Apel·les Mestre

Apel·les Mestres, l’home que exhaureix els adjectius: barceloní, ciutadà, constant, polifacètic, culte, únic, lector, políglota, viatger, precursor, avantguardista... va nèixer a Barcelona lel dia 29 d’octubre de 1854.

Polifacètic , artista i escriptor, va escriure i composar, entre temàtica molt diversa, cançons sobre els mals de la guerra amb motiu de la primera contesa europea. Concretament una cançó seva es converteix en un dels gran himnes francesos i que més endavant serà bandera dels republicans de l’estat espanyol.  Es tracta de la coneguda No passareu! o No pasaran!, versió d’un escrit anterior publicat a Flors de sang, l’any 1909.

El Govern francès en agraïment a Apel·les Mestres el reconeix amb la concessió de dues distincions l’any 1920: la d’Oficial d’Instrucció Pública de França i la Gran Creu de la Legió d’Honor de França.  Aquesta segona, la legió d’Honor és la distinció més alta que el govern francès atorga a un ciutadà o ciutadana en reconeixement als seus serveis a la República i al conjunt de la societat francesa.   

Coneixeu més sobre aquest il.lustre home aquest divendres al nostre blog.

 

Montserrat Garrich -