'Diumenges ens movem': Descobreix el món, la seva diversitat i riquesa

Aprèn com si fossis un extraterrestre!

Voleu sentir-vos  com si no fóssiu d’aquest planeta? Veniu a observar i aprendre com és l’ésser humà a través dels seus objectes i costums!

“Diumenges ens movem”, el programa d’activitats familiars del Museu Etnològic i de Cultures del Món, proposa per la temporada tardor-hivern 2019 i primavera 2020 una divertida i didàctica proposta amb noves activitats que t’ensenyen el món i les seves diferents manifestacions culturals com si acabessis d’aterrar d’un Univers llunyà.

Trobareu a cadascuna de les seus activitats vinculades amb l’antropologia i l’etnologia com a mètodes científics però de manera aplicada, experimentant amb el nostre entorn i la nostra realitat.

A la seu Montcada, aquesta temporada l’hem dedicat a contes d’arreu del món seguit d’un taller. Les històries narrades tindran com a referent les peces de la col·lecció contribuint d’aquesta manera a aportar diferents perspectives per a la seva interpretació i contemplació.

A la seu Parc de Montjuïc, tindrem activitats per fer amb les mans, tallers experimentals enfocats en recuperar materials naturals i tècniques tradicionals.

 

 

 

 

 

 

 

 

CONTES DE L’ÍNDIA

LES VEUS DE LA JUNGLA

Si viatgeu cap a l’Àfrica, Àsia o Sud Amèrica podreu endinsar-vos en la jungla. Veureu tota mena d’arbres i flors. Fa molta calor i plou cada dia. Quan para de ploure el cel és el més net i brillant que us pugueu imaginar. A la jungla hi ha animals de tota mena: n’hi ha de ben petits com els insectes i n’hi ha de grans i ferotges. Els contes que explicarem estan protagonitzats per  animals que viuen a la jungla. Veniu a gaudir de les històries de Rudyard Kipling i d’altres autors tot recorrent el museu. Després farem un taller per tal que us pugueu emportar a casa els personatges dels contes i explicar-los vosaltres també.

Amb ASSUMPTA MERCADER, narradora de contes i actriu

LLOC: SEU MONTCADA                              

HORARI: 17 H

22 de setembre 2019 (Festes de la Mercè)

16 de febrer 2020 (Festes de Santa Eulàlia)

Edat: a partir de 5 anys

Durada: 90 min

Activitat gratuïta per la Mercè i Santa Eulàlia

 

 

 

 

 

 

 

 

TALLER DE FIBRES VEGETALS

EL TEIXIT DE LA VIDA

Taller, contada, que ens porta al món dels oficis d’antuvi. Recuperem i reivindiquem en aquesta activitat tecnologies i maneres de fer artesanals, com l’ús de materials naturals, sostenibles i no contaminants. Fóra plàstic!

Totes les cultures del món teixeixen amb fibres vegetals, però també amb pell, pèl o os. La cistelleria no és sols cistells, és cases, vestits, coberts, vaixells, sabates, joguines, paranys, barrets, pràcticament tot, i a tot arreu. De la Patagonia a la Mediterrània, del Vietnam a Alaska, sempre hem treballat les mateixes tècniques. Els humans ho som perquè teixim,”textum” és la mateixa paraula per a dir “text” i per a dir “tèxtil”.  En el taller treballarem amb diferents fibres vegetals i ens endurem una petita escombra de pastera, feta igual a Múrcia que al Congo.

Amb CARLES ALCOY, narrador de contes i artesà 

LLOC: SEU PARC DE MONTJUÏC.

HORARI: 12 H.

24 de setembre 2019 (Festes de la Mercè)

19 de gener  2020

Edat: a partir de 5 anys

Durada: 90 min

Activitat gratuïta per la Mercè. 19 de gener: preu 2 €

 

 

CONTES D’AUSTRÀLIA

DE TRAMES I TRAMPES

Els pobles d’Oceania han estat tradicionalment caçadors i recol·lectors. El coneixement de l’entorn natural, els animals i vegetals, el paisatge, així com les bones relacions entre la gent del grup han estat cabdals per a la seva supervivència en un entorn hostil i ple de perills. La música i els contes són transmissors essencials tant del coneixement com de la inspiració col·lectiva tan necessària per a trobar les solucions a problemes i conflictes.

