'Catazònia': les empremtes dels caputxins catalans a l'Amazones

Teniu idea del paper fonamental que, a finals del segle XIX i principis del segle XX, van jugar els frares caputxins a les conques amazòniques? Doncs van ser un gran suport per a la població indígena, la cultura i forma de vida de la qual van documentar a bastament. Ho veureu a la mostra Catazònia. Els caputxins catalans a l'Amazònia que es pot visitar al Museu de les Cultures del Món.

La mostra, que trobareu a la vitrina del museu i que, per tant, té caràcter gratuït, està especialment dedicada al caputxí Fra Marcel·li de Castellví. Havia nascut a l'Alt Penedès i, després de fer estudis eclesiàstics, el 1931 va ser destinat a la missió del Caquetà, a la Vall de Sibundoy, a Colòmbia.

Allà va crear el Centro de investigaciones lingüísticas y etnográficas de la Amazonia colombiana, inspirat en l'esperit de la Renaixença catalana, des d'on va estudiar la llengua i la cultura popular dels indígenes de la zona. De fet, va fer grans aportacions a la lingüística i a l’etnografia, aplicant en les seves recerques un mètode pan-ètnico-antropològic.

Fra Marcel·lí de Castellví no només va aprofitar la seva estada a l'Amazònia per estudiar unes noranta llengües indígenes, sinó que a més en va descobrir una dotzena més de les quals, fins aquell moment, no es tenia constància.

A partir de les peces de la col·lecció del Museu Etnogràfic Missional Andino-Amazònic dels Caputxins de Catalunya, coneixerem la feina de Fra Marcel·li de Castellví i la d'altres com ell (per exemple, Fidel de Montclar i Estanislau de les Corts) que van quedar seduïts per l'Amazònia, on es van fer càrrec de les tasques d'evangelització i civilització de la població local. A més, van protegir uns indígenes que les companyies del cautxú que operaven a la zona tractaven com a esclaus i van exercir un paper gairebé de governadors, en constituir parròquies, aixecar escoles i formar al seu voltant nuclis de població estables.

Però, especialment, aquests religiosos van fer palès el valor de la cultura dels pobles indígenes entre els quals treballaven. D'aquí les peces d'artesania amazònica d'aquesta mostra que veureu al museu, en especial una tria de delicioses pintures d’animals de la selva i d’escenes de la vida quotidiana dels indis, que els indígenes dibuixaven sobre una fibra vegetal (la yanchama), i que pintaven amb sucs de fruita, llots del riu i carbó.

Espai: Museu  de Cultures del Món de Barcelona (C/ Montcada,12)
Data: De l’1 de març al 24 de juny
Preu entrada: Entrada lliure
Horaris: De dimarts a dissabte de 10:00 a 19:00h; diumenges i festius de 10:00 a 20:00
Més informació: Museu de Cultures del Món (Montcada, 12)