Festes d'arreu - L''eukonkanto' o les curioses tradicions esportives finlandeses

El primer dissabte del mes de juliol (enguany, el 7 de juliol), a la localitat finlandesa de Sonkajärvi se celebra un campionat esportiu d'arrel tradicional en el que s'ha de participar, obligatòriament, en parella: és l' eukonkanto, una carrera en la que els homes corren... carregant la seva dona. No és l'únic esport extravagant que trobareu a Finlàndia.

Els finlandesos han estat sempre bons atletes, tant que a principis del segle XX es parlava dels "finlandesos voladors" per referir-se a esportistes que batien rècords en les proves de fons i de mig fons... És possible que algun s'hagués entrenat participant en una cita esportiva tradicional que és una de les més estranyes i sorprenents d'Europa: una competició en la que els participants masculins carreguen la seva dona a l'esquena, de manera que la parella ha de recórrer un circuit que inclou recorreguts per gespa, pedra i sorra, a més d'un tros per una piscina d'un metre de fondària.

Els mateixos finlandesos, però també els seus veïns d'Estònia participen cada any a la prova. I de fet, els estonis han donat origen a un estil propi de transportar la dona en la que aquesta penja cap per avall i se subjecta amb les cames al voltant del coll de l'home.

Les normes de la carrera estableixen que la dona transportada ha de pesar un mínim de 49 quilos i també... que el premi que obté la parella participant és l'equivalent al pes de la dona en cervesa. Atenció, perquè encara que un dels contendents carregui l'altre, la carrera és cosa de tots dos membres de la parella, que col·laboren per obtenir el premi. I és que la competició requereix sintonia entre tots dos i una clara voluntat de treballar en equip.

Què té a veure aquesta competició amb la història o les tradicions finlandeses? La competició tal com la coneixem no té una història tan llarga i només se celebra en la seva forma actual des del segle passat, però es creu que l'origen és molt més antic i té a veure o amb els salvatges segrestos dels bandolers, que en temps saquejaven poblacions i s'enduien les dones per tal d'aparellar-se. Se cita especialment, pel que fa a l'eukonkanto que es practica a Sonkajärvi, un bandoler de nom Rosvo-Ronkainen que operava per la zona durant el segle XIX i que, pel que es diu, només acceptava integrants en la seva banda que haguessin superat unes proves físiques... en les quals s'inspira la competició d'avui.

Tot i que tingui un aspecte clarament humorístic, o potser per això, aquest esport extravagant ha acabat per estendre's. Es practica també a Estònia i a alguns altres països de la zona. I fins i tot darrerament s'han començar a organitzar esports d'aquest estil en alguns punts de Nord-Amèrica.

És un més dels molts i molt curiosos esports singulars propis de Finlàndia, on també organitzen des d'un campionat de futbol que es juga en un camp ple de fang a campionats mundials de resistència dins d'una sauna, a més de campionats de llançament dels objectes més diversos: des de botes d'aigua... a telèfons mòbils.