Programa educatiu 2019-2020 al Museu Etnològic i de Cultures del Món - MONTCADA

Àfrica, Àsia, Amèrica, Oceania... De tots aquests llocs procedeixen els objectes que podreu veure a la seu del Museu Etnològic i de Cultures del Món del carrer de Montcada, on trobareu bons exemples de la diversitat cultural, religiosa i artística de cultures i pobles d’àmbits geogràfics molt diferents. Aplicant el rigor científic i fugint d'estereotips, el centre lluita per trencar la visió etnocèntrica sobre aquestes societats que tan sovint s'havia imposat en temps passats a Europa. Les activitats que ha preparat aquest centre per al pròxim curs ens permeten de vegades centrar-nos en una zona concreta i, d'altres, realitzar activitats transversals per tal de reflexionar sobre alguns temes que afecten el conjunt de la Humanitat: de les creences i els sistemes religiosos als rituals de pas a l’edat adulta.

 

Activitat

 Àmbits

Tipus

2n C

PI

PM

PS

S1

S2

B

A

Què bèstia!. El vincle entre animals i humans a través de les cultures NOU

Transversal

Visita-taller

X

 X

X

X

 

 

 

 

Viatges sagrats . La humanitat i les religions NOU

Transversal

 

Visita-taller

 

Visita

 

 

 

x

 x

x

 x

 

 

 

x

 

Ja som adults!. Rituals de pas i body art

Transversal

Visita-taller

 

 

   

X

X

X

 

Donem-li la volta al món. Un viatge a través de la col·lecció del museu

Transversal

Visita

 

 

   

X

X

X

 

Els colors i els somnis de la terra. Un viatge per  Oceania

Oceania

 

Visita-taller

 

Visita

X

X

X

X

 

 

 

X

 

 

 

X

 

 

 

X

 

Posa’t la màscara. Un viatge per Àfrica

Àfrica

 

Visita-taller

 

Visita

   

X

X

X

 

 

X

 

 

X

 

Llums i ombres al teatre wayang kulit. Un viatge per Àsia.

 Àsia

 

Visita-taller

 

Visita

 

 

X

X

X

 

 

 

X

 

 

 

X

x

Objectes per al més enllà. Un viatge per Amèrica

Amèrica

 

Visita-taller

 

Visita

 

 

X

X

X

 

 

 

X

 

 

 

X

 

Projectes Aprenentatge i Servei  NOU

 

 

Visita-taller

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

X

 

 

Què bèstia!

El vincle entre animals i humans a través de les cultures

Com han representat els animals les diverses cultures del planeta i quins simbolismes han atribuït a espècies diferents? Veniu a descobrir-ho en un viatge pel món en el qual us mostraran com cada cultura ha entés i explicat a la seva manera la natura i el món que l'envolta. I és que, per alguns pobles, els animals són déus i per a d'altres, parents o éssers amb la capacitat de connectar-nos amb el món dels morts. En aquesta activitat us parlaran sobre l’ocell dels Dogon de l’Africa; el cocodril del riu Sepik, a Oceania; el bou de la religió hinduista de l’Índia o el jaguar de l’Amèrica precolombina.

Activitat adreçada a:

Segon cicle Educació Infantil i Primària: Visita-taller de 120 minuts

 

Viatges sagrats

La humanitat i les religions

Cada societat s'ha fet la seva pròpia idea del món a partir de relats i teories sobre els orígens i el funcionament del nostre planeta, el paper que hi tenen els éssers humans i la causa de les catàstrofes i infortunis que es produeixen periòdicament. Són les creences i els sistemes religiosos dels quals ens parlen els objectes de quatre continents que podrà veure qui participi en aquesta activitat Quines són les gran religions del món, quin és el seu origen i per quins llocs s’han difós? I com han contribuït a la seva difusió el proselitisme, les migracions, les guerres i l’esclavatge? En aquest taller us responen explicant-vos la història d'un seguit de personatges a partir de les quals podreu reflexionar sobre la diversitat religiosa en el món actual i el dret a la llibertat de pensament, creences i culte.

Activitat adreçada a:

Cicle mitjà i superior de Primària i Secundària: Visita-taller de 120 min

Batxillerat i adults: Visita de 90 minuts

 

Ja som adults!

Rituals de pas i body art

Cada cultura té maneres pròpies de fer front als grans moments de la vida, del naixement fins a la mort, sovint amb uns rituals que busquen donar sentit a aquestes transicions vitals. Són el que anomenem rituals de pas. En aquesta activitat, coneixerem peces d’arreu del món vinculades a aquests rituals de pas i especialment les que ens parlen sobre el pas dels infants al món adult. Potser a casa nostra l’adolescència és una etapa llarga i ambigua, però en no poques cultures el pas a l’edat adulta implica un procés ritual puntual que pot incloure pràctiques de modificació corporal. Us sembla que els tatuatges i els pírcings són moderns? Doncs veniu a aquest taller i descobriu com, en d’altres llocs del món, tenen significats que potser ni sospitàveu.

