El cicle 'Sherpa Sonor' ens convida un any més a passejar-nos per un món de sons

Torna al Museu Etnològic i de Cultures del Món el cicle de trobades musicals de petit format que es fa a la Seu Montcada, fins a finals de juliol, però també es repetiran els concerts per un seguit de biblioteques repartides per tota la ciutat.

És, el cicle Sherpa Sonor, una invitació a descobrir el planeta en el qual vivim a partir dels seus sons i les seves músiques. Aquests concerts posen d'alguna manera la banda sonora a moltes de les peces que podreu veure visitant els fons del Museu i recorren cultures tan diverses com la mexicana, la hindú, la japonesa o la dels pobles de l'Àfrica negra.

Els concerts, que arrenquen el 3 de maig, se celebren cada quinze dies, tot i que cadascun dels programes (tret de l'últim) es repeteix el dimecres següent en una de les Biblioteques de Barcelona. Quan els concerts es fan a les dependències del carrer de Montcada, l'activitat està precedida d'una breu introducció i acaba amb una visita guiada que ajuda a conèixer les cultures relacionades amb les músiques que acabem d'escoltar.

No us perdeu el concert del 3 de maig, ja que s'encarrega de presentar l'actuació, i també el conjunt del cicle, tota una experta en sons del món: Marta Lanau, la responsable del programa de Catalunya Música Les cordes de l'ukelele.

Museu Etnològic i de Cultures del Món-Seu Montcada

C/Montcada, 12

Del 3 de maig al 26 de juliol de 2019.

Totes les sessions començaran a les 20 h

Activitat gratuïta. No cal inscripció prèvia. Aforament limitat.

Més informació:

Museu Etnològic i de Cultures del Món
museuetnologic.barcelona.cat
T. 932 562 300
reservesmeb@bcn.cat

L'edició del Sherpa Sonor d'enguany convida a sons diversos d’arreu del món:

Enigmes Veus

Festa, tradició, creences religioses... Totes aquestes coses i algunes més les expressen les veus femenines que escoltareu en aquest concert de petit format i que us transportaran des dels Andes fins al Carib. Escoltareu uns ritmes ancestrals que serveixen per confegir un mapa sonor de la tradició oral, amb uns elements màgics, religiosos i festius que s'expressen a còpia de percussió i de tímbrica popular.

Interpretació: Carla Suzart, Ariana Delgado, Andrea Neuenschwander

Dates: Divendres, 3 de maig, a les 20 h

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món- Seu Montcada

 

Dates: Dimecres, 8 de maig, a les 19 h

Espai: Biblioteca Sant Antoni - Joan Oliver (Comte Borrell, 44-46)

 

Mèxic insòlit

Deixeu els tòpics de banda i obriu bé les orelles, perquè aquest concert us oferirà una imatge sonora de Mèxic segurament diferent de la que us esperàveu. Sons autòctons i músiques relacionades amb l'herència subsahariana de part de la població mexicana, els anomenats afromexicans, us esperen sota la forma de cants i musiques de caire popular, ritual i d'esbarjo.

Interpretació: Yehosuá Escobedo, Nicolás Cristancho, Simao Hernández

Dates: Divendres, 17 de maig, a les 20 h

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món- Seu Montcada

 

Dates: Dimecres, 22 de maig, a les 19 h

Espai: Biblioteca Francesc Bonnemaison (Sant Pere Més Baix, 7)

 

Índia hindustànica

La música del nord de la Índia és la protagonista d'un concert en el qual un violí i un sitar interpretaran uns sons estructurats a partir del sistema tonal que fa servir la música clàssica de la Índia, i que es coneix com raag o raga. Veureu com el vocabulari hindustànic, la llengua pròpia del nord de l'Índia, identifica una manera de fer, de crear, de cantar, tocar o fins i tot cuinar.

Interpretació: Claudia Segarra, Toni Calvo

Dates: Divendres, 31 de maig, a les 20 h

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món- Seu Montcada

 

Dates: Dimecres, 5 de juny, a les 19 h

Espai: Biblioteca El Clot - Josep Benet (Pl. de les Glòries Catalanes, 37)

 

Tres cultures

Hi ha unes sonoritats comunes en les tres principals religions monoteistes del nostre planeta? Partint del maqam (el sistema melòdic que es fa servir en la música àrab tradicional), aquest concert conformarà una mena de mantra sonor que ens parla sobre la coexistència i el respecte mutu entre jueus, cristians i musulmans.

Interpretació: Pedro Berruezo Trío

Dates: Divendres, 14 de juny, a les 20 h

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món- Seu Montcada

 

Dates: Dimecres, 19 de juny, a les 19 h

Espai: Biblioteca El Carmel - Juan Marsé (De la Murtra, 135-145)

 

Japó cerimonial

El Japó més ancestral es manifesta mitjançant els taiko, un mot japonès que, precisament, significa "gran tambor". Escoltar aquest instrument de percussió és tota una experiència sensorial que ens parla directament sobre la identitat cultural nipona.

Interpretació: Draco Taiko

Dates: Divendres, 28 de juny, a les 20 h

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món- Seu Montcada

 

Dates: Dimecres, 3 de juliol, a les 19 h

Espai: Biblioteca Jaume Fuster (Pl. de Lesseps, 20-22)

 

Griot Savi

Sabeu què és un griot? Doncs a les cultures de l'Àfrica Occidental és una figura destacadíssima, el cronista que, mitjançant la transmissió oral i ajudat per la música, transmet històries antigues que constitueixen el patrimoni cultural intangible dels pobles del continent negre. Parlen del passat, però transmeten unes experiències imprescindibles per construir el futur.

Interpretació: Dídac Ruiz

Dates: Divendres, 12 de juliol, a les 20 h

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món- Seu Montcada

 

Dates: Dimecres, 17 de juliol, a les 19 h

Espai: Biblioteca Montserrat Abelló (Comtes de Bell-lloc, 192-200)

 

El món dansa

A Orient i a Occident, al Nord i al Sud... Els habitants del nostre planeta, dansen, independentment de la cultura a la qual pertanyin. Ho veureu escoltant el quintet de Cordes del Món. Ells interpretaran en un concert de petit format un seguit de danses dels cinc continents que són part del patrimoni cultural intangible de la Humanitat.

Interpretació: Jaime del Blanco, Aroa Gracia, Marta Roma, Pep Coca

Dates: Divendres, 26 de juliol, a les 20 h

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món- Seu Montcada