Festes d'arreu - Els Gegants de la Ciutat

Barcelona celebra aquests dies la seva festa major i tot l’imaginari festiu de la ciutat surt al carrer. Entre les figures principals hi ha els Gegants de la Ciutat, que avui representen el rei Jaume I i la reina Violant d’Hongria. Però sabíeu que no sempre ha estat així? I heu pensat mai com van néixer els gegants?

Sí, avui encara celebrem el Corpus, però el significat i la importància d’aquesta festa no té res a veure amb els que tenia a l’Europa del segle XV. Desfilades i processons eren habituals en aquells temps durant el Corpus. Som en un continent en ple renaixement i, en aquest context, l’església es veu abocada a inventar maneres noves d’explicar les Sagrades Escriptures a una població que era majoritàriament analfabeta. D’aquí que durant les processons del Corpus apareguessin figures i activitats parateatrals adreçades a representar episodis bíblics o vides de sants... La vida de sant Cristòfor (un gegant que segons la tradició va transportar Crist a l’esquena per creuar un riu) i, especialment, l’episodi de la victòria del rei David sobre el gegant Goliat estarien a l’origen de la tradició de crear grans figures de dimensions colossals. Aquestes figures estan documentades per tota Europa però, entre les referències més antigues, n’hi ha una de barcelonina que deixa constància de la construcció d’un gegant que representava Goliat l’any 1424. Amb els anys, la figura va acabar abandonant les processons del Corpus per començar a aparèixer de manera independent en les festes de la ciutat, passejant per carrers i places. El 1568, la figura ja tenia una parella femenina, la primera geganta de què es té constància a Barcelona.

El costum de treure a passejar els Gegants es va anar perdent en els anys posteriors, però va prendre volada novament amb les festes de la canonització de sant Ramon de Penyafort, el 1601.  Des d’aquell moment, la tradició no es va interrompre, tot i que les figures dels gegants, evidentment, no han estat sempre les mateixes. A les primeres parelles, menys sofisticades, les van seguir gegants més elaborats com els que es van crear a principis del segle XX.

Amb l’Exposició Internacional de l’any 1929 en perspectiva, la ciutat va encarregar a Francesc Labarta la construcció d’uns nous gegants que es poguessin exhibir durant l’esdeveniment. I la parella resultant havia de representar Ferran i Isabel, els Reis Catòlics. Va ser els anys 60 quan, amb la recuperació dels Gegants del Pi, es va pensar a renovar un cop més els Gegants de la Ciutat. Però tot van ser petites restauracions fins que, ja els anys 70, l’artesà Domènec Umbert va refer la parella, que va estrenar nous vestits.

Va ser el 1985 quan la Coordinadora de Geganters de Barcelona es va fer càrrec dels Gegants de la Ciutat. I no només va encarregar noves còpies, més lleugeres, de les pesades i atrotinades figures que es conservaven, sinó que, a més els van donar una nova identitat: la del rei Jaume I i la seva esposa, Violant d’Hongria.

Estrenats a les festes de la Mercè del 1991, els nous Gegants de la Ciutat es van tornar a renovar per adoptar una aparença més contemporània però, finalment, es va recuperar les figures més tradicionals, amb el Gegant portant una bola del món a la mà esquerra i a l’altra un ceptre daurat. La Geganta, en canvi, llueix un penjoll amb el nom de la ciutat i, a la mà, un pom de flors i, el dia de la Mercè, un mocador especialment brodat per a la figura,

Amb l’Àliga de la Ciutat, els Gegants són les figures més representatives de Barcelona i protagonitzen alguns dels moments més tradicionals de les celebracions. Per la Mercè, els veureu interpretar la seva dansa, una coreografia especial i molt emocionant que representa una història d’amor. I en el moment de clausurar la festa, els trobareu davant del palau de la Virreina ballant la Contradansa dels Gegants de la Ciutat.

No els perdeu de vista enguany, perquè durant aquesta Mercè els Gegants de la Ciutat han experimentat una nova transformació: han estrenat uns vestits nous que els convertiran en les figures més elegants de la Mercè 2018.