Barcelona Cultura

Eudald Serra i Güell

MCM-Eudald Serra i Güell

Eudald Serra i Güell (1911-2002), escultor i etnòleg . Important escultor surrealista, formà part l’avantguarda artística catalana de postguerra amb el grup ADLAN (Amics de l’Art Nou). Estudià a l’Escola d’Arts i Oficis Llotja, on fou deixeble d’Àngel Ferrant. El 1935 marxà al Japó, país on s’inicià en el món de la ceràmica de la mà de Hamada Shoji i realitzà nombroses exposicions que el feren mereixedor de diversos guardons. Hi visqué fins a l’any 1948. El seu interès per les cultures es despertà durant el viatge que emprengué a l’illa d’Hokkaido el 1947, al servei de l’exèrcit dels Estats Units, en el transcurs del qual va començar a modelar els busts dels habitants originaris del territori, una activitat que ell definí com a antropologia plàstica i que fou una constant en tots els seus viatges. El 1949, de nou a Barcelona, entrà en contacte amb August Panyella i inicià la seva col·laboració amb el museu. Posteriorment conegué Albert Folch. Una gran amistat l’uní a tots dos.

Serra treballà amb el ceramista Llorenç Artigas, formà part del grup avantguardista de l’Escola d’Altamira i guanyà el Premi d’Escultura de la I Bienal Hispanoamericana de Arte el 1952. La seva obra és present en diferents espais públics de Barcelona i en diversos museus, així com a la façana de l’edifici del Museu Etnològic de Barcelona. Serra es dedicà també a la docència, activitat que deixà quan esdevingué conservador responsable de les col·leccions d’Albert Folch.

MCM-Eudald Serra davant el temple d'Angkor Thom, Cambodja
Eudald Serra davant el temple d'Angkor Thom, Cambodja, l'any 1957

Col·laborà amb el museu participant en diverses expedicions amb August Panyella, i emprenent diversos viatges en solitari de prospecció per a preparar futures expedicions durant les quals adquirí objectes per als fons del museu a càrrec de l’Ajuntament. Altres expedicions les dugué a terme amb Panyella i Albert Folch, o només amb aquest últim. En el cas de les expedicions sufragades per Folch, s’ocupà de la preparació i programació, efectuant les prospeccions preliminars, viatjant anticipadament a les diferents destinacions i portant a terme la selecció i la compra dels objectes. La seva aproximació als objectes provenia d’una motivació diferent a la de l’antropologia i l’etnografia estrictes, i sempre partia de les premisses de l’experiència plàstica. Publicà diversos treballs, alguns amb Folch. A la mort d’Albert Folch fou nomenat director de la Fundació Folch.

MCM-Eudald Serra durant l'expedició a l'Índia i el Nepal el 1960.
Eudald Serra durant l'expedició a l'Índia i el Nepal el 1960.