Col·laboradors i col·laboradores

Altres personalitats també van tenir un paper en l’origen de les col·leccions, ja que van participar en les campanyes i les expedicions etnoantropològiques dutes a terme fins als anys setanta i van dur a terme altres tasques de caire documental i de conservació al mateix museu.

Zeferina Amil. Expedició al Senegal de l'any 1975.

Zeferina Amil Mengual

(Dénia, 1921 – Sant Cugat del Vallès, 1991)

Historiadora i etnòloga. Va conèixer Panyella quan estudiaven a la universitat. Tècnica auxiliar de col·leccions i posteriorment conservadora del museu, va col·laborar estretament amb Panyella en tots els àmbits de la institució i en les seves diverses activitats professionals; de fet, exercia de directora en funcions del museu sempre que Panyella se n’absentava a causa d’expedicions o congressos. Així mateix, va participar directament en la planificació i el disseny de les sales i la museografia del nou Museu Etnològic (actual edifici de la Seu Parc Montjuïc). També va ser coautora de diversos llibres junt amb Panyella i es va responsabilitzar de les propostes museogràfiques de la institució. Va assumir la planificació de nombroses expedicions i va participar en algunes per la península Ibèrica i en altres al Senegal i a Etiòpia. Va treballar a l’Arxiu d’Etnografia i Folklore de Catalunya i va publicar nombrosos articles.

Inauguració del grup escolar Cristòfol Colom. © Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Pérez de Rozas, Carlos.

Tomàs Carreras Artau

(Girona, 1879– Barcelona, 1954)

Filòsof, polític i etnòleg. Va ser catedràtic d’Ètica de la Universitat de Barcelona, diputat al Parlament de Catalunya i tinent d’alcalde ponent de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona després de la Guerra Civil. Va crear l’Arxiu d’Etnografia i Folklore de Catalunya el 1915. Des del seu càrrec a l’Ajuntament impulsava directament la creació de diversos museus i entitats, entre els qualsel Museu Etnològic i Colonial i el Museu d’Indústries i Arts Populars del Poble Espanyol, com també l’Arxiu d’Etnografia i Folklore de Catalunya, el Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona, el Museu de la Música, el Museu Frederic Marès i l’Orquestra Municipal de Barcelona.

Margarita Corachán. Expedició al nord de Tailàndia. Octubre 1975. Província Chiang Rai, districte d'Akha. © Fundació Folch

Margarita Corachan

(Barcelona, 1923 – Barcelona, 2011)

Filla del cirurgià Manuel Corachán i García, va passar la seva joventut a Veneçuela, on es va interessar per l’art precolombí. El seu suport i col·laboració van ser fonamentals en la creació de la Fundació Folch i l’arxiu cinematogràfic d’aquesta institució. Va ser directora i guionista de les pel·lícules etnogràfiques fetes juntament amb Eudald Serra per a la fundació, i també es responsabilitzava de la filmació d’algunes. Les seves pel·lícules es van exhibir a la Fundació Folch i en alguns museus europeus.

Joan Elias. Expedició a Mèxic de l'any 1970.

Joan Elias Garriga

(1926 – 2011)

Entrà a treballar a la secció de soldadets de plom del Museu d’Indústries i Arts Populars del Poble Espanyol. El 1973 Panyella li va encarregar les tasques de fotògraf del Museu Etnològic, coincidint amb la inauguració del laboratori fotogràfic del nou edifici. Duia a terme les fotografies d’objectes i exposicions del museu i va participar en l’expedició del 1970 a Mèxic amb Panyella.

Jordi Sabater. Expedició a Guinea Equatorial de l'any 1957.

Jordi Sabater Pi

(Barcelona, 1922– Barcelona, 2009)

Etòleg i etnòleg. Va ser professor d’Etologia a la Universitat de Barcelona i autoritat mundial sobre primats. La seva llarga estada a l’Àfrica (Guinea Equatorial), a banda d’oferir-li la possibilitat de dur a terme diferents investigacions sobre animals, li va permetre estudiar el comportament i els costums dels habitants, poc coneguts a l’època. Va esdevenir una autoritat mundial sobre la cultura fang i va participaren les expedicions del museu, recol·lectant objectes —seguint les instruccions de Panyella— que van passar a formar part dels fons del Museu Etnològic. Va recollir una extensa documentació amb dibuixos del natural i va publicar diversos treballs, algun en col·laboració amb Panyella. La Generalitat de Catalunya li va atorgar la Creu de Sant Jordi l’any 2000 i, el 2009, la Universitat de Barcelona li concedia la Medalla d’Or a títol pòstum.

Altres protagonistes

Albert Folch en una balsa de totora. Expedició a Perú de l'any 1963.

Albert Folch Rusiñol

(Barcelona, 1922 – Barcelona, 1988)

Químic i empresari. Es va aficionar a l’etnologia mentre feia el servei militar a les illes Canàries, ja que viatjava sovint a l’Àfrica per dur a terme tasques de cooperació en una planta d’aigua potable al Sàhara. Va heretar del seu pare, Joaquim Folch i Girona, eminent col·leccionista de mineralogia, el gust i la passió pel col·leccionisme.

Més informació
August Panyella. Expedició a Guinea Equatorial de l'any 1957.

August Panyella i Gómez

(Barcelona, 1921 – Barcelona, 1999)

Historiador i etnòleg, va ser el primer director i impulsor del Museu Etnològic de Barcelona. Va ser becari al Museu Arqueològic de Barcelona, va col·laborar a l’Institut Rodrigo Caro d’Arqueologia del CSIC i va ser professor ajudant de la càtedra de Sociologia de la Universitat de Barcelona, dirigida pel Dr. Carreras i Artau.

Més informació