'Big Draw': la gran festa del dibuix, al Museu Etnològic i de Cultures del Món

Us agrada dibuixar? Doncs petits i grans esteu convidats a fer-ho a l'edició d'enguany del Big Draw (28 d'octubre), una gran festa del dibuix que s'estén per tot d'espais de la ciutat entre els quals els equipaments del parc de Montjuïc i del carrer de Montcada del Museu Etnològic i de Cultures del Món. Voleu descobrir què tenen en comú pastors i ramaders de tot el planeta? Us agradaria convertir un record en un còmic? Doncs us estan esperant!

Les activitats formen part del Big Draw, una proposta lúdica i artística que implica centres culturals de tota mena de la ciutat i que reparteix per Barcelona prop de quaranta tallers gratuïts impartits per professionals, artistes, dissenyadors i arquitectes. La festa arriba enguany als barris de la Ribera, Santa Caterina, Sant Pere, el Raval, el Parc i la Llacuna del Poblenou, el Clot, el parc del Fòrum i... el parc de Montjuïc.

Allà, a Montjuïc, hi ha un dels equipaments del Museu Etnològic, on podreu participar en el taller Culleres!! Art ramader i pastor. És, sí, una activitat dedicada al dibuix però és, també, una molt bona manera de descobrir quines coses tenen en comú gent que viu en punts allunyats del planeta però que comparteix una mateixa ocupació: la ramaderia.

I és que pastors i ramaders de diversos continents fan coses semblants, com ara decorar amb dibuixos els objectes que utilitzen quotidianament, com són culleres, eines de fusta o tota mena d'elements. En aquestes eines es reflecteix un art que podríem considerar propi de pastors i ramaders, que apliquen en les seves creacions temes i símbols propis de cada cultura.

En el taller, podreu estudiar, per exemple, els casos dels pastors del Pallars i els del  Sahel, al nord d'Àfrica. Comparareu estils en les decoracions dels pastors catalans i els del poble tamashek (tuareg), que treballen al riu Níger. I veureu com, tot sovint, l'imaginari de dos pobles allunyats és prou semblant.

Un cop ho haureu vist, serà el moment de fer la vostra pròpia decoració per a una eina tan quotidiana com una cullera. Trieu les imatges que voleu fer servir, dibuixeu-les en paper i passeu-les després a un objecte de fusta de noguera.

 

Del record al còmic

Però també hi haurà activitats del Big Draw a l'equipament del carrer de Montcada. Potser recordeu l'exposició d'aquest centre titulada Ifni. La mili dels catalans a l'Àfrica, que reviu la presència de soldats espanyols de lleva a Ifni, una antiga colònia a la costa meridional del Marroc. Doncs bé, el dibuixant Jaime Martín, fill d'un dels soldats que van ser enviats a aquest enclavament, va convertir els records del seu pare sobre la seva estada a l'Àfrica en un còmic titulat Las guerras silenciosas.

Segur que tots teniu un record o un altre que us agradaria convertir en alguna cosa perdurable... És el que us proposa en Jaime Martín al taller Transforma un record en un còmic, durant el qual us convidarà a fer memòria i, un cop haureu triat un moment romàntic, tendre o bé terrorífic de la vostra existència, a convertir-lo en imatges.

Potser sembla complicat, però no ho serà tant si us explica com fer-ho un professional del món del còmic com en Jaime Martín. Ell es dedica professionalment al món del còmic i la il·lustració des del 1985, va col·laborar amb revistes mítiques com El Víbora i, des del 2007, treballa amb l'editorial franco-belga Dupuis. Les històries que dibuixa s'han pogut veure en països tan diversos com França, Bèlgica, Itàlia, Alemanya, Holanda, Suècia, Dinamarca, el Brasil, Canadà i els EUA.

 

 

Culleres!! Art ramader i pastor

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món-Parc Montjuïc

Data: 28 d'octubre

Horaris: D'11 a 19 h

Públic al qui s'adreça l'activitat: Visitants de totes les edats a partir de 5 anys

Talleristes: Kim Arnal i un segon tallerista per determinar

 

Transforma un record en un còmic

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món-Montcada

Data: 28 d'octubre

Horaris: D'11 a 19 h

Públic al qui s'adreça l'activitat: Visitants de totes les edats a partir de 5 anys

Talleristes: Jaime Martín