La mobilitat a Barcelona en el marc de mesures preventives per frenar el contagi de la Covid-19, el desconfinament progressiu per fases, l'etapa de represa i la nova normalitat.

Mesures entorn la mobilitat

Com a mesures per reduir el risc de rebrots, es recomana limitar els desplaçaments fora del domicili i la circulació per la via pública, respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva.

A partir del 15 de juliol de 2021 podeu consultar la informació sobre les mesures vinculades a la mobilitat al següent enllaç.

Confinament nocturn en alguns municipis (del 15 al 23 de juliol de 2021)

Resten prohibits els desplaçaments i la circulació per les vies públiques entre les 01.00 hores i les 06.00 hores de la matinada als municipis de més de 5.000 habitants que, en els darrers 7 dies, presentin un índex d’incidència acumulada igual o superior a 400 casos diagnosticats per 100.000 habitants. Aquesta prohibició també s’aplica als pobles i ciutats envoltats totalment o gairebé per municipis afectats.

Excepte per als desplaçaments de caràcter essencial, adequadament justificats:

 • ­Assistència sanitària urgent, assistència veterinària urgent i necessitat urgent d’anar a la farmàcia, que ha de ser a la més propera al domicili.
 • Anada o tornada del centre de treball i altres desplaçaments necessaris per motius laborals (s’hi inclouen, els desplaçaments de personal professional o voluntari degudament acreditat per prestar serveis essencials, sanitaris i socials).
 • Retorn al domicili de les activitats culturals i esportives, botigues de conveniència, establiments comercials annexos a gasolineres, serveis de restauració, inclosa la recollida a l’establiment i la prestació de serveis a domicili, i salons de jocs, casinos i sales de bingo, de conformitat amb la Resolució SLT/2212/2021, de 13 de juliol.
 • Cura de de menors d’edat, persones grans, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables per motius inajornables.
 • Desplaçaments necessaris per a la recollida i cura de menors d’edat en cas de progenitors separats, divorciats o amb residència a llocs diferents.
 • Actuació urgent davant un òrgan judicial.
 • Cura de mascotes i animals de companyia durant el temps imprescindible i sempre de manera individual entre les 4 i les 6 de la matinada.
 • Causa de força major o altra situació de necessitat justificada.
 • Retorn al lloc de residència habitual després d’haver fet alguna de les activitats permeses detallades anteriorment.

Durant l’horari de restricció de la mobilitat es permet la circulació de vehicles per als desplaçaments permesos. La circulació de vehicles per carreteres i vies que transcorrin o travessin l’àmbit territorial de Catalunya està permesa sempre que tingui origen i destí fora de Catalunya. Així mateix, està sempre permesa la circulació quan es tracti de transport de mercaderies.

Ús del transport públic

El transport públic manté l’oferta al 100% encara que es produeixi una disminució de la demanda. Només es poden produir reduccions en horari nocturn. L’oferta d’hora punta s’ha de mantenir entre les 6.00 i les 9.00 hores dels dies laborables. Des del 26 de juny de 2021, el transport ferroviari de l'àrea metropolitana ofereix servei nocturn especial els divendres i dissabtes i vigílies de festiu.

Des del 26 de juny de 2021, és obligatori l’ús de mascareta per a persones de sis anys en endavant en alguns espais de concurrència pública, si són tancats o no es pot mantenir la distància de seguretat interpersonal d'1,5 metres (d’acord amb la normativa de Salut: Reial decret - llei 13/2021, de 24 de juny).

Respecteu la distància física personal de seguretat d’1,5 metres, tant en espais tancats com a l'aire lliure, amb aquelles persones amb qui no conviviu, encara que siguin familiars o amics.

Eviteu espais concorreguts, on sigui difícil mantenir la distància interpersonal i es puguin produir aglomeracions.

Més informació

Des del 26 de juny de 2021, és obligatori l’ús de mascareta per a persones de sis anys en endavant en alguns espais de concurrència pública, si són tancats o no es pot mantenir la distància de seguretat interpersonal d'1,5 metres (d’acord amb la normativa de Salut: Reial decret - llei 13/2021, de 24 de juny).

Respecteu la distància física personal de seguretat d’1,5 metres, tant en espais tancats com a l'aire lliure, amb aquelles persones amb qui no conviviu, encara que siguin familiars o amics.

Eviteu espais concorreguts, on sigui difícil mantenir la distància interpersonal i es puguin produir aglomeracions.

El servei Bicing va tornar a funcionar el 23 d'abril del 2020 després d’una suspensió temporal a petició de les autoritats sanitàries i d’acord amb les mesures preventives de les diverses administracions sanitàries.

