Els retrats de Ramon Subirats i Urbici Soler

Ramon Subirats i Urbici Soler van ser dos artistes catalans que van obtenir el seu reconeixement a països sud-americans interactuant i agafant com a model, sobretot, l’entorn i les gents de les terres americanes. Així, el seu vessant indigenista és un dels aspectes més rellevants de la prolífica i variada trajectòria artística d’aquests dos creadors catalans.

Va ser durant la primera meitat del segle XX  que ambdós van recórrer bona part del nou continent amb l’ànim de reflectir, Subirats com a pintor i dibuixant, i Soler com a escultor, els tipus racials autòctons amb retrats d’aimares, asteques, huarpes, maputxes, matacos, mixteques, mocovís, quítxues, tarascos, tobas, zapoteques i un llarg etc., fent alhora una tasca etnològica i antropològica encomiable.

Descobriu la seva feina i trajectòria en el nostre blog i a seva obra artística a la Mostra de Vitrina Retrats de Ramon Subirats i Urbici Soler. El retorn de dos rodamons del 22 de març, a les 19 h, al 30 de juny del 2019 al Museu Etnològic i de Cultures del Món, seu Montcada (C/Montcada, 12). La mostra és alhora un senzill però merescut homenatge que es vol retre des de la ciutat on es van formar i a la que volien tornar abans d’acabar els seus dies. Però com que el seu desig no s’acomplí, amb Retrats de Ramon Subirats i Urbici Soler. El retorn de dos rodamons han retornat i es podrà gaudir d’una part del seu llegat, fent bo aquell refrany que diu: “Roda el món i torna al Born”.

Els retrats d’indígenes que plasmaren, tant per la seva vàlua plàstica com per l’aportació etnològica i antropològica que suposen, encara no s’havien pogut avaluar aquí fins a la presentació d’aquesta mostra, que alhora ha fet realitat el desig dels seus autors d’ensenyar la seva obra al Vell Continent, al que volien conscienciar sobre el tracte inhumà que rebien els pobles indígenes del Nou Continent.