Com i perquè mostrar cultures a Barcelona? Conèixer el Museu Etnològic de Barcelona en el seu 70 aniversari (1949-2019)

Lluís Calvo, doctor en Antropologia i delegat institucional del Consell Superior d'Investigacions Científiques a Catalunya, el dimecres 6 de novembre a les 19h. a la seu Montcada, parlarà sobre l’origen del Museu etnològic i de Cultures del Món.

El Museu Etnològic -i ara de Cultures del Món- va ser una iniciativa que té el seu origen en el desenvolupament cultural sorgit amb el Noucentisme. Diverses raons van fer que alguns dels projectes de recerca que van sortir en l'àmbit de l'etnologia catalana no van poder materialitzar-se en aquells moments, sobretot a partir de les conseqüències a, de tot ordre, de l'establiment de la dictadura d'en Primo de Rivera. Algunes de les iniciatives van restar hibernades i crida l'atenció que en moments tan difícils com van ser els anys quaranta es creessin a Barcelona tant el Museu d'Indústries i Arts Populars com el Museu Etnològic. 

En aquest darrer cas, sorprèn com i perquè es crea un museu de caire exòtic a Barcelona i, encara més, que l'Ajuntament de Barcelona destinés significatives assignacions dineràries per adquirir materials de caire etnològic i, a la vegada, finançar expedicions. 

Aquesta actuació va comportar que la ciutat de Barcelona pogués anar creant uns fons patrimonials etnològics de gran riquesa, fons que es van nodrir també de les aportacions sorgides del mecenatge cultural i de les dites expedicions. Conèixer com es van adquirir els fons a partir de les expedicions, a través de presentar l'expedició de 1974 a Etiòpia, és una aventura, veritablement, apassionant. 

A la fi, l'objectiu final de la conferència es commemorar aquests 70 anys del Museu a través d'endinsar-se en el coneixement de com i perquè Barcelona ha arribat a tenir un museu etnològic municipal, amb uns fons de primer ordre patrimonial, fet possiblement únic durant molt de temps a Espanya i ben significatiu en el context europeu.

 

> 6 de novembre
Conferència: Com i perquè mostrar cultures a Barcelona? Conèixer el Museu Etnològic de Barcelona en el seu 70 aniversari (1949-2019)
Conferenciant: Lluís Calvo

Lloc: Seu Montcada
Data: 19 h
Activitat gratuïta.