El Museu celebra santa Eulàlia amb portes obertes i activitats familiars

Si voleu visitar el Museu Etnològic i de Cultures del Món, no hi ha millor moment que el 12 de febrer, diada de santa Eulàlia. Trobareu una jornada de portes obertes a les dues seus del museu, al parc de Montjuïc i al carrer de Montcada, a més d'activitats gratuïtes els diumenges anterior i posterior a la festa.

El museu celebra així la diada de la copatrona de Barcelona, una santa a qui la cultura popular va atribuir llegendes diverses que el folklorista Joan Amades va aplegar al seu Costumari català. La més coneguda afirma que era una nena nascuda en una casa benestant de l'antiga vila de Sarrià i que, convertida al cristianisme per un servent, s'hauria negat a renegar de les seves conviccions davant les autoritats romanes.

La jove hauria estat sotmesa a terribles turments, entre els quals el de ser introduïda en una bóta plena de claus i vidres que, segons diu la tradició, va ser llançada per l'actual baixada de santa Eulàlia. La supervivència de la santa als turments ja resultava miraculosa però, a més, en el moment en què els soldats van despullar la jove per tal d'afegir la humiliació al seu càstig, el cel va deixar anar una nevada que hauria cobert de blanc la nuesa de la noia. Efectivament, santa Eulàlia va acabar convertida en patrona de Barcelona, un títol que, actualment, comparteix amb la verge de la Mercè.

Encara que la festa major de la ciutat se celebri el setembre per commemorar la diada de la Mercè, la festivitat de santa Eulàlia ha acabat convertida en una festa major d'hivern que implica la participació en les celebracions de bona part dels equipaments i centres culturals de la ciutat, entre els quals el Museu Etnològic i de Cultures del Món.

Les dues seus d'aquesta institució, la del parc de Montjuïc i la del carrer de Montcada, s'obren el dia de la patrona (el dimecres, 12 de febrer), per commemorar la diada de la santa i oferir així als barcelonins i barcelonines la possibilitat de visitar de franc les col·leccions d'aquests centres. A Montjuïc, la ciutadania podrà veure l'exposició Les cares de Barcelona, que ens convida a veure i recórrer la ciutat des d'una perspectiva diferent, i al carrer de Montcada es podrà visitar tant l'exposició temporal com els riquíssims fons del museu, que inclouen mostres de les cultures africanes, americanes, asiàtiques i d'Oceania.

Però encara hi ha més: els diumenges anterior i posterior a la diada de santa Eulàlia, trobareu activitats especialment interessants a la seu del carrer de Montcada. Veniu el diumenge, 9 de febrer, i podreu participar en la visita guiada familiar Què bèstia! El vincle entre animals i humans a través de les cultures. Veureu uns quants objectes de civilitzacions diverses i descobrireu el paper simbòlic i les representacions d'animals en cultures de pobles llunyans,

Torneu a venir a la seu del carrer de Montcada el diumenge, 16 de febrer, i trobareu l'Assumpta Mercader que us explicarà contes de l'Índia en una sessió titulada Veus de la jungla. Escoltareu històries de Rudyard Kipling i altres autors mentre visiteu el centre.

 

Jornada de portes obertes

Dia: Dimecres, 12 de febrer

Horari: de 10 a 19 h

Espai:  Museu Etnològic i de Cultures del Món - Seu Parc de Montjuïc (Pg de santa Madrona, 16) i Museu Etnològic i de Cultures del Món - Seu Montcada (Montcada, 12)

 

Activitats familiars al Museu Etnològic i de Cultures del Món - Seu Montcada

Què bèstia!

Dia: Diumenge, 9 de febrer

Horari: 12 h

Durada: 75 min

Preu: Activitat gratuïta

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món - Seu Montcada (Montcada, 12)

 

Les veus de la jungla

Dia: Diumenge, 16 de febrer

Horari: 17 h

Durada: 90 min

Preu: Activitat gratuïta

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món - Seu Montcada (Montcada, 12)

Edat: A partir de 5 anys