
L’accessibilitat pública de les col·leccions equatoguineanes del MuEC
El Museu Etnològic i de Cultures de Món conserva un nombre important d’objectes provinents de l’actual Guinea Equatorial i els seus voltants adquirits quan aquest territori era una colònia espanyola. Si bé la major part d’aquest patrimoni va arribar al museu com a resultat de les dues expedicions organitzades a les darreries de la dècada de 1950 per la mateixa institució, el repertori d’objectes també es va incrementar mitjançant la incorporació d’antigues col·leccions municipals, com ara la col·lecció Baux - Núñez de Prado o la provinent de l’Acadèmia de Ciències de Barcelona, a partir de compres a antiquaris com Arnaldo Rosenstingl i Juan Rodríguez Mora o a colons com Javier Palau Camps, i amb donacions de particulars i institucions durant i després de l’etapa colonial. Entre aquestes darreres caldria destacar el dipòsit de l’entomòleg Joaquim Mateu Sanpere, fruit de la seva recopilació durant l’any 1948, i el dipòsit dut a terme el 1979 per la congregació dels missioners claretians, el qual inclou objectes del primer terç del segle XX o fins i tot anteriors.
El treball de revisió i millora en l’inventari i la documentació d’aquest conjunt patrimonial s’ha acompanyat de la incorporació a l'apartat "Col·leccions en línia" d’una bona part del conjunt. Actualment, el fons del museu aplega una mica més de dos milers d’objectes provinents de Guinea Equatorial, principalment objectes del poble fang, però també del poble bubi i, més anecdòticament, de l’annobonense. Així mateix, s’inclouen en aquesta sèrie alguns objectes fang adquirits als espais fronterers del Gabon i el Camerun. Avui dia una tercera part d’aquest conjunt de peces és accessible a la consulta des de la plataforma “Col·leccions en línia” del museu. La selecció d’aquests set-cents objectes pretén fer accessible una mostra representativa de la totalitat de la col·lecció, així com oferir una imatge fidel de la tipologia de peces que la componen. Així mateix, s’han incorporat nous camps que inclouen informació sobre la font d’ingrés, el lloc de procedència, l’autoria o els anteriors propietaris.
Amb aquesta iniciativa, sumada a la possibilitat de consulta en línia de bona part de l’arxiu històric, el MuEC vol facilitar la consulta i promoure el coneixement d’aquest ric patrimoni tant a la ciutadania i públic general, com al personal investigador i especialitzat.

Croquis d'un dels itineraris durant l'expedició de 1958-59 realitzat per Jordi Sabater Pi. Arxiu MEB
Inventari de camp de l'expedició a Guinea Equatorial del 1957. Arxiu MEB
Deixa el teu comentari
Per fer un comentari has de registrar-te al Museu Etnològic i de Cultures del Món i haver iniciat la sessió
Inicia la sessióRegistra-t'hi