Inici / Exposicions / Mostres de vitrina

Diàlegs amb Àfrica

demo alt
Foto: MUEC
brain icon

Comissariat

Gemma Celigueta i Gabriel Izard

calendar icon

Dates

01 des. 2016 –
19 març 2017

marker icon

Espai

Seu Montcada, espai annex de la recepció

Com s'hi arriba

Dirigit pels investigadors del Departament d’Antropologia Cultural de la Universitat de Barcelona Gemma Celigueta i Gabriel Izard, i emmarcat en l’activitat Connectant diàspores d’objectes i persones, «Diàlegs amb Àfrica» té com a objectiu desenvolupar un diàleg entre africans i africanes residents a Catalunya i el museu. Per tal de fer-ho, s’han utilitzat tant objectes de les col·leccions africanes del MUEC BCN com objectes personals dels participants que es van exposar conjuntament a la mostra.

Durant els mesos de febrer i març del 2016 es van organitzar tres grups focals que corresponien a tres àrees geogràfiques i culturals del continent africà amb una presència significativa a Catalunya: el Marroc, l’Àfrica occidental i l’Àfrica central. Cada grup focal incorporava sis convidats escollits amb un criteri de paritat de gènere i de diversitat ètnica.

Amb l’objectiu de provocar la memòria i els records dels participants, es va demanar a cada convidat que portés un o dos objectes personals (vestits, ornaments de decoració personal i de la llar, estris domèstics, ingredients de cuina, fotografies, llibres o instruments de música) que li evoquessin la seva terra d’origen. Igualment, l’equip d’especialistes del museu va escollir algunes peces de les seves col·leccions procedents de les àrees geogràfiques i culturals esmentades.

Aquesta enriquidora experiència va proporcionar el material amb el qual es va fer l’exposició: els objectes i les seves històries, narrades pels participants.

Altres exposicions que et poden interessar