Activitat adreçada a:

Secundària i Batxillerat: Visita- taller de 120 min

 

Donem-li la volta al món

Un viatge a través de la col·lecció del museu

Una visita al museu amb especial atenció als aspectes artístics i antropològics de les peces que veurem. L'activitat ens acosta també als col·leccionistes catalans d'altres temps que van viatjar a llocs llunyans per portar a Barcelona els objectes que veurem, obres de gran qualitat artística que ens parlen també de diferents maneres de viure i entendre el món. L’antropologia ens ajudarà a apropar-nos a allò que és estrany, a mirar-nos amb altres ulls allò que ens és més familiar i a donar-li la volta a la nostra visió del món.

Activitat adreçada a:

Secundària, Batxillerat, Universitaris, Adults i Apropa Cultura: Visita de 90 minuts        

Els colors i els somnis de la Terra

Un viatge per Oceania

Taiwan, la Terra d’Arnhem (al nord d’Austràlia) l’illa de Papua Nova Guinea... Tots són paisatges d'un continent format per illes i per cultures molt diverses. Els qui habiten aquestes illes comparteixen medis semblants, amb un clima càlid i la presència del mar. Aquesta visita us convida a explorar la geografia, història, religió, art i cultura d'aquests territoris, fins a arribar a indrets tan remots com Hawaii o l’illa de Rapa Nui. El públic assistent podrà pintar sobre escorça, imitant les tècniques i els materials dels pobladors originaris d’Austràlia, apropar-se al seu món espiritual i descobrir la relació que mantenen amb la natura que els envolta.

Activitat adreçada a:

2n. cicle Educació infantil i Primària:  Visita – taller de 120 minuts

Secundària, Batxillerat i Adults: Visita de 90 minuts

 

Posa't la màscara

Un viatge per Àfrica

Visitant la col·lecció del museu, podrem conèixer la riquesa i la diversitat cultural i religiosa de diverses comunitats africanes: des del poble Fang de Guinea Equatorial i els bronzes de l’antic regne de Benín, a la religió ioruba, el cristianisme d’Etiòpia i els rituals relacionats amb les màscares. L'activitat ens convida a explorar les creences, les relacions amb els avantpassats i els rituals de pas, però també la història de les relacions entre Àfrica i Europa, l’impacte del tràfic d’esclaus i el colonialisme. Durant el taller, els i les assistents treballaran amb les màscares africanes, veuran els seus significats i com s’utilitzen acompanyades de balls i músiques que formen part de rituals que poden curar, protegir, instruir o commemorar uns fets assenyalats.

Activitat adreçada a:

Cicle mitjà i superior de Primària, primer cicle de Secundària:  Visita-taller de 120 minuts

2n cicle de Secundària, Batxillerat i adults:  Visita de 90 minuts

 

Llums i ombres al teatre Wayang Kulit

Un viatge per Àsia

Si voleu conèixer un continent a partir dels seus objectes, aquesta activitat us mostrarà tot de peces asiàtiques especialment interessants: algunes han arribat de Filipines, d'altres són titelles d’Indonèsia i algunes més són escultures vinculades a religions com l’Hinduisme i el Budisme i vénen de països com l’Índia, el Tibet, Tailàndia i Birmània, passant per Japó i Corea.... Aquesta activitat permet els i les visitants veure símbols, figures i objectes diversos i conèixer uns sistemes de creences amb milers d’anys d’antiguitat. Al taller, descobrirem el teatre de titelles d’ombres de l’illa de Java, que se centra en la narració del text èpic hindú conegut com Ramayana. Després, cadascú podrà construir els seus propis titelles i aprendre a fer-los servir. 

Activitat adreçada a:

Cicle mitjà i superior de Primària, primer cicle de Secundària:  Visita-taller de 120 minuts

2n cicle de Secundària, Batxillerat, Adults i Apropa Cultura:  Visita de 90 minuts

 

Objectes per al més enllà

Un viatge per Amèrica

 

Abans que no arribessin al continent els conqueridors europeus, a Amèrica existien unes cultures complexes (els maies, els inques, els mochica, els nasca...) amb uns sistemes de creences molt diversos. A partir de les peces que formen part del fons del museu, bona part de les quals procedeixen d’aixovars funeraris, descobrirem com era la vida en les societats que les van crear, quines eren les seves creences religioses i quin era el seu concepte del Cosmos. Tot plegat, pren la forma d'un joc comparatiu que transcorre per les sales del museu i que parteix d’objectes del nostre entorn quotidià. Durant el taller, s'analitzarà el significat i la funció dels aixovars i les ofrenes funeràries i les creences que parlen d'una vida després de la mort.

Activitat adreçada a: Cicle mitjà i superior de Primària, primer cicle de Secundària:  Visita-taller de 120 minuts

2n cicle de Secundària, Batxillerat i adults:  Visita de 90 minuts

 

Projectes APS

Museu-escola

El Museu Etnològic i de Cultures del Món està obert a realitzar projectes d’Aprenentatge i Servei (APS) a la comunitat, en col·laboració amb escoles i instituts. Aquests projectes haurien de permetre l'alumnat experimentar i protagonitzar accions de compromís cívic, combinades amb processos d’aprenentatge de continguts i metodologia oferts pel museu. L'objectiu del museu és doble: d'una banda, donar a conèixer l'equipament a les comunitats del barri i de l'altra, difondre l’antropologia mitjançant un projecte d’investigació de temes com les festes i altres manifestacions culturals, els oficis i el treball de l'entorn familiar de l'alumnat i els seus avantpassats

Activitat adreçada a:

Secundària i Batxillerat