els brots a l’àrea metropolitana, el servei ferroviari de metro, FGC i TRAM finalitza a mitjanit tots els divendres, dissabtes i vigílies de festiu. Així mateix, la xarxa d’autobusos nocturns dels caps de setmana oferirà el 50% dels serveis que són habituals, tant a la xarxa metropolitana NITBUS gestionada per l’AMB com a la xarxa interurbana gestionada per la Generalitat de Catalunya. Aquesta limitació de l’oferta a les nits els divendres, dissabtes i vigílies de festius es preveu que es mantingui durant el mes d’agost i fins que el restabliment de les activitats d’oci nocturn justifiqui un canvi.

Recordem també que les autoritats sanitàries van establir que tots els seients dels vehicles ja es poden ocupar, de manera que la capacitat de la xarxa s’incrementa així notablement. Tanmateix, l’ús de la mascareta segueix essent obligatori per viatjar en transport públic.I des del 4 de maig és obligatori l'ús de mascareta per viatjar en transport públic.

Més informació

Tots els operadors de transport públic han incrementat els protocols de neteja i desinfecció en tots els trens, combois i vehicles com a mesura preventiva per evitar el contagi de la COVID-19.

També s'han tancat tots els punts presencials de venda de bitllets i d'atenció a el client que no tinguin habilitada una separació física. Es demana que la comunicació sigui per telèfon o per via telemàtica i que la compra es realitzi per mitjà dels punts de venda automàtics, des de les aplicacions o per internet.

Es controla l’afluència als transports públics per limitar l’ocupació a un màxim de la meitat dels seients  disponibles i de dos viatgers per metre quadrat a la zona de peu. Cal garantir la màxima distància possible entre les persones a tots els espais. Cal reforçar la higiene i desinfecció de mans abans d’accedir al transport públic i després de sortir-ne. És obligatori l'ús de la màscara per viatjar.

Recordem que tens al teu abast atenció telefònica sobre la COVID-19 al 010 i 012 per a dubtes i consultes i el 061 Salut Respon en cas de necessitar atenció sanitària per a tu o altres persones que es trobin malament.

Alhora, al metro i al bus de TMB, es continuen reforçant les tasques de neteja i desinfecció, tant de vehicles com d’espais, amb especial cura en totes les àrees de contacte: barres, mecanismes d’obertura de portes, línies de peatge, màquines expenedores…

Per afavorir la renovació de l’aire, a la xarxa de metro s’està optimitzant el sistema de ventilació forçada dels túnels i les estacions, combinat amb l’efecte pistó del pas dels trens. Trens i autobusos es ventilen a través de l’obertura constant de les portes i mitjançant els conductes de refrigeració, en què s’apliquen tractaments viricides.

Sobre les mesures d’higiene freqüent de mans, s’estan instal·lant dispensadors gratuïts de gel hidroalcohòlic a les principals estacions de metro. Actualment n’hi ha als vestíbuls de la Sagrega, Sagrada Família i Collblanc.

Continuaran vigents les altres mesures com la suspensió de la venda de bitllets als autobusos, els bescanvis i l’atenció presencial en general i la implantació de separacions físiques als vehicles entre passatge i conductors o motoristes.

Per poder augmentar el nivell de desinfecció, TMB ha començat a provar els rajos de llum ultraviolada UVC per desinfectar els trens i les instal·lacions, un potent germicida per reforçar la lluita contra la propagació de la covid-19. Amb aquests rajos també s’està fent una prova pilot en algunes cintes d’escales mecàniques.

Més informació

L'Ajuntament de Barcelona treballa en un seguit de mesures vinculades a l'espai públic per facilitar una mobilitat sostenible i segura durant els propers mesos. Més espais de vianants, xarxa d'itineraris segurs, parcs oberts, corredors pedalables i millores a la xarxa de bus.

Més informació

Els contactes s’han de limitar, tant com sigui possible, a les persones que integren el grup de convivència habitual, al qual es poden incorporar familiars propers, cuidadors i persones a qui es dona suport per evitar-ne l’aïllament. El grup ha de ser el més estable possible.

Només es permeten reunions i/o trobades (familiars i de caràcter social). Es prohibeixen les trobades i reunions de més de deu persones tant en l'àmbit privat com en l'àmbit públic. Aquesta prohibició inclou casaments, serveis religiosos, celebracions, cerimònies fúnebres i la pràctica esportiva en les condicions indicades. No es consideren incloses en aquesta prohibició les activitats laborals ni els mitjans de transport públic.

En les reunions que concentrin fins a deu persones en espais públics no es permet el consum ni d’aliments ni de begudes.

No hi poden participar persones que tinguin símptomes de Covid-19 o que hagin d'estar aïllades o en quarantena per qualsevol motiu.

Més informació

Si t’has de moure, recomanem que ho facis a peu, amb vehicle sostenible (bicicleta, patinet, vehicle elèctric) o en transport públic.

El transport públic a Barcelona i la seva àrea metropolitana funciona al 100% i extrema els protocols d’higiene i neteja dels vehicles. És important que quan et moguis en transport públic intentis mantenir la distància de seguretat (entre 1 i 2 metres de distància) amb les altres persones i els consells d'higiene com rentar-te les mans. És obligatori l'ús de la mascareta.

Les persones titulars dels centres de treball han de facilitar a les persones treballadores la flexibilitat horària necessària per evitar que aquestes hagin de fer servir el transport públic en hora punta.

Alhora, l'Ajuntament de Barcelona du a terme diverses mesures per afavorir la mobilitat sostenible i segura en un nou espai públic.

Si t’has de moure, és molt recomanable fer-ho en bicicleta, atès que et mous individualment i no contamines.