Acompanyarem l’observació de les peces de la col·lecció amb la narració oral de contes com el que ens explica l’origen del didgeridoo, del poble tjapukai d’Austràlia. En el taller crearem i decorarem un instrument de percussió senzill amb el que farem una creació narrativa musical col·lectiva com a final d’activitat.

Amb FERRAN MARTÍN, narrador de contes 

LLOC: SEU MONTCADA.              

HORARI: 17 H.

6 octubre 2019

15 de març  2020

Edat: a partir de 5 anys

Durada: 90 min

Preu: 2 €

 

 

BARCELONA DIBUIXA 2019. Festa del dibuix a Barcelona

Tallers de dibuix per a tota la família

20 d’octubre  2019

Horari: d’11 a 19 h sense interrupció

Activitats gratuïtes

Edat: a partir de 5 anys

 

DIBUIX DE FORMES

Moltes cultures del món han omplert les seves creacions en escultura de formes entrellaçades. Prenent les peces del museu com inspiració, practicarem amb el que s’anomena dibuix de formes que es fa a mà alçada amb patrons rítmicament elaborats, amb figures geomètriques i dissenys entrellaçats. Gaudirem sobretot de l’acte de dibuixar. Grans i petits, esteu convidats a participar-hi. 

Amb NÚRIA CAPDEVILA, artista

LLOC: SEU MONTCADA      

 

 

 

 

 

EL JOC DE LA MIRADA. Trasllada un objecte del passat a la teva vida quotidiana 

Relaciona la imatge d'un dels objectes del museu amb una imatge de Barcelona o de la teva vida personal. Una cadira de barber, unes bitlles de fusta, un molinet de cafè o un gàbia per pescar, fets servir per als nostres avis fa 30 o 50  anys,  se’ns mostren avui davant dels nostres ulls com objectes exòtics. Però poden ser una font d’associacions visuals inèdites i desencadenar en la nostra memòria records i vivències que podem connectar amb el nostre dia a dia a la ciutat.  El dibuix i el collage poden ser les eines per fer descobriments.

Amb IGNOT, artista

Lloc: SEU PARC DE MONTJUÏC

 

 

 

 

 

 

 

TALLER MÈXIC

DIA DE MUERTOS, una festa mexicana

A Mèxic, els dies 1 i 2 de cada novembre se celebra una festa molt important: la festa del Día de Muertos. Un dels elements més significatius d'aquesta celebració és l'Altar de Morts.

Coneixerem els elements que integren l'ofrena i els seus significats. Muntarem un altar elaborant els guarniments, com flors i "papel picado", decorant també imatges de "La Catrina".

Amb MARTHA ESCUDERO, narradora de contes 

LLOC: SEU MONTCADA                     

HORARI: 17 h

3 de novembre 2019

Edat: a partir de 5 anys

Durada: 90 min

Preu: 2 €

 

 

TALLER D’ESTAMPACIÓ

VINE A FER... “L’INDIANO”

Les indianes, és a dir teixits de cotó estampats amb motllos de fusta o de cautxú, van suposar als segles XVIII i XIX una revolució en la indumentària de les classes populars i van significar una de les primeres grans mundialitzacions de l’època moderna. En essència les tècniques emprades són pròpiament artesanals i encara es practiquen en alguns indrets del món. Coneixerem diferents tècniques de decoració del cotó i també farem servir motius de gust i tradició africana, oriental, a més de les nostres pròpies creacions. Una activitat de taller a l’abast de tota la família al voltant del món del tèxtil i l’estampació.

Amb QUIM ARNAL, artista 

LLOC: SEU PARC DE MONTJUÏC  

HORARI: 12 h

17 de novembre 2019

10 de maig  2020

Edat: a partir de 5 anys

Durada: 90 min

Preu: 2 €

 

 

CONTES AMERICANS

EL COS GUARNIT

Al llarg dels temps totes les cultures del món han fet servir guarniments corporals com collarets, arracades, vestits i barrets amb  tota mena de decoracions, amb la finalitat de distingir-se. A partir de les peces exposades a l’espai dedicat a Amèrica, descobrirem aquesta riquesa cultural tot escoltant històries sobre els antics maies i els asteques, d’entre d’altres. Contes inspiradors, per acabar elaborant al taller els nostres guarniments utilitzant pasta de ceràmica i altres materials d’ús quotidià.

Amb MARTHA ESCUDERO, narradora de contes

LLOC: SEU MONTCADA               

HORARI: 17 h

1 desembre 2019

19 d’abril  2020

Edat: a partir de 5 anys

Durada: 90 min

Preu: 2 €