Barcelona Cultura
  • 'A la intempèrie': la vida dels darrers pastors del Montseny

    26 Octubre 2017
    26 Oct 2017

'A la intempèrie': la vida dels darrers pastors del Montseny

El fotògraf Jordi Font Recasens ha convertit la vida dels últims pastors del Montseny en unes imatges de gran valor que ens parlen d'una activitat que està a punt de desaparèixer. Si les voleu veure, les trobareu exposades al Museu de Cultures del Món del 23 de març al 26 de setembre del 2017, en la mostra A la intempèrie.

Són imatges que Font va prendre entre els anys 2014 i 2016 al Parc Natural del Montseny, i més concretament a la zona central del parc, en uns territoris que formen part dels termes municipals del Brull i Montseny. Allà viuen i treballen Ramon Vila i Daniel Brunet, que encara avui pasturen les ovelles de la mateixa manera que ho feien els seus avantpassats.

En d'altres temps, al Montseny, la ramaderia era una activitat econòmica destacada i eren molts els qui, com ells, es guanyaven la vida a les muntanyes. Avui, però, Ramon i Daniel són els dos últims pastors que encara treballen a la zona. Quan deixin aquesta feina, també desapareixeran de les pastures d'aquestes muntanyes, cada cop menys abundants a causa dela sequera, les ovelles monsenyenques.

A la intempèrie

D'aquí el valor dels documents gràfics que Jordi Font ha produït aquest mesos durant els quals ha pogut conèixer en profunditat la feina i el dia a dia d'uns pastors que, sovint, es quedaven durant mesos a la muntanya suportant el fred i vivint en unes condicions especialment dures.

Ja fa més de cinquanta anys que Ramon Vila i Daniel Brunet es fan càrrec d'unes ovelles "altes, primes i banyudes", com les descriu el mateix fotògraf, per les pastures del Montseny. Però el seu és un ofici en vies de desaparició que aviat només es podrà conèixer gràcies a la feina de gent com Jordi Font, que s'ha encarregat de documentar-la.

Nascut a Sant Feliu de Llobregat, Jordi Font i Recasens viu a Barcelona després d'haver estat instal·lat a l'Alt Penedès i a Londres. Ha fet d'operador de càmera i de realitzador durant més de vint anys que ha estat dedicat al món audiovisual. Fa cinc anys, però, va decidir començar a treballar en projectes fotogràfics d'autor com A la intempèrie, la primera exposició que produeix.

Informació pràctica

Mostra gratuïta situada al vestíbul del museu

Museu de Cultures del Món
Montcada, 12
08003 Barcelona
Telèfon 932 562 300
museuculturesmon.bcn.cat

De dimarts a dissabte, de 10 a 19 h
Diumenges i festius, de 10 a 20 h

Dilluns no festius, tancat
Dies de tancament anual: 1 de gener, 1 de maig, 24 de juny i 25 de desembre

Descobreix les col·leccions

Descobreix les col·leccions

Descobreix les col·leccions del Museu de Cultures del Món

Veure