Inici / Llistat notícies / Traços. Pintura aborigen australiana: tradició i contemporaneïtat

Traços. Pintura aborigen australiana: tradició i contemporaneïtat

Traços. Pintura aborigen australiana: tradició i contemporaneïtat.

07DES.2021

El Museu Etnològic i de Cultures del Món mostra per primera vegada les importants col·leccions de pintura sobre escorça aborigen australiana que conserva.

L'exposició «Traços. Pintura aborigen australiana: tradició i contemporaneïtat» té com a punt de partida una àmplia selecció de pintures sobre escorça d’eucaliptus de les col·leccions que es conserven al museu —una de les millors d’Europa—, fetes al voltant dels anys 1960 i 1970.

El col·leccionista Albert Folch i l’escultor Eudald Serra (vinculats al Museu Etnològic i a les expedicions etnoantropològiques de la institució), juntament amb Margarita Corachán, van viatjar a Austràlia l’any 1964, país al qual van tornar, entre d’altres, l’any 1972.

L’exposició permet contemplar per primera vegada, i de manera conjunta, 58 pintures sobre escorça d’eucaliptus que Folch i Serra van adquirir en aquests viatges a Austràlia, especialment en el primer.

Estructurada en tres àmbits i precedida per un espai introductori, la mostra obre aquesta selecció de pintures a derives i debats contemporanis. Així, mentre que el primer àmbit està dedicat a la pintura sobre escorça tradicional —d’una gran sofisticació i atractiu visual, vinculada al món ritual i porta d’accés al Temps dels somnis—, el segon tracta la irrupció de l’art aborigen australià en l’escena i el mercat d’art internacional mitjançant les pintures acríliques dessacralitzades de grans dimensions.

Les peces dels artistes contemporanis d’arrels indígenes Brook Andrew i Judy Watson ocupen l’últim àmbit de l’exposició, en una crítica al passat colonial australià i als comportaments neocolonials en general, amb mitjans procedents de l’art contemporani.

«Traços. Pintura aborigen australiana: tradició i contemporaneïtat» aplega prop d’un total de 90 obres, fotografies, audiovisuals, àudio i documents, que abasten des dels anys cinquanta del segle XX fins a l’actualitat.

Juntament amb les peces, les fotografies, l’àudio i els documents del Museu Etnològic i de Cultures del Món i la Fundació Folch, s’hi presenta una selecció de fotografies, audiovisuals i obres de museus i col·leccions europees i australianes, com ara el Flinders University Museum of Art de la Flinders University, el National Film and Sound Archive of Australia, The Baillieu Library de la University of Melbourne, la Galerie Nathalie Obadia París/Brussel·les, el Museum of Archaelogy & Anthropology de la University of Cambridge i el Universiteitsmuseum Groningen. Així mateix, l’exposició s’ha dut a terme amb la participació del Musée du quai Branly – Jacques Chirac de París, prestador de l’obra Straigtening the Spears (‘Redreçant les llances’), de Turkey Tolson Tjupurrula.

L’exposició ha estat comissariada per Estela Ocampo, especialista en art primitiu i primitivisme, autora de nombroses publicacions sobre el tema i directora del Centre Investigador en Art Primitiu i Primitivisme (CIAP) de la Universitat Pompeu Fabra.

Us deixem aquí uns vídeos sobre l'exposició:

 

 

Inauguració: 17 de desembre a les 18.30 h

Dates: del 18 de desembre de 2021 al 15 de maig de 2022

Espai: sala d’exposicions temporals de la seu Montcada Museu Etnològic i de les Cultures del Món.

Preu:

  • Fins al 9 de gener, l’entrada és gratuïta.

  • A partir del 10 de gener, l’accés serà per un preu de 3 € (5 € col·lecció permanent + exposició temporal).

  • S’hi podrà entrar gratuïtament el primer diumenge de cada mes, totes les tardes de diumenge de 15 a 20 h i a la jornada de portes obertes que es farà per Santa Eulàlia, el dissabte 12 de febrer.

Fitxa de l'exposició

Visita guiada a l'exposició els diumenges 9 de gener, 13 de febrer, 13 de març, 10 d'abril i 8 de maig 2022, a les 11h. Inclosa en el preu de l'entrada al museu: cal fer la reserva en la Compra en línia. També disponible per a grups d'adults contactant amb reservesmeb@bcn.cat.

Altres activitats complementàries: Traços animals (taller en família els dies 28, 39 i 30 de desembre, 8 de gener, 12 de febrer, 12 de març, 9 d'abril i 7 de maig de 2022 i per a grups escolars de primària) i De trames i trampes (contes en família els dies 4 de gener i 24 d'abril).