'Les cares de Barcelona', una exposició en canvi constant, presenta la seva '1a transformació'

Aquesta exposició... està viva! Com a mínim us ho semblarà si és que ja l'heu vist i, aquests dies, feu una nova visita. Les cares de Barcelona és una gran mostra que es pot veure a la seu Parc Montjuïc del Museu Etnològic i de Cultures del Món i que parla de la ciutat. I si la ciutat està viva i en un procés de transformació constant... també ho està una mostra que vol ser el reflex de les mutacions i canvis que es produeixen cada dia al nostre voltant.

I és que els responsables del Museu consideren una tasca molt important i compromesa detectar els canvis que es produeixen en la vida dels barcelonins i barcelonines, observar-los, extreure'n mostres que documentin aquestes transformacions i convertir-les en part de l'exposició.

D'aquí que Les cares de Barcelona acabi d'experimentar una 1a transformació. En què consisteix? En la incorporació a la mostra de quatre nous àmbits que parlen d'algunes coses que segur que us resulten molt familiars.

El primer nou àmbit de Les cares de Barcelona es titula BCN Selfies! i, sí, tal com haureu imaginat, està dedicat a aquestes fotografies que ens fem cada cop que vivim una ocasió especial o, simplement, volem saludar amb una imatge pròpia els nostres amics i amigues. Si veniu a la seu de Montjuïc del Museu Etnològic i de Cultures del Món podreu triar un fons força especial i retratar-vos en un dels racons de difícil accés o que habitualment estan tancats de la nostra ciutat. Així, podreu presumir d'haver "estat" en algun dels indrets que formen la "Barcelona inaccessible".

El segon nou apartat de Les cares de Barcelona és BCN Vestigis! i fa referència a  tots aquells objectes que en d'altres temps eren importants en les vides dels barcelonins i barcelonines però que ja han desaparegut o bé s'han transformat. Com els podríem recuperar? Amb un element tan senzill com una app del telèfon mòbil. Busqueu App Emocions i podreu recordar com funcionaven i per a què servien aquests objectes que ara poden semblar sorprenents.

Els canvis continuen amb la instal·lació Microbarcelones, formes d’habitar la ciutat, un exemple de com aplicar la realitat augmentada per aconseguir que ens puguem tornar a passejar per racons de la ciutat que han quedat congelats en el temps.

Les noves propostes de la 1a transformació de l'exposició inclouen, finalment, l'apartat BCN Bodes!, que analitza una realitat que en els últims anys heu vist pels carrers de la ciutat: parelles de noucasats (habitualment amb un alt poder adquisitiu), que vénen a casar-se o a fer-se les fotos de noces en paisatges barcelonins... encara que ells visquin a l'altre punta del planeta.

Tots aquests canvis sobre la mostra inaugurada el passat 2016 són la conseqüència del format experimental amb què s'ha construït aquesta exposició, concebuda per convidar els visitants a l'observació i a la reflexió i a fer una lectura contínua de la realitat que ens envolta.

Per tant, aquesta 1a transformació és només una de les dues que es produiran durant aquest any 2019. Esteu al cas perquè, cap a finals d'any, s'afegiran a l'exposició nous àmbits que tindran títols com Persistències olfactives, Mapa sonor, Atraccions Apolo i Espai fotogràfic de la Barcelona icònica.