Inici / Exposicions / Mostres de vitrina

Nuna. La terra dels inuit

demo alt
Foto: Andrea Manenti
brain icon

Comissariat

Francesc Bailón

calendar icon

Dates

29 Set 2017 –
14 Feb 2018

marker icon

Espai

Seu Montcada, espai annex de la recepció

Com s'hi arriba

La mostra «Nuna. La terra dels inuit» és un viatge per les regions àrtiques del Canadà i Groenlàndia a través dels objectes recollits per l’antropòleg, escriptor i viatger polar Francesc Bailón i de les impactants fotografies de les seves expedicions. S’hi pot conèixer un dels últims bufs d’humanitat que li queden a aquest planeta i brinda l’oportunitat de descobrir com els inuit solucionaven els seus conflictes interns improvisant cançons i poemes. Anant a la recerca dels poetes de l’Àrtic.

Els inuit, coneguts també amb el terme despectiu d’esquimals, han suscitat sempre l’interès de molta gent d’arreu del món, fins al punt de poder dir que és una de les ètnies més «conegudes» del nostre planeta. Però darrere d’això hi ha una visió simplista i distorsionada de la seva realitat, alimentada per molts documentals, pel·lícules i llibres que han fet més mal que bé als mateixos inuit.

Per exemple, no van ser els inventors dels iglús de neu ni la majoria els van arribar a construir ells. No es fan petons amb el nas i ni molt menys et cedeixen la dona com a símbol d’hospitalitat i amistat. Tampoc tenen cent paraules per definir la neu ni el color blanc. I, a sobre, l’os polar no té el pèl blanc, és transparent.

Altres exposicions que et poden interessar