Feliç any 5526!

Potser us semblarà estrany, però el 21 de juny una part del món celebra l’arribada d’un any nou. I no només això, sinó que donen la benvinguda a l’any... 5526!

És la manera de contar el temps de la cultura aimara, una de les més presents a Bolívia. Amb els quetxues i els guaranís, celebren aquests dies un nou any: és l’Any nou aimara, també conegut com Any nou amazònic o Any nou andí.

El canvi d’any coincideix amb l’arribada del solstici d’hivern a l’hemisferi sud i correspon, per tant, amb l’inici d’un nou cicle agrícola. Tot i que segons les cultures i els llocs on se celebra l’arribada de l’any els rituals són diferents, es tracta, fonamentalment, d’esperar des de la mitjanit l’arribada dels primers raigs del sol que marcaran l’inici de l’any.

I és que el sol, però també la deessa Pachamama, encarnació de la Mare Terra, són els grans protagonistes d’una celebració que sovint pren com a escenari els jaciments arqueològics on hi havia hagut els grans centres de la cultura aimara, com ara l’antiga capital, Tiwanaku.

Ofrenes a la deessa i, amb l’arribada del nou dia, balls i celebracions, formen part d’una festa que és molt més antiga que l’arribada dels colonitzadors espanyols.