Recerca temàtica

En el camp de l'antropologia social i cultural la investigació aplicada és essencial en el treball de camp. El Museu sol incorporar la recerca en els seus projectes.

L'Àmbit de Recerca del Museu és responsable d'establir el marc general, les característiques i els criteris d'avaluació dels treballs de recerca i, d'informar-ne posteriorment; d'organitzar l'elecció i l'assignació de treballs d'investigació aplicada; i d'organitzar els processos de seguiment i d'avaluació d'aquests treballs.

Les tasques científiques es basen en les col·leccions pròpies i en el treball de camp que es fa per elaborar les exposicions. És important el treball amb les comunitats que resideixen a Catalunya vinculades a les col·leccions del Museu. Aquesta feina de proximitat permet establir ponts de diàleg i un enriquiment d'informació i de context del patrimoni.
 

El subtil sentit salvatge

 

 

El subtil sentit salvatge

La supremacia del coneixement tal com s’ha entès en la cultura occidental, s’ha vist reiteradament expressada de forma explícita o implícita en les obres i les accions dels qui ostenten el poder en tot allò que té a veure amb la cultura, incloses les arts.

 

 

Plaçanovins

 

 

Plaçanovins

Si en fa de temps que el barri de la catedral de Barcelona ha perdut la seva preciosa i antiga trama urbana. Si en fa de temps que ha patit els estralls de guerres, bombes i enderrocs. Però malgrat tot hi ha encara gent que conserva com un testimoni personal, com un record íntim de la memòria col·lectiva, com un senyal del barri del mercat de fora muralla, una paraula que els identifica: plaçanovins.

 
 

El pessebre i el Nadal català

 

 

El pessebre i el Nadal català

Un paisatge imaginari de suro i de molsa, de paper de plata i branquillons de farigola. Una idealització de pobles de muntanya amb casetes de pedra i teulades de pissarra, amb fontetes i rierols, amb pous dels que ja no en queden, amb un toc de fantasia i de màgia en un cel pintat de colors llampants. El nostre pessebre és una síntesi d’il·lusió, de tradició i de fantasia.

 

Sant Jordi

 

 

Sant Jordi

Al segle XIII el frare dominic Iacobus de Voragine, arquebisbe de Gènova, va escriure una obra que va influïr en la mitologia popular dels sants. Es tracta de la Lleggenda Auria, i en ella cita al devot tribú Jordi.

 

 

La nit més curta

 

 

La nit més curta

Sant Joan culmina la fi del temps en què el dia s'allarga, és la nit més curta i el dia més llarg de tot l’any. Màgia, festa i feina unides com el seny i la rauxa, un tòpic que edulcora el dualisme clàssic del caos i el cosmos grec i mediterrani.