Arran de la situació de brots detectats, si has de fer un desplaçament per la ciutat que sigui imprescindible, la bicicleta és un transport que permet el distanciament físic necessari amb altres persones com a mesura preventiva per continuar fent front a la Covid-19. No obstant això, cal tenir en compte que el Bicing és un servei compartit i per aquest motiu és molt important seguir les següents recomanacions:

 • No utilitzis el Bicing si fa menys de 14 dies que t'han diagnosticat la malaltia, si encara pateixes algun símptoma o si has mantingut contacte amb alguna persona diagnosticada.
 • Porta mascareta,
 • Renta't bé les mans amb aigua i sabó o gel hidroalcohòlic de seguida que puguis, abans i després de cada trajecte.
 • Utilitza l'app smou per retirar i ancorar bicicletes des del mòbil. És més còmode, segur i sostenible. Recorda que has de vincular-hi el teu compte Bicing per fer ús del servei.
 • Mantingues un mínim de 2 metres de distància amb els altres ciclistes.
 • Evita tocar-te la cara durant el trajecte.
 • Si has d'esternudar o tossir, tapa't la boca amb l'avantbraç.
 • Procura evitar l'ús de carrils bidireccionals i les zones de vianants.

Recorda que el Punt d’Atenció Ciutadana del carrer Calàbria 66 només realitzarà tràmits de forma presencial amb Cita Prèvia, de dilluns a dissabte de 9 a 14 hores. Per reservar dia i hora, has de contactar el telèfon 93 887 50 34 i escollir l’opció de “Cita Prèvia”.

Des del 25 de maig de 2020 es torna a sancionar per aparcar sense pagar a les àrees d'estacionament regulat. Amb el pas de fases, i increment de la mobilitat, s'ha tornat a instaurar el compliment de la normativa d’estacionament. Alhora, han entrat en vigor les noves tarifes ambientals d’AREA, que tenen en compte les etiquetes ambientals a l’hora de determinar el preu de l’estacionament a la via pública.

Les noves tarifes ambientals incorporen els criteris definits per la Direcció General de Trànsit (DGT) per valorar el nivell de contaminació dels vehicles que estacionin tant a l’Àrea Blava com a l’Àrea Verda d’ús forà:

 • Els vehicles de 0 emissions podran estacionar de manera gratuïta a l’Àrea Blava pel temps màxim estipulat. Pel que fa als residents, tots aquells que tinguessin atorgada la bonificació de 0,20 euros per bona conducció abans del 31 de desembre de 2019 continuaran gaudint-ne durant tot el 2020.
 • L’Àrea Blava es regularà també en la franja del migdia, de 14.00 a 16.00 hores. A més, es penalitzarà la mala utilització del servei, i es revisarà l’import de cancel·lació de denúncia, que passa de 7 a 9 euros.
 • S’actualitzen les tarifes de l’AREA Zona Bus, destinada a la parada i l’estacionament d’autocars a la via pública. L’augment s’aplica tant en places blaves A com en places blaves B, i en tots dos casos els autocars que tinguin etiqueta Eco obtindran una bonificació del 100%.
 • S’incrementa la tarifa a la plataforma logística del Park Güell (18 euros per 90 minuts) i als aparcaments BSM de l’Estació d’Autobusos Barcelona Nord, moll d’Espanya i Garcia Fària, amb diferències entre la tarifa diürna i la nocturna.

Malgrat la vigència de la ZBE des que va entrar en vigor l’1 de gener, amb l'emergència sanitària es va modificar l’entrada en vigor del període sancionador de la zona de baixes emissions (ZBE) Rondes Barcelona, prevista inicialment per l'1 d’abril.

Tanmateix, al llindar de finalitzar l'estat d'alarma, l’AMB, els cinc ajuntaments que integren la ZBE Rondes BCN i la Generalitat reactiven el desplegament per evitar tornar als alts nivells de contaminació d’abans de la crisi sanitària i intentar prevenir les malalties associades a la mala qualitat de l’aire

Així, el règim sancionador de la ZBE Rondes BCN, previst per a l’1 d’abril i ajornat a causa de la Covid-19, ha entrat en vigor el 15 de setembre d’aquest any 2020.

Per als autònoms amb rendes baixes, s’amplia el llindar econòmic a partir del qual es poden acollir a la moratòria si tenen cotxe o moto. Aquesta exempció durarà fins a l’abril de 2021, atenent les conseqüències socioeconòmiques derivades de la crisi de la Covid-19

Per a les furgonetes, camions i autocars als quals no els correspon etiqueta ambiental, s’amplia la moratòria: les furgonetes tenen 3 mesos més, fins a l’abril del 2021; els camions 12 mesos més, fins al gener de 2022, i els autobusos i autocars 18 mesos més, fins a l’1 de juliol de 2022.

