El Museu Etnològic i de Cultures del Món celebra la Mercè amb contes

Heus aquí que... Us agraden els contes? Doncs, per celebrar la festa major de Barcelona, els dies 24, 26 i 27 de setembre, a la seu del carrer de Montcada del Museu Etnològic i de Cultures del Món us n'expliquen alguns com els que escolten els nens i nenes d'Amèrica i Austràlia i us parlen sobre els rituals de pas.

És la manera que té el museu de commemorar la diada de la Mercè, una celebració popular que, la setmana del 24 de setembre, omplirà la ciutat de tota mena d'actes festius i propostes culturals. Les activitats seran el mateix dia de la Mercè, quan el recinte del carrer de Montcada organitzarà una Jornada de portes obertes, i uns dies més tard, el dissabte, 26, i el diumenge, 27 de setembre.

El dia de la Mercè, passeu pel carrer de Montcada i podreu escoltar històries dels antics maies i asteques, unes civilitzacions americanes força sofisticades. És la sessió El cos guarnit. Contes americans. Aprofiteu que hi ha jornada de portes obertes per visitar la col·lecció i mirar-vos de prop els collarets, arracades, barrets i guarniments corporals que feien servir i que han servit d'inspiració per a les històries que us explicaran.

Dos dies més tard, el dissabte, 26 de setembre, serà en Ferran Martín qui us explicarà contes d'Austràlia i Oceania. Allà vivien uns pobles caçadors i recol·lectors amb una relació força estreta amb el medi natural. Per a aquests pobles, els contes i les històries eren un element importantíssim. Si voleu saber per què, veniu a la sessió De trames i trampes. Contes d'Austràlia que organitzen al museu. Entre altres coses, us parlaran sobre l'origen del didgeridoo, un curiós instrument musical del poble tjapukai d'Austràlia.

L'endemà, diumenge, 27 de setembre, el museu us proposa una activitat per descobrir el que es coneix com a "rituals de pas". Totes les cultures en tenen i marquen el pas d'una persona per les etapes diverses de la vida, des del naixement fins a la mort. Segur que vosaltres mateixos heu protagonitzat o format part d'algun ritual de pas però, com són els d'altres cultures? Ho veureu a la sessió Cicles vitals i rituals de pas, un recorregut temàtic durant el qual us mostraran una tria de peces de l'exposició permanent del museu, de pobles i cultures d'Àfrica, Oceania, Àsia i Amèrica.

 

El cos guarnit. Contes americans

Al llarg dels temps totes les cultures del món han fet servir guarniments corporals com collarets, arracades, vestits i barrets amb  tota mena de decoracions, amb la finalitat de distingir-se. Inspirant-nos en les peces exposades a l’àmbit d’Amèrica del museu, descobrirem aquesta riquesa cultural tot escoltant històries sobre els antics maies i els asteques.

Dijous, 24 de setembre, a les 17 h i a les 18 h (2 sessions de 30 minuts de durada cadascuna) amb la Martha Escudero.

Després de cada sessió, podreu visitar l’àmbit d’Amèrica, a la 2a planta del museu. 

El dijous 24 de setembre, jornada de portes obertes al museu. 

Activitat recomanada per a persones a partir de 4 anys.

L'activitat és gratuïta, però és imprescindible fer reserva escrivint a reservesmeb@bcn.cat o trucant al tel. 93 256 23 00. Les places són limitades.

 

De trames i trampes. Contes d'Austràlia

Els pobles d’Oceania han estat tradicionalment caçadors i recol·lectors.  El coneixement de l’entorn natural, els animals i plantes, com també les bones relacions en el grup han estat cabdals per a la supervivència. La música i els contes són transmissors essencials de la seva cultura. El relat sobre l’origen d’un instrument musical, el didgeridoo, del poble tjapukai d’Austràlia ens submergirà en els mons possibles dels paisatges australians.

Dissabte, 26 de setembre, a les 17 h i a les 18 (2 sessions de 30 minuts de durada cadascuna).

Després de cada sessió, podreu visitar l’àmbit d’Oceania, a la 1a planta del museu. 

Activitat recomanada per a persones a partir de 4 anys.

L'activitat és gratuïta, però és imprescindible fer reserva escrivint a reservesmeb@bcn.cat o trucant al tel. 93 256 23 00. Les places són limitades.

 

Cicles vitals i rituals de pas

Totes les persones passem per diferents etapes al llarg de la vida, des del naixement fins a la mort. Moltes cultures realitzen rituals per donar significat a aquestes transicions vitals: els rituals de pas.

Diumenge, 27 de setembre, a les 12 h.

Visita per a grup d'adults.

És imprescindible fer reserva escrivint a reservesmeb@bcn.cat o trucant al tel. 93 256 23 00. Les places són limitades.