Inici / Llistat notícies / La Nit dels Museus 2022 al MUEC

La Nit dels Museus 2022 al MUEC

La Nit dels Museus 2022

03MAIG2022

Un any més la ciutat de Barcelona va celebrar la Nit dels museus amb una gran festa cultural a la ciutat fins a la matinada i, el Museu Etnològic i de Cultures del Món, també un any més, va participar amb un munt d’activitats a les seves dues seus. 

El 14 de maig del 2022 es va sumar a la gran festa de portes obertes fins a la 01h. A més, per amenitzar la visita a les exposicions permanents i temporals, es van organitzar activitats a les dues seus del museu. 

Concretament, a la seu Montcada l’oferta consistí en comentaris a peu de vitrina, seguint un ordre sincronitzat entre els diversos guies, de quatre peces: Màscara sowei i confraries Bondo de Libèria, (Àfrica), El ritual de pas i els cocodrils del poble Iatmul (Oceania), La cerimònia del té i l’ordre del caos del Japó (Àsia) i el Joc de pilota maia, una lluita entre la llum i l’inframon (Amèrica). 

A la seu Parc Montjuïc, en canvi, la programació era de dos tipus: D’una banda, La visita guiada Quina feinada! Dones subsistència i cures, en una versió més breu de l’habitual, i de l’altra banda, la projecció de càpsules de vídeo que tenien com a protagonistes el personal del museu. En altres paraules, l’emissió continua, en la sala d’actes, d’un audiovisual en el qual els tècnics dels diferents departaments explicaven la seva feina quotidiana.

 

SEU PARC MONTJUÏC

L’aventura de la nit va començar, en visitar el recinte, un edifici amb una peculiar arquitectura concebuda com a equipament museístic als anys 70 del s. XX i format per bases de forma octogonal, envoltat d’uns idíl·lics jardins d’estil mediterrani, els Jardins de Laribal. Dins del museu es van poder gaudir d’exposicions i activitats per a tota la família!

 

EXPOSICIONS

 • Sentir el patrimoni

L’exposició permanent explica com un objecte qualsevol s’impregna del caràcter de la comunitat que el concep i l’utilitza.  Mitjançant el mètode comparatiu aplicat  a les peces de diversa naturalesa que hi són presents, s'aborda la diversitat  de les comunitats humanes d’on provén.

 • Reserva visitable

És un espai d’emmagatzematge on es pot gaudir de la gran diversitat del fons patrimonial que conserva el museu. Els 3.250 objectes exposats estan distribuïts en 46 vitrines a la vista de tothom, subdividides per procedència geogràfica i presentades en relació les necessitats de la conservació preventiva.

 

ACTIVITATS

De 19.30 a 21.00 h

 • Visita guiada: Quina feinada! Dones, subsistència i cures

Un breu recorregut en clau de gènere per descobrir les activitats que totes les societats i cultures necessiten per viure i subsistir, tradicionalment associades a les dones.

Diverses sessions: cat 19.30 h i 20.00 h; cast 20.30 h
Durada: 25 min

 

 • Projeccions de càpsules de vídeo

Emissió continuada d’audiovisuals que el personal del museu ha gravat sobre la seva feina quotidiana.

De 20.00 a 23.00 h
Durada: 3 h

 

COM S’HI ARRIBA

Metro: L1 (Espanya) i L3 (Poble Sec). Funicular de Montjuïc, des de l’estació de metro Paral·lel (L2 i L3).
Bus: 55.
Bicing: estacions del pg. Exposició, 30 i av. Rius i Taulet, 4.

Museu Etnològic i de Cultures del Món - seu Parc Montjuïc

Pg. Santa Madrona, 16. 08038 Barcelona. Tel. 932 563 484 /300
www.barcelona.cat/museu-etnologic-culturesmon/ca/visita/seu-parc-montjuic
www. museu-etnologic-culturesmon.barcelona

 

SEU MONTCADA

La seu Montcada i les seves dues cases senyorials de l’època medieval no es van quedar enrere. L'equipament, ubicat a la Casa Nadal i la casa del Marqués de Llió, també va oferir, per la Nit dels museus, activitats i exposicions.

 

EXPOSICIONS

 • Traços. Pintura aborigen australiana: tradició i contemporaneïtat

Mostra basada en una selecció de pintures sobre escorça d'eucaliptus de les col·leccions que es conserven al museu, fetes al voltant dels anys 1960 i 1970.

 • Exposició permanent “Les col·leccions del museu”

Exhibició d’unes 530 peces escollides de diverses cultures de l’Àfrica, Oceania, l’Àsia i Amèrica, distribuïdes per continents. Són apreciades pel seu valor estètic i estan contextualitzades en un sentit etnològic. Provenen tant de la col·lecció del museu com de fundacions privades com ara la Folch, la Valldosera i la Clos.

 

MOSTRA DE VITRINA

Escorça-Pell-Veu/Passat-Present-Futur

El resultat de la recerca sobre les col·leccions del museu de procedència tiwi (nord d'Austràlia) que ha dut a terme l'artista en residencia, Narelle Jubelin, dins el projecte europeu ‘Taking Care - Ethnographic and World Cultures Museums as Spaces of Care’. En aquest context, també s'hi va mostrar la darrera adquisició del  museu, una tunga o bossa cerimonial.

 

ACTIVITATS

De 19.30 a 22.30 h.

 • Visites guiades. Comentaris a peu d’obra.

Quatre objectes de quatre continents seran el centre de quatre visites guiades diferents:
 Màscara-casc sowei de Libèria, Àfrica. Cat 19.30 h i 20.30 h, cast 21.30 h.

 • El ritual de pas i el cocodril del poble Iatmul de Papúa Nova Guinea, Oceania. Cat 20.00 h i 21.00 h, cast 22.00 h.
 • La cerimònia del té i l’ordre del caos del Japó, Àsia. Cat 19.30 h i 20.30 h, cast 21.30 h.
 • Joc de pilota maia, una lluita entre la llum i l’inframón, Mèxic, Amèrica. Cat 20.00 h i 21.00 h, cast 22.00 h

Durada: 15 min
A les 22.00 i a les 22:30h 

 

 • Concert de la Barcelona Coral Àsia

25 cantants de diversa procedència van interpretar un repertori de cançons tradicionals en diferents idiomes: urdú, hindi, tagal, i català.

Durada: 60 min
A les 22.00h

 

COM S’HI ARRIBA

Metro: L1 (Arc de Triomf), L3 (Liceu) i L4 (Jaume I).
Bus: 47, 120, B20, B25, H14, H16, V15, V17 i V19.
FGC: Catalunya.
Renfe: Pl. Catalunya.
Bicing: estacions Comerç, 27 i 36; Gombau, 34; av. Catedral, 6 i av. Marquès de l’Argentera, 3 i 13.

Museu Etnològic i de Cultures del Món - seu Montcada

Montcada, 12. 08003 Barcelona. Tel. 932 562 300
www.barcelona.cat/museu-etnologic-culturesmon/ca/visita/seu-montcada