Més informació

El transport per carretera recupera també el 100% en la gran majoria de casos, amb adaptacions concretes al nivell de demanda en alguns casos:

– Les línies de busos de TMB funcionen ja al 100%.

– El servei de Bus Metropolità de l’AMB torna a ser l’habitual. El servei de Nitbus manté el 100% ja assolit.

– Les línies d’autobús de la Direcció General de Transports i Mobilitat funcionen amb una oferta mitjana del 80%, que s’adapta però a les demandes de mobilitat de cada servei.

– Les línies urbanes de bus dependents de l’AMTU mantenen una oferta variable segons el municipi, amb nivells generals d’entre el 80 i el 100%.

Des del 4 de maig de 2020 és obligatori l'ús de mascareta per viatjar.

Des del cap de setmana del 26 i 27 de juny de 2021, el servei nocturn de transport públic és l'habitual.

Més informació

El NitBus manté el servei habitual.

L'Ajuntament de Barcelona treballa en un seguit de mesures vinculades a l'espai públic per facilitar una mobilitat sostenible i segura per a tothom. Més espais de vianants, xarxa d'itineraris segurs, parcs oberts, corredors pedalables i millores a la xarxa de bus.

Més informació

A partir del 15 de juliol del 2021 podeu consultar les noves mesures en aquest enllaç.

Si t’has de moure, recomanem que ho facis a peu, amb vehicle sostenible (bicicleta, patinet, vehicle elèctric) o amb transport públic.

El transport públic a Barcelona i la seva àrea metropolitana funciona al 100% i extrema els protocols d’higiene i neteja dels vehicles. És important que quan et moguis en transport públic segueixis els consells d'higiene com rentar-te les mans. És obligatori l'ús de la mascareta.

Les persones titulars dels centres de treball han de facilitar a les persones treballadores la flexibilitat horària necessària per evitar que aquestes hagin de fer servir el transport públic en hora punta.

Alhora, l'Ajuntament de Barcelona ha portat a terme diverses mesures per afavorir la mobilitat sostenible i segura en un nou espai públic.

Si t’has de moure, és molt recomanable fer-ho en bicicleta, atès que et mous individualment i no contamines.

De fet, és un dels modes prioritaris i s'ha treballat per fer corredors pedalables i altres accions per promoure'n el seu ús.

D'acord amb les mesures preventives per fer front al contagi de la Covid-19 i limitar la mobilitat de la ciutadania, va quedar anul·lat el canvi de costat d'estacionament de vehicles, mensual o trimestral, que hi ha establert en diverses zones de la ciutat.

És a dir, el canvi de costat de l'estacionament previst per l'1 d'abril, l'1 de maig o l'1 de juny es van anul·lar.

A partir de l'1 de juliol de 2020 es torna a posar en marxa.

La xarxa de metro de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ofereix el servei al 100%.

Des del 26 de juny de 2021 es recupera el servei nocturn del divendres, dissabte i vigílies de festius.

És obligatori l'ús de mascareta per viatjar en transport públic.

Més informació

En aquests moments, el servei de metro, FGC, TRAM i Rodalies de Catalunya ja funciona al 100%.

Les autoritats sanitàries van establir que tots els seients dels vehicles ja es poden ocupar, de manera que la capacitat de la xarxa és l'habitual. Tanmateix, l’ús de la mascareta segueix essent obligatori per viatjar en transport públic.

Taxi

Ocupació de taxis fins a 9 places de capacitat, limitada a un màxim de 6 persones, inclent-hi el conductor/a, i sense poder ocupar la plaça del copilot. Per tant, en vehicles de 5 places, incloent-hi el conductor, l’ocupació màxima és de 4 persones amb el conductor/a inclòs, i per a vehicles de 7 places fins a 9, màxim 6 persones incloent-hi el conductor/a.

Més informació

Tots els operadors de transport públic han incrementat els protocols de neteja i desinfecció en tots els trens, combois i vehicles com a mesura preventiva per evitar el contagi de la COVID-19.

Es reforcen les tasques de neteja i desinfecció, tant de vehicles com d’espais, amb especial cura en totes les àrees de contacte: barres, mecanismes d’obertura de portes, línies de peatge, màquines expenedores…

Per afavorir la renovació de l’aire, a la xarxa de transports ferroviaris, busos i tramvia s'optimitza el sistema de ventilació forçada. També es ventilen a través de l’obertura constant de les portes i mitjançant els conductes de refrigeració, en què s’apliquen tractaments viricides.

També s'han instal·lat dispensadors gratuïts de gel hidroalcohòlic a les principals estacions de metro i tren i a bord dels autobusos.

Més informació