August Panyella. Expedició a Guinea Equatorial de l'any 1957.

August Panyella i Gómez

Barcelona, 1921 – Barcelona, 1999

Historiador i etnòleg, va ser el primer director i impulsor del Museu Etnològic de Barcelona. Va ser becari al Museu Arqueològic de Barcelona, va col·laborar a l’Institut Rodrigo Caro d’Arqueologia del CSIC i va ser professor ajudant de la càtedra de Sociologia de la Universitat de Barcelona, dirigida pel Dr. Carreras i Artau. El 1948 va participar en l’expedició a Guinea Equatorial de l’Institut d’Estudis Africans, dirigida pel Dr. Santiago Alcobé, com a secretari i encarregat de la secció d’Etnologia, amb la missió d’adquirir objectes per al projectat Museu d’Àfrica i instruments de música popular per al Museu de la Música, inaugurat dos anys abans gràcies a l’impuls de Carreras i Artau.

August Panyella. Expedició a Mèxic de l'any 1970.

 

August Panyella. Expedició al Nepal l'any 1960.

 

August Panyella i Albert Folch amb una família. 
Reportatge fotogràfic de l'expedició a Perú de l'any 1963.

Altres protagonistes

Ramon Violant. D4767.

Ramon Violant i Simorra

(Sarroca de Bellera, 1903 – Barcelona, 1956)

Etnògraf i museògraf. Nascut en el si d’una família humil del Pirineu, va ser el gran de cinc germans. Sastre d’ofici, precisament van ser la família i l’experiència pròpia la via autodidacta d’entrada al folklore i a l’etnologia, allunyant-se d’escoles i, sobretot, de dogmes.

Més informació
Albert Folch en una balsa de totora. Expedició a Perú de l'any 1963.

Albert Folch Rusiñol

(Barcelona, 1922 – Barcelona, 1988)

Químic i empresari. Es va aficionar a l’etnologia mentre feia el servei militar a les illes Canàries, ja que viatjava sovint a l’Àfrica per dur a terme tasques de cooperació en una planta d’aigua potable al Sàhara. Va heretar del seu pare, Joaquim Folch i Girona, eminent col·leccionista de mineralogia, el gust i la passió pel col·leccionisme.

Més informació