Inici / Llistat notícies / LA PELL ROSETTA a CREACIÓ I MUSEUS

LA PELL ROSETTA a CREACIÓ I MUSEUS

LA PELL ROSETTA a CREACIÓ I MUSEUS

28JUN2022

 

De la sinèrgia entre artistes residents de la Fabra i Coats i el vincle creat amb el Museu Etnològic i de cultures del món, en el marc del programa Creacio&museus, neix La Pell Rosetta, un projecte que estudia, experimenta i reivindica el coneixement i l’ús de llengües amenaçades i minoritzades.

La Pell Rosetta parteix d’un procés previ de recerca i creació musical, anomenat Atzucac, concebut per la Laura Maure i pel qual va rebre la beca “Premis Barcelona 2020”. La Pell Rosetta consisteix en una composició de quatre peces sonores cantades en llengües en perill d’extinció, com són el tibetà, el chamacoco, l’amazic o el muysca, barrejades amb paraules en desús del català. Les peses son interpretades per les Efímeres, un trio de veus de dona, amb un estil sonor i escènic de cabaret punk ambulant, que fan servir com a instrument únicament el cos (veu, percussió corporal i moviments), amb el reforç de megàfons.

El projecte ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Casa Tíbet, el grup GELA de la Universitat de Barcelona (Grup d’Estudis en Llengües Amenaçades), amb persones expertes en llengües indígenes de llatinoamèrica i de les comunitats tibetana i amazic de Catalunya com ara Tsering Dolma, Raduan Zahir Aghrod, Laia Cabal i Manuel Gómez..

La Pell Rosetta inclou la creació d’un vestuari especific per a les Efímeres (trio de veus) que incorpora paraules en els teixits que s’han fet servir i la confecció de formes inspirades en les decoracions d’algunes peces de les col·leccions del Museu Etnològic i de Cultures del Món.

 

La Pell Rosetta

 

La Pell Rosetta

 

Pels qui estigueu interessats en la preservació de la diversitat cultural i els reptes futurs, recordar-vos que el dia 2 de juliol s’estrena La Pell Rosetta, que podreu gaudir a la seu del carrer Montcada del Museu Etnologic i de Cultures del Mon en dues sessions: a les 12h i les 18.30h. No cal reserva previa.

A més a mes, recalcar que de la Pell Rosetta en forma part una instal·lació audiovisual, una mena d’experiència immersiva en 360º, anomenada “Les Paraules al Museu” . En aquesta instal·lació, indestriable del proces creatiu de la Pell Rosetta, es podran veure el motius iconografic de les peces de la col·lecció que han inspirat el vestuari i, també, escoltar paraules en les quatre llengües en perill d’extinció. La instal·lació –d’accés gratuït- romandrà al Museu Etnològic i de les Cultures del Món fins al dia 17 de juliol.

 


 

FITXA ARTÍSTICA

EFÍMERES: Mati Pando, Leticia Rodríguez y Laura Maure.

Direcció artística: Hansel Nezza i Laura Maure

Concepte i composició musical: Laura Maure

Instal·lació Immersiva: Esteban Crucci

Disseny i desenvolupament de vestuari: Loana FLores (Ocloya Estudio)

Confecció de les faldilles: Dolors Rodríguez Cleries