Festes d'arreu - El Festival Masskara de Bacólod

La principal ciutat de l’illa filipina de Negros va convertir un mal tràngol en una bona excusa per omplir la ciutat de somriures. I, avui, una festa pensada per oblidar la desgràcia ha esdevingut una atracció multitudinària que combina festa i tradició.

Es calcula que prop de tres milions de persones visiten cada any la ciutat de Bacolod per assistir a una celebració que, tot i que s’estén durant bona part d’octubre, té el moment més significatiu el darrer diumenge del mes (enguany, el 28 d’octubre), quan tothom surt al carrer i protagonitza la que està considerada una de les celebracions més alegres de l’Àsia. I això que la festa no és especialment antiga, ja que va néixer els anys 80 del segle passat.

Tot va venir de la necessitat de trobar un estímul per a una zona assotada per les tragèdies. I és que, en aquesta part de les Filipines, una de les principals fonts d’ingressos era en aquell temps la producció de canya de sucre. Però a finals dels anys 80, la introducció en el mercat de sucres procedents d’altres vegetals va generar una baixada de preus que va afectar seriosament l’economia local. En els pitjors moments de la crisi, a més, un dels vaixells de passatgers que uneixen de manera habitual Manila i amb Negros va naufragar. Entre les més de set-centes víctimes hi havia molts negrenses, incloent noms coneguts de la societat de Bacolod. La ciutat, efectivament, es va lliurar a un estat de desesperança que l’alcalde del moment va voler conjurar amb l’ajuda... dels artistes i líders socials locals. Com retornar el somriure als habitants de Bacolod i, a sobre, millorar l’economia local?

La primera edició del Festival Masskara es va celebrar el 19 d’octubre, aprofitant la diada en la que es commemora la fundació de la ciutat. Des del primer moment, un dels elements distintius de la celebració van ser les màscares que porten els qui hi participen, vistoses, de grans dimensions, i que llueixen al centre de la cara blanca un somriure ampli i franc. D’aquí que la celebració s’hagi fet coneguda com “la festa dels somriures”. El nom del festival potser recorda les màscares que porten tots els ballarins i ballarines, però de fet, segons l’etimologia oficial, fan referència a les masses de visitants que omplen aquests dies la ciutat (de la paraula anglesa “mass”) i a les cares somrients que mostren les màscares (del castellà “cares”).

Sigui com sigui, qui passi per Bacolod aquests dies trobarà una festa perpètua que s’estén per carrers i places i que té els seus moments més esperats en un concurs de belleses locals i en un gran concurs de dansa, una bona oportunitat per veure com la barreja de fantasia i balls tradicionals és capaç de produir mostres noves d’art popular basades en la tradició. Igualment, les màscares que s’utilitzaven originalment durant els primers anys de la celebració remetien directament al folklore local, ja que estaven fetes a mà i estaven decorades amb flors i motius tradicionals. Encara se’n troben, d’aquestes màscares originals, tot i que, a la recerca de l’espectacularitat, les que s’utilitzen actualment, normalment de fibra de vidre, recorden cada cop més a les que es poden veure, en dies de festa, a Venècia o al Brasil. Les més elaborades poden arribar a pesar prop de dos quilos, una càrrega força pesada per als caps dels qui les porten.

Les mateixes vestimentes dels ballarins han canviat notablement des de les peces mínimes de roba que duien els participants originalment a les completes vestimentes actuals, que no només són notablement sofisticades i acolorides sinó que en els últims anys han guanyat fins i tot ornaments fets amb llums elèctrics, que creen a les nits efectes visuals de gran bellesa i espectacularitat.

Sons moderns i d’arreu del món, però molt especialment músiques tradicionals filipines, sonen durant el Festival Masskara, tant a les moltes festes que s’organitzen per carrers de tota la ciutat com durant les coreografies que munten els ballarins en les seves desfilades i que habitualment mostren l’evolució des de la tradició fins al món contemporani. Cada any es trien les millors màscares, conceptes artístics, vestuaris i coreografies en una festa multitudinària que, sí, també té un destacat component gastronòmic que omple de plats tradicionals filipins els carrers de Bacolod: des del pollastre inasal al marisc o dolços que van dels Napoleones d’origen francès, a les pastes farcides de caramel anomenades piaya.