El Museu Etnològic s'afegeix a la 'Nit dels Museus' amb dos recorreguts transversals pels seus fons

Arreu del món, les cultures més diverses s'han formulat sovint preguntes molt semblants, a les que han proposat respostes diverses. Ho veureu ben clar si us apunteu a alguna de les dues visites guiades del Museu Etnològic i de Cultures del Món, Seu Montcada que s'organitzen amb motiu de la Nit dels Museus, el dissabte, 18 de maig.

Cada hora, entre les 19 i la 1 h de la matinada, es faran dues visites guiades, cadascuna de les quals tindrà una durada d'uns 45 minuts i un contingut diferent. Totes dues ens permetran conèixer millor els fons del Museu i posar-los en relació amb la nostra vida en una ciutat com Barcelona. I si una de les visites ens farà pensar en la vida religiosa de comunitats diverses, la segona se centrarà en les cultures d'Àfrica i d'Oceania per parlar-nos d'aquells rituals i ritus de pas que són presents en totes les cultures.

Voleu saber amb més detall de què tracta cada visita? Seguit llegint:

Seu Montcada

Visita 1 - Els mil orígens de la diversitat religiosa a Barcelona

Hora d'inici: 19, 20, 21, 22 i 23 h

Sembla que la diversitat religiosa, en una Barcelona actual on podem trobar més de 22 creences diferents i més de cinc-cents centres dedicats al culte, és un signe dels temps moderns però, de fet, ja fa molts segles que conviuen en el territori religions diverses que van del cristianisme a la tradició islàmica, passant pel judaisme. A tot això, cal sumar en els temps actuals, nous moviments religiosos i noves maneres d'entendre l'espiritualitat. Ho veureu durant una vista que examina el fet religiós des del punt de vista antropològic.

 

Visita 2 - Ja som grans! Rituals d’iniciació i altres ritus de pas a Àfrica i Oceania

Hora d'inici: 19.30, 20.30, 21.30, 22.30 i 23.30 h

El naixement, el matrimoni, la mort... Cada moment important de l'existència té un ritual precís. I no només a casa nostra, sinó en cultures que, tot i ser molt diferents, tenen uns costums i uns ritus de pas (els que marquen, per exemple, el trànsit de la infantesa a la maduresa), amb moltes coses en comú. Ho comprovareu repassant en aquesta visita aspectes diversos de les cultures africanes i de les d'Oceania

 

Les visites començaran a les 19 h i es perllongaran fins a les 00:30 h (la darrera visita s’iniciarà a les 23.30 h).

El primer dels recorreguts començarà a les hores en punt i el segon, a dos quarts, de manera que tots dos es repetiran cinc cops.

 

Seu Montjuïc

Visites comentades:

A les 19 i a les 21 h

Visita a les col•leccions del Museu Etnològic i de Cultures del Món – seu Montjuïc
A càrrec de Josep Fornés, director del museu i antropòleg
Durada 60 min

Per seguir les visites guiades cal apuntar-se al taulell de la recepció del museu.