L'ou com balla: corpus al Museu Etnològic i de Cultures del Món

Tot i que se celebri també a d'altres poblacions de Catalunya, la tradició de L'ou com balla té un regust típicament barceloní. No estranyarà a ningú que un centre dedicat a l'etnologia amb un gust especial per les tradicions s'afegeixi a la festa. Veniu a la seu del carrer de Montcada del Museu Etnològic i de Cultures del Món i veureu com balla un ou.

I és que als antics palaus Nadal i del Marquès de Llió que ocupa el Museu ja estan preparant el sortidor, que s'afegirà a la ruta per tota la ciutat, i especialment per Ciutat Vella, que podreu fer per tal de veure ballar l'ou. A més de la seu del Museu Etnològic al carrer de Montcada, la ruta inclou espais que van del claustre de la Catedral a la Casa de l'Ardiaca o el jardí de l'Ateneu Barcelonès, per esmentar-ne només alguns.

Feu la ruta i no deixeu de passar pel Museu Etnològic i de Cultures del Món on, del dijous 20 al diumenge 23 de juny, us trobareu un sortidor curosament guarnit amb tota mena de flors i plantes, tot un espectacle que es completa amb l'ou que, durant tot el dia, interpreta la seva coreografia aquàtica sobre el sortidor.

I és que la festa se celebra el dijous de Corpus, seixanta dies després del Diumenge de Resurrecció, tot i que es perllonga fins al diumenge per tal que tothom tingui l'oportunitat de gaudir de l'espectacle. Al Museu Etnològic el podreu veure tots els dies de la celebració, sempre en horari d'obertura del centre.

Quin és l'origen de la tradició? Doncs ningú us ho podrà dir del cert perquè, de fet, no se sap. Només hi ha teories com els que diuen que l'ou representa l'Eucaristia, alguna altra que considera l'ou com a símbol de fecunditat, de renaixement i d'una vida nova i alguna més que creu que era un entreteniment de la noblesa mentre esperaven el pas de la processó.

Sigui com sigui, l'espectacle, amb orígens als segles XV i XVI, és un dels més populars en el calendari tradicional barceloní. No us el perdeu!

 

L'ou com balla al Museu Etnològic i de Cultures del Món

Espai: Seu Montcada (C/Montcada, 12)

Dates: 20, 21, 22 i 23 de juny

Horari: dijous 20 de 10 a 21.00; divendres 21 i dissabte 22 de 10 a 19 h; diumenge 23 de 10 a 20 h

Entrada lliure