Barcelona Cultura

Albert Folch i Rusiñol

Albert Folch

Albert Folch i Rusiñol (1922-1988), químic i empresari. S’aficionà a l’etnologia mentre feia el servei militar a les illes Canàries, ja que viatjava sovint a l’Àfrica per dur a terme labors de cooperació en una planta d’aigua potable al Sàhara. Heretà del seu pare, Joaquim Folch i Girona, eminent col·leccionista de mineralogia, el gust i la passió pel col·leccionisme.

MCM-Albert Folch al llac Titicaca, Perú
Albert Folch al llac Titicaca, Perú, l'any 1963.

Juntament amb la seva esposa, Margarita Corachan, filla de l’il·lustre cirurgià Manuel Corachan i Garcia, realitzà diversos viatges a l'Amèrica Llatina per tal de conèixer Veneçuela, país natal d’ella, i també atret per la possibilitat de fer una travessa pels Andes. Conegué August Panyella i Eudald Serra, als quals l’uní una profunda amistat i amb els quals inicià una col·laboració que durà tota la vida.

MCM-Albert Folch al Huayna Picchu
Albert Folch al Huayna Picchu, prop del Machu Pichu, Perú, l'any 1963.

Desenvolupà una gran tasca com a col·leccionista, amb la creació de la col·lecció d’art no europeu més extensa de Catalunya, que el 1975 esdevingué la Fundació Folch. Patrocinà i sufragà múltiples viatges. Amb Serra, visità els llocs més remots del món: junts planejaven els viatges, mentre que Serra assumia les tasques d’assessorament referent als objectes i les adquisicions. Folch s’encarregava de la documentació fotogràfica del viatge, Margarita Corachan i Eudald Serra feien les pel·lícules. A més, sufragà parcialment algunes de les expedicions del Museu Etnològic de Barcelona, i una part dels objectes adquirits durant els seus viatges fou cedida al museu, de manera que va passar a formar part dels seus fons. A banda de les peces que reunia durant els seus viatges, també adquirí objectes de la seva col·lecció a les principals galeries d’art internacionals. La Fundació Folch promogué exposicions i publicacions d’obres especialitzades sobre art no europeu, de les quals Folch n’escrigué algunes conjuntament amb Eudald Serra. Per la seva contribució a la cultura, l’Ajuntament de Barcelona li atorgà la Medalla d’Or al Mèrit Científic i, el 1985, la Generalitat de Catalunya li concedí la Creu de Sant Jordi.

MCM-Albert Folch al temple Khajuraho, Índia
Albert Folch al temple Khajuraho, Índia, l'any 1963.