Fotografia etnogràfica i colonització, en la proposta d'Azkona & Toloza per al Grec 2019

I si aprofitem una part de les imatges que es conserven al Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona per reflexionar sobre el colonialisme? S'ho han plantejat els responsables d'aquesta institució i el col·lectiu artístic Azkona & Toloza que, com a part de les activitats del Grec 2019 Festival de Barcelona, ens proposen veure, el dijous, 18 de juliol, una exposició "viva" que han titulat La col·lecció. Guinea Equatorial 1948-1961.

És una proposta d'una parella d'artistes formada per Laida Azkona Goñi i Txalo Toloza-Fernández, que viuen entre Barcelona, Pamplona i el desert d'Atacama, a Xile, i que es dediquen al que ells mateixos defineixen com a projectes d'arts vives on es combinen els talents d'un videoartista, performer, director d'escena i agitador cultural i d'una ballarina i coreògrafa.

Tots dos fan girar moltes de les seves creacions escèniques al voltant del fenomen de la colonització. I ho tornen a fer aprofitant que el Grec 2019 Festival de Barcelona ha proposat als museus barcelonins muntar, com activitats paral·leles del festival, un seguit d'experiències escèniques.

Al Museu d'Etnologia i Cultures del Món, Azkona & Toloza ens proposen, en col·laboració amb el centre de creació del moviment La Caldera, una visita a una exposició que es defineix com a "viva i efímera".

Serà una manera perfecta per revisar els arxius gràfics de les primeres expedicions a l'antiga colònia espanyola de Guinea Equatorial que van fer August Panyella (que va ser primer director del Museu Etnològic) i el primatòleg Jordi Sabater Pi (sí, l'home que va portar Floquet de Neu a Barcelona).

Així, reviurem els primers anys de la fotografia etnològica a casa nostra mentre escoltem una banda sonora composta per Juan Cristóbal Saavedra, col·laborador habitual d'Azkona & Toloza, i veiem un disseny audiovisual creat per MiPrimerDrop.

Veient la mostra, i de la mà dels performers Rosalía Zanón, Claudia Fuentes i Laida Azkona Goñi, podreu recordar l'herència colonial de Barcelona, reflexionar sobre el paper que va tenir la ciutat en aquest episodi històric i rememorar la barbàrie que van viure en cert moment de la història els habitants dels territoris sotmesos a la colonització.


 

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona - Seu de Montjuïc

Dia: 18 de juliol

Hora: A les 19.30 h

Activitat gratuïta