Inici / Llistat notícies / Museus i Liceu: una història compartida

Museus i Liceu: una història compartida

Museus i Liceu: una història compartida

17MARÇ2022

El Museu Etnològic i de Cultures del Món presenta, al vestíbul de la seu Parc de Montjuïc, la seva aportació a la celebració de l’efemèride del 175è aniversari del Gran Teatre del Liceu: Museus i Liceu: una història compartida.

 

Entre el 15 de març de 2022 i el 15 de gener de 2023 es podrà visitar una selecció de peces de Josep Mestres Cabanes (1898-1990), pintor i escenògraf de prestigi reconegut que va treballar regularment per al Liceu durant les dècades de 1940 i 1950. A més, Mestres Cabanes va decorar pictòricament algunes estances del teatre durant aquells mateixos anys.

 

Paral·lelament, Mestres Cabanes es va especialitzar en l’execució de diorames i va crear nombroses peces per a diversos museus, arxius i fires internacionals. Entre elles, les obres ara exposades al Museu Etnològic i de Cultures del Món, realitzades durant el segon quart del segle xx per il·lustrar diverses escenes de la vida pastoral d’aquella època.

 

En paraules del mateix Mestres Cabanes, “el treball d’aquests diorames és, en realitat, el mateix que s’ha de fer en una escenografia, amb la diferència que es tracta d’un muntatge permanent”.

 

A més, la mostra commemorativa inclou també una altra peça significativa: un petit tros d’una molla amb una incrustació de material vitri fos per l’efecte de les flames, salvada de la runa de l’edifici original generada per l’incendi del 1861 per Josep Oriol Mestres i Esplugues (1815-1895), arquitecte encarregat de la reconstrucció de l’edifici.

 

Museus i Liceu: una història compartida és el resultat de la col·laboració entre el Liceu i 119 centres culturals (museus, arxius, biblioteques, centres d’art) d’arreu de Catalunya per, en el marc del seu 175è aniversari, exposar obres relacionades amb el Liceu, que s’estenen des del segle v aC fins a l’actualitat. Unes 145 obres de 77 centres participants es podran veure a les províncies de Barcelona (77), Girona (25), Tarragona (10) i Lleida (7).