De fet, és un dels modes prioritaris i s'ha treballat per fer corredors pedalables i altres accions per promoure'n el seu ús.

Des del 25 de maig es torna a sancionar per aparcar sense pagar a les àrees d'estacionament regulat. Amb el pas a la fase 1, es torna a instaurar el compliment de la normativa d’estacionament, i, a la vegada, entren en vigor les noves tarifes ambientals d’AREA, que tenen en compte les etiquetes ambientals a l’hora de determinar el preu de l’estacionament a la via pública.

Les noves tarifes ambientals incorporen els criteris definits per la Direcció General de Trànsit (DGT) per valorar el nivell de contaminació dels vehicles que estacionin tant a l’Àrea Blava com a l’Àrea Verda d’ús forà:

 • Els vehicles de 0 emissions podran estacionar de manera gratuïta a l’Àrea Blava pel temps màxim estipulat. Pel que fa als residents, tots aquells que tinguessin atorgada la bonificació de 0,20 euros per bona conducció abans del 31 de desembre de 2019 continuaran gaudint-ne durant tot el 2020.
 • L’Àrea Blava es regularà també en la franja del migdia, de 14.00 a 16.00 hores. A més, es penalitzarà la mala utilització del servei, i es revisarà l’import de cancel·lació de denúncia, que passa de 7 a 9 euros.
 • S’actualitzen les tarifes de l’AREA Zona Bus, destinada a la parada i l’estacionament d’autocars a la via pública. L’augment s’aplica tant en places blaves A com en places blaves B, i en tots dos casos els autocars que tinguin etiqueta Eco obtindran una bonificació del 100%.
 • S’incrementa la tarifa a la plataforma logística del Park Güell (18 euros per 90 minuts) i als aparcaments BSM de l’Estació d’Autobusos Barcelona Nord, moll d’Espanya i Garcia Fària, amb diferències entre la tarifa diürna i la nocturna.

Malgrat la vigència de la ZBE des que va entrar en vigor l’1 de gener, amb l'emergència sanitària es va modificar l’entrada en vigor del període sancionador de la zona de baixes emissions (ZBE) Rondes Barcelona, prevista inicialment per l'1 d’abril.

Tanmateix, al llindar de finalitzar l'estat d'alarma, l’AMB, els cinc ajuntaments que integren la ZBE Rondes BCN i la Generalitat reactiven el desplegament per evitar tornar als alts nivells de contaminació d’abans de la crisi sanitària i intentar prevenir les malalties associades a la mala qualitat de l’aire

Així, el règim sancionador de la ZBE Rondes BCN, previst per a l’1 d’abril i ajornat a causa de la Covid-19, entrarà en vigor per a motos i cotxes als quals no els correspon distintiu ambiental de la DGT el 15 de setembre d’aquest any 2020

Per als autònoms amb rendes baixes, s’amplia el llindar econòmic a partir del qual es poden acollir a la moratòria si tenen cotxe o moto. Aquesta exempció durarà fins a l’abril de 2021, atenent les conseqüències socioeconòmiques derivades de la crisi de la Covid-19

Per a les furgonetes, camions i autocars als quals no els correspon etiqueta ambiental, s’amplia la moratòria: les furgonetes tindran 3 mesos més, fins a l’abril del 2021; els camions 6 mesos més, fins al juliol de 2021, i els autobusos i autocars 12 mesos més, fins a l’1 de gener de 2022

El transport per carretera recupera també el 100% en la gran majoria de casos, amb adaptacions concretes al nivell de demanda en alguns casos:

– Les línies de busos de TMB funcionen ja al 100%.

– El servei de Bus Metropolità de l’AMB torna a ser l’habitual, amb excepcions puntuals d’algunes línies, que s’adapten a la demanda en cada cas. El servei de Nitbus manté el 100% ja assolit aquest cap de setmana, amb excepció de la N10, N18 i N26.

– Les línies d’autobús de la Direcció General de Transports i Mobilitat funcionen amb una oferta mitjana del 80%, que s’adapta però a les demandes de mobilitat de cada servei.

– Les línies urbanes de bus dependents de l’AMTU mantindran una oferta variable segons el municipi, amb nivells generals d’entre el 80 i el 100%.

Des del 4 de maig és obligatori l'ús de mascareta per viatjar.

Recordem que el transport públic és reduït les nits de divendres i dissabte. Seguint les recomanacions sanitàries per fer front els brots a l’àrea metropolitana, el servei ferroviari de metro, FGC i TRAM finalitza a mitjanit tots els divendres, dissabtes i vigílies de festiu. Així mateix, la xarxa d’autobusos nocturns dels caps de setmana oferirà el 50% dels serveis que són habituals, tant a la xarxa metropolitana NITBUS gestionada per l’AMB com a la xarxa interurbana gestionada per la Generalitat de Catalunya. Aquesta limitació de l’oferta a les nits els divendres, dissabtes i vigílies de festius es preveu que es mantingui durant el mes d’agost i fins que el restabliment de les activitats d’oci nocturn justifiqui un canvi.

Més informació

El NitBus manté el 100% del servei, amb excepció de la N10, N18 i N26.

Els horaris es poden consultar aquí. 

S’estableixen, entre d’altres, les mesures de seguretat següents: s’eliminen la venda de bitllets a bord, el dret a bescanvi o l’atenció a la persona usuària per part del conductor.

Les persones que no han fet servir el seu títol des del 14 de març podran ampliar-ne automàticament la caducitat simplement validant el títol a partir del dia 1 de juliol.

Per altra banda, les persones que sí hagin utilitzat el títol durant el confinament hauran de fer una sol·licitud telemàtica mitjançant un formulari que, un cop valorada, si és el cas obtindran un títol específic compensatori a partir de l'1 de setembre.

Més informació