Projecció de 'Belén', primer film de l'antropòloga i cineasta Adriana Vila

L'antropòloga i cineasta veneçolana Adriana Vila Guevara va signar el 2016 la seva primera creació cinematogràfica, un documental titulat Belén que retrata la vida i l'entorn d'una agricultora, lutier i música afroamericana. Ara, el film es projecta en una sessió acompanyada d'una xerrada amb la seva autora i l'antropòleg Gabriel Izard. Serà el dimecres, 19 de desembre, a la seu del carrer de Montcada del Museu Etnològic i de Cultures del Món.

Tot va començar quan l'antropòloga va fer un treball de camp a Tapipa, una localitat de la regió veneçolana de Barlovento. Aquest treball havia de formar part d'una tesi d'antropologia sobre el paper de les dones en la construcció de la memòria i de l'imaginari afroveneçolà. I, durant l'experiència va conèixer Belén María Palacios, també coneguda com "La reina del quitiplá".

Sí, Belén, constructora d'instruments, intèrpret, conreadora de cacau i dipositària dels records i les músiques de tota una generació de dones afroveneçolanes resultava un personatge especialment interessant per a Vila Guevara, que va conviure amb ella durant quatre mesos.

Però l'any 2009 Belén va morir. I l'antropòloga va decidir reconstruir el passat d'aquesta dona, tot seguint el rastre de la seva presència. El resultat és un documental que va obtenir el premi del públic al festival CaracasDoc, entre d'altres guardons, i que és un collage de moments, d'espais i de personatges que retraten de manera coral el personatge d'aquesta música i agricultora, però també la comunitat de la qual formava part.

La projecció estarà seguida d'una trobada amb la directora del film, la mateixa Adriana Vila Guevara, i amb el professor d'Antropologia afroamericana de la Universitat de Barcelona Gabriel Izard.

Serà una bona oportunitat per conèixer la feina d'Adriana Vila, una cineasta, artista i antropòloga que viu ja fa temps a Barcelona i que, en els seus films, es mou entre el documental, l'estudi etnogràfic i l'experimentació cinematogràfica.


Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona - Montcada

Dia: 19 de desembre

Hora: 17.45 h

Entrada: Entrada lliure

 

Més informació sobre Adriana Vila Guevara:

http://www.adrianavilaguevara.com

 

Més informació sobre el film:

http://belen-film.com