Barcelona Cultura

Els col·laboradors

Zeferina Amil Mengual

Zeferina Amil Mengual (1921-1989) historiadora i etnòloga. Conegué Panyella quan estudiaven a la universitat. Tècnic auxiliar de col·leccions i posteriorment conservadora del museu, col·laborà estretament amb Panyella en tots els àmbits de la institució i en les seves diverses activitats professionals; de fet, exercí de directora en funcions del museu sempre que Panyella s’absentà a causa d’expedicions o congressos. Així mateix, participà directament en la planificació i el disseny de les sales i la museografia del nou museu (actual edifici a Montjuïc). Fou també coautora de diversos llibres junt amb Panyella i es responsabilitzà de les propostes museogràfiques de la institució. Assumí la planificació de nombroses expedicions i va participar en algunes per la península Ibèrica i en d’altres al Senegal i a Etiòpia. Treballà a l’Arxiu d’Etnografia i Folklore de Catalunya i publicà nombrosos articles.

MCM-Zeferina Amil treballant al Museu Etnològic de Barcelona
Treballant al Museu Etnològic de Barcelona l'any 1978

Tomàs Carreras Artau

Tomàs Carreras Artau (1879-1954) filòsof, polític i etnòleg. Fou catedràtic d’Ètica de la Universitat de Barcelona, diputat al Parlament de Catalunya i tinent d’alcalde ponent de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona després de la Guerra Civil i durant la dècada de 1940. Creà l’Arxiu d’Etnografia i Folklore de Catalunya el 1915. Des del seu càrrec a l’Ajuntament impulsà directament la creació diversos museus i entitats, entre ells el Museo Etnológico y Colonial i el Museo de Industrias y Artes Populares del Poble Espanyol, així com l’Arxiu d’Etnografia i Folklore de Catalunya, el Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona, el Museu de la Música, el Museu Frederic Marès i també l’Orquestra Municipal de Barcelona.

MCM-Carreras i Artau a la capella de Santa Àgata el 1943
Carreras i Artau a la capella de Santa Àgata el 1943 [©Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Ramírez]

Margarita Corachan

Filla del cirurgià Manuel Corachan i Garcia, passà la seva joventut a Veneçuela, on s’interessà per l’art precolombí. El seu recolzament i col·laboració fou fonamental en la creació de la Fundació Folch i l’arxiu cinematogràfic d’aquesta institució. Fou directora i guionista de les pel·lícules etnogràfiques realitzades conjuntament amb Eudald Serra per a la fundació; així mateix també es responsabilitzà de la filmació d’algunes. Les seves pel·lícules s’exhibiren a la Fundació Folch i en alguns museus europeus.

MCM-Margarita Corachan a la vall de BamiyanA la vall de Bamiyan, filmant els dos grans budes, avui desapareguts. Afganistan, expedició de 1967. [© Fundació Folch]

Joan Elias Garriga

Joan Elias Garriga (1926-2011). Entrà a treballar a la secció de soldadets de plom del Museo de Industrias y Artes Populares del Poble Espanyol. El 1973 Panyella li encarregà les tasques de fotògraf del Museu Etnològic, coincidint amb la inauguració del laboratori fotogràfic del nou edifici. Realitzà les fotografies d'objectes i exposicions del museu i participà a l'expedició de 1970 a Mèxic amb Panyella.

MCM-Joan Elias Garriga durant l'expedició a Mèxic del 1970.
Durant l'expedició a Mèxic del 1970.

Jordi Sabater Pi

Jordi Sabater Pi (1922-2009) etòleg i etnòleg. Fou professor d’Etologia a la Universitat de Barcelona i autoritat mundial sobre primats. La seva llarga estada a l’Àfrica (Guinea Equatorial), a banda d’oferir-li la possibilitat de dur a terme diferents investigacions sobre animals, li permeté estudiar el comportament i els costums dels habitants, poc coneguts a l’època. Esdevingué una autoritat mundial sobre la cultura fang i participà en les expedicions del museu, recol·lectant objectes seguint les instruccions de Panyella que passaren a formar part dels fons del Museu Etnològic. Recollí una extensa documentació amb dibuixos del natural i publicà diversos treballs, algun en col·laboració amb Panyella. La Generalitat de Catalunya li atorgà la Creu de Sant Jordi l’any 2000 i, el 2009, la Universitat de Barcelona li concedí la Medalla d’Or a títol pòstum.

MCM-Jordi Sabater Pi amb un grup fang a Guinea Equatorial l'any 1956.
Amb un grup fang a Guinea Equatorial l'any 1956.