Inici / Exposicions / Mostres de vitrina

Wayang kulit. Titelles d’ombres de Java al Museu de Cultures del Món

demo alt
Foto: Andrea Manenti
brain icon

Comissariat

Ricard Bru

calendar icon

Dates

07 Feb 2015 –
16 Nov 2015

marker icon

Espai

Seu Montcada, espai annex de la recepció

Com s'hi arriba

«Wayang kulit. Titelles d’ombres de Java al Museu de Cultures del Món» és la primera mostra de vitrina al vestíbul de la Seu Montcada del Museu Etnològic i de Cultures del Món. Formada per vuit peces de la col·lecció del museu, l’exposició està dedicada a una de les grans tradicions teatrals d’Indonèsia, que està documentada des del segle X.

Les titelles d’ombres wayang kulit provenen de l’illa de Java i estan basades en les epopeies índies Mahābhārata i Rāmāyaṇa, com també en les històries mítiques pròpies de l’illa. A més d’un entreteniment, les representacions tenen una funció pedagògica amb un profund significat moral i filosòfic. Igualment, els estils musicals que acompanyen la representació destaquen per la seva complexitat.

Aquesta forma antiga i tradicional de narració s’origina a les corts reials de Java i Balí, però també en els àmbits rurals, on es va desenvolupar al llarg de deu segles. Avui dia, el wayang es practica també a Lombok, Madura, Sumatra i Borneo, on se n’han desenvolupat estils locals d’interpretació i acompanyament musical.

Les wayang kulit, un dels estils més característics, són titelles de teatre d’ombres, planes, de fusta i de cuir policromat. El dalang (mestre titellaire) les mou suaument amb unes vares primes de fusta que surten de les mans de la peça i en projecta les siluetes en una pantalla, com les ombres xineses.

Altres exposicions que et poden interessar