Inici / Exposicions / Mostres de vitrina

Manuscrits naxi. Textos dongba al Museu de Cultures del Món

demo alt
Foto: Andrea Manenti
brain icon

Comissariat

Duncan J. Poupard (selecció de peces), Ricard Bru (textos)

calendar icon

Dates

16 Nov 2015 –
01 Des 2016

marker icon

Espai

Seu Montcada, espai annex de la recepció

Com s'hi arriba

30.000 són els manuscrits rituals dels naxi que es conserven als museus i biblioteques del món. Aquesta exposició està formada per manuscrits d’escriptura dongba que pertanyen a la col·lecció del Museu Etnològic i de Cultures del Món. L’origen d’aquests textos rituals, escrits sobre paper i enquadernats a mà, no s’ha pogut datar amb exactitud. El manuscrit conservat més antic és del segle XVIII.

El poble naxi, que es creu que descendeix de l’antiga tribu qiang que habitava ales valls del riu Groc i del Huangshi, al nord-est de la Xina, viu avui, després de llargues migracions, en la confluència de les províncies de Yunnan i Sichuan amb la regió autònoma del Tibet.

En moltes societats de l’Àsia l’escriptura ha estat un acte cerimonial desenvolupat per només un grup exclusiu de persones. Aquest és el cas de l’escriptura dongba dels naxi, paraula que designa els sacerdots del culte don, tradicionalment els únics usuaris d’aquesta escriptura, que ofereix una imatge molt completa de les creences i les pràctiques rituals de la seva cultura.

El principal element de transmissió de la cultura naxi ha estat la religió. Per això la seva cultura s’anomena cultura dongba, la seva religió, religió dongba, i a les seves danses rituals, art, caràcters pictogràfics i escriptura també els acompanya aquesta denominació.

Els naxi van crear una escriptura d’uns 1.500 caràcters dongba, un sistema pictogràfic format per dos tipus de caràcters: els pròpiament pictogràfics i els ideogràfics, que expressen idees abstractes. No és una escriptura literària, tampoc de caire administratiu, sinó ritual. Una escriptura que, tot i tenir una naturalesa mnemotècnica, els sacerdots consideraven més com a textos que no pas com a imatges.

Altres exposicions que et poden interessar