La rumba catalana, tema d'un llibre que es presenta al Museu Etnològic i de Cultures del Món

De la mà d'artistes com Peret, Antonio González "El Pescaílla" o Los Amaya, la Barcelona dels anys 50 del segle passat va veure néixer un gènere musical que bevia del flamenc i dels ritmes caribenys. Havia nascut la rumba dels gitanos catalans, un gènere destinat a formar part de la història de la música que, ara, inspira el llibre Les musiciens gitans de la rumba (Els músics gitanos de la rumba), escrit en català, francès i occità per Guy Bertrand, músic i etnomusicòleg, professor del Conservatori i de la Universitat de Perpinyà i Lió Lumière 2.

El volum, amb valuosíssimes aportacions fotogràfiques signades per Jacques Léonard (Barcelona), Jean Ribière (Perpinyà), Pierre Parcé (Banyuls) o Gilles Bouquillon (Toulouse), entre d'altres, és fruit d'una llarguíssima recerca de prop de trenta anys durant els quals l'autor va anar aplegant testimonis i reflexions sobre un gènere musical que, des de Barcelona, es va estendre ràpidament entre la comunitat gitana francesa. Joseph i Jean Soler, Joseph "Mambo" Saadna, i paios apassionats per la rumba com Jean-Paul Escudero, Hervé Parent, Bernard Leblon o Jean-Paul Salles són alguns dels músics i entesos en el tema que van col·laborar, amb les seves reflexions, a l'obra que ara es presenta.

I és que, avui, hi ha tot un moviment mundial al voltant de la rumba que ha acabat depassant les famílies musicals gitanes en el si de les quals va néixer, fins el punt que la mateixa Unesco considera la possibilitat de declarar el gènere Patrimoni Cultural Mundial de la Humanitat.

Ara, el volum escrit per Guy Bertrand es presenta a les dependències del carrer de Montcada del Museu Etnològic i de Cultures del Món en una sessió en la qual el mateix autor ens mostrarà documents sonors i de vídeo que ha aplegat durant les seves recerques. L'acte estarà dedicat a Moncho, el músic que va desaparéixer el desembre passat, i hi participaran rumberos catalans de Barcelona, Mataro i de Perpinyà. 

L'acte es clourà amb rumba, ja que el rumbero Antoine "Tato" Garcia interpretarà en viu els temes que formen part del seu nou disc, un treball titulat El Mundo.


Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món - Montcada

Data: 14 de març

Horaris: 19 h (presentació) i 20 h (concert al pati